Iitin sukututkimustapahtumassammekin vahvaa paikallisuutta

Iitin sukututkimusviikkomme päätapahtumapäivän ohjelman aloitti Erkki Kiuru aiheella sukututkimus ja DNA.

Rovasti Reijo Lehtonen kertoi Iitin kirkkoherrana vuosina 1905 – 1918 toimineesta, sukututkimuksestakin kiinnostuneesta Johan Samuel Pajulasta, jonka elämä päättyi väkivaltaiseen kuolemaan vappuyönä 1918.

Tämän jälkeen Toini Leino esitteli vielä Tarja-Liisa Luukkasen viime vuonna ilmestyneen Kolmesti murhattu Johan Samuel Pajula. Opettaja, tutkija, Suomen kielen edistäjä ja vuonna 1918 murhattu kirkkoherra -kirjan. Toini Leino kertoi myös Iitissä 1898 – 1928 kappalaisena toimineesta värikkäästä persoonasta Alfred Murénista.   

Lopuksi käytiin Toini Leinon johdolla kiinnostavaa keskustelua iittiläisistä suvuista.

1918-teemainen iltapäivä tänään toimitiloissamme

FM Noora Kytöharju Tampereelta esitteli tänään toimitiloissamme dokumenttielokuvansa Kahtia jaettu kansa – Jämsänjokilaakson tarina. Jämsän vuoden 1918 tapahtumat puhututtivat ja liikuttivat, sillä yleisön joukossa oli kauhuja kokeneiden ja surmansa saaneiden omaisia. Hallituksemme jäsen Maaret Räsänen kertoi lisäksi Mäntsälän naiskaartiin kuuluneen Olga Maria Heleniuksen tarinan. Paikalla ollut Hennala-opas ja asiantuntija Seppo Toivonen valotti vuoden 1918 taistelujen jälkeisiä tapahtumia Lahdessa ja Hennalassa vielä lisää. Yleisön nähtävillä oli myös vuotta 1918 käsitteleviä kirjoja yhdistyksen kirjastosta sekä hallituksemme jäsenten Maaret Räsäsen, Leo Laakon ja Riitta Kokko-Parikan omista kokoelmista.

FM, toimittaja ja dokumentaristi Noora Kytöharju kertomassa dokumenttielokuvastaan Kahtia jaettu kansa – Jämsänjokilaakson tarina.
Maaret Räsänen esittelemässä Mäntsälän naiskaartilaisen Olga Maria Heleniuksen tarinaa.
Hennala-asiantuntija Seppo Toivonen valottamassa läsnäolijoille vuoden 1918 taistelujen jälkeisiä tapahtumia Lahdessa ja Hennalassa.

Taas retkeiltiin Sisällissota Lahdessa 1918 -aiheen merkeissä

Toinen Sisällissota Lahdessa 1918 -kierroksemme veti jälleen bussin täyteen aiheesta kiinnostunutta väkeä. Kuvan sanotaan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa. Mutta ehei, oppaamme Seppo Toivonen on niin ilmiömäinen, että kolmannelle ja viimeiselle kierroksellemme perjantaina 25.05. kannattaa ehdottomasti tulla itse paikan päälle katsomaan tapahtumapaikat ja kuulemaan, mitä Lahdessa tapahtui sata vuotta sitten.

Tälläkin kerralla retkeläiset saivat päivän aikana seikkaperäisen selvityksen Lahden vuoden 1918 taisteluista.
Retkeläiset Hennalassa punaisten hautausmaalla. Tällä alueella tapahtuivat myös ilman oikeudenkäyntiä suoritetut pikateloitukset.
Iloksemme kuljettajanamme sekä 29.04. että 05.05. sisällissotakierroksillamme on ollut Anders Blomqvist, jonka isä, edesmennyt kunniajäsenemme Tore Blomqvist oli koko Suomessa tunnettu ja arvostettu sukututkija. Hänen Sukuset-jäsenlehdissämme 1998 – 2001 julkaistut artikkelinsa isovihan jälkeen syksyllä 1721 Ruotsista Hämeeseen siirretyistä sotilaista on koottu julkaisuksi, jota olemme jo pitkään myyneet menestyksekkäästi ja josta ollaan jälleen kerran teettämässä uutta painosta. Anders ja oppaamme Seppo ovat molemmat myös Hennalan varuskunnassa lapsuutensa viettäneitä ”Hennalan kakaroita”.