Monipuolinen Inkeriläiset-teemapäivä

Inkeriläiset-teemapäivässämme tänään Helena Miettinen tutustutti aamupäivällä ensin omassa esityksessään Lahden seudun sukututkijat ry:n ja Turun Seudun Sukututkijat ry:n väkeä runsaan kuvamateriaalin avulla Inkeriin ja sen historiaan. Häneltä voi tilata sähköpostilla Inkeriläisten mailla -kirjan osoitteesta . Teos on inkeriläisyyden eri puolista kertova vankka tietopaketti. Kannattaa tutustua myös www.inkeri.fi -verkkosivustoon sekä Youtubessa olevaan Inkeri-kanavaan, jossa julkaistaan kuvatarinoita Inkeristä ja inkeriläisistä.

Tapahtuman iltapäiväosiossa Pekka Wikberg esitteli meille inkeriläisten sukujen tutkimisessa tärkeitä tietolähteitä. Hänen Powerpoint-esityksensä lukuisine hyödyllisine linkkeineen tulee ennen pitkää nähtäville verkkosivujemme jäsensivujen Luentomateriaaleja-valikkoon ja se toimitetaan myös Turun Seudun Sukututkijat ry:n jäsenten käyttöön. 

Matti Jaakkolalle suomalaisen sukututkimuksen ansiomitali

Yhdistyksemme 15.3.2021 pidetyssä vuosikokouksessa verkkosivujemme tekninen ylläpitäjä Matti Jaakkola nimitettiin Lahden seudun sukututkijat ry:n kunniajäseneksi perusteena hänen vuosikymmenien mittainen arvokas, pyyteetön ja korvaamaton toimintansa yhdistyksen hyväksi. 

Syyskokouksessamme tänään 22.11.2021 Matti Jaakkolalle luovutettiin Suomen Sukututkimusseuran hänelle myöntämä suomalaisen sukututkimuksen ansiomitali kunniakirjoineen. 

Hollolassa asuva Matti Jaakkola on eläkkeellä oleva tietotekniikkakouluttaja. Hän on aloittanut sukututkimusharrastuksen 1970-luvulla ja tehnyt jo tuolloin ensimmäisen sukututkimusohjelmansa Mikro-Mikko 1 –mikrotietokoneelle. 1980-luvulla hän teki ensimmäisen SukuSampo-ohjelmansa Windows 2 –käyttöjärjestelmän tietokoneisiin.

Ensiesityksensä yhdistyksemme tilaisuudessa hän piti tammikuussa 1987 aiheesta tietokoneavusteinen sukututkimus ja saman esityksen hän piti myöhemmin myös valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä. Tuona vuonna hän piti sukututkijoille myös ensimmäisen kurssinsa; siinä opeteltiin käyttämään hänen tekemäänsä sukututkimusohjelmaa.

Seuraavana vuonna Matti Jaakkola liittyi yhdistyksemme jäseneksi. Hän on ollut aktiivisesti mukana toiminnassamme siitä lähtien. Hänet tunnetaan paitsi sukututkijoita alati auttavana tietotekniikka-asiantuntijana myös mielenkiintoisten sukututkimusaiheisten luentojen pitäjänä ja Sukuset-jäsenlehtemme ahkerana artikkelikirjoittajana. Perinteisestä sukututkimuksesta hän on edelleen yhtä innostunut kuin harrastuksen alkuvuosina vuosikymmeniä sitten ja ilahduttaa tutkimustuloksillaan laajaa tuttava- ja sukututkijapiiriä.

Vuosien varrella hän on myös uudistanut ja päivittänyt SukuSampo-ohjelmaansa. Viimeisin versio on SukuSampo2 vuodelta 2016. Se on ilmainen, kaikille avoin sukututkimusohjelma. Siihen voi tutustua ja sen voi ladata verkkosivuiltamme www.lahdenseudunsukututkijat.com.

Vuodesta 2016 alkaen Matti Jaakkola on toiminut myös verkkosivujemme teknisenä ylläpitäjänä. Hän on yksi keskeisimpiä, yhdistyksemme päivittäisissä toiminnoissa mukana olevia toimihenkilöitämme. Hän on uudistanut verkkosivustomme ja luonut niiden yhteyteen jäsenille tarkoitetun jäsensivuston sekä yhdistyksen keskeisten toimijoiden käyttöön hallitussivuston ja suunnittelee ja toteuttaa niihin jatkuvasti käyttäjiä hyödyttäviä uusia toimintoja.

Lämpimät onnittelut Matti Jaakkolalle, suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin ansaitulle saajalle!

Matti Jaakkola saa kuvassa suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin ja kunniakirjan, jonka ojensi Leo Laakko. Kuva: Risto Ruohonen

Matti Jaakkola. Kuva: Risto Ruohonen

Matti Jaakkolalle kukat ojensi Tuula Niskanen, keskellä Leo Laakko. Kuva: Risto Ruohonen