Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Kuukausitapaaminen, Riku Karhunen: Petsamossa – Turjanmeren maassa

Helmikuun kuukausitapaamisessamme tänään 20.02.2017 oli paikalla nelisenkymmentä henkeä. Illan pääesiintyjän Riku Karhusen esitys jakaantui kahteen osaan.

Ensin hän kertoi ainutlaatuisista esi-isistään, joista erityisesti 89-vuotiaana kesällä 1715 kuollut ja Kemijärven hautausmaahan haudattu Paavali Pelkonen on jäänyt suoranaiseksi Lapin legendaksi. Samuli Paulaharjukin kertoo hänestä kirjassaan Sompio – Luiron korpien vanhaa elämää (1939): ”Ja alamaailman mies tuli. Sompion vanhat saarnaavat vielä muisteluksia Pelkosen Paavalista, ”Vanhasta Pelkosesta”, joka on kaikkien ensimmäisenä etelänmiehenä tullut tänne ryskelehtimään, tapellut pakananaikaisen lappalaisen kanssa, tapellut metsän petojen kanssa ja kamppaillut Itse pirunkin kanssa, ja aina pitänyt puolensa.”

Paavalin poika Matti Riipi taas oli Lapin ensimmäinen talonpoikainen valtiopäivämies Tukholman valtiopäivillä 1760-luvulla. Esityksensä toisessa osassa Riku esitteli sanoin ja kuvin syntymäpitäjäänsä Petsamoa sotiaedeltävästä ajasta aina nykypäivään saakka.

../kuvat/Riku.jpg

../kuvat/Riku1.jpg

Kuvissa Riku Karhunen ja Suomi-neidon itäinen käsivarsi sekä kuva taulusta, jossa Paavali Pelkonen ampuu ensimmäisen lappalaisensa.

Julkaisija: Riitta Kokko-Parikka – 20.02.2017