Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin oikeasta yläkulmasta avattavasta Aikataulu-näkymästä listamuodossa:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Ilahduttavan paljon yleisöä Nastolan tapahtumassamme

Kurjasta säästä huolimatta Nastolan kirjaston tämänpäiväinen tapahtumamme veti mukavasti väkeä. Kiertueellamme tutuksi tulleeseen tapaan Erkki Kiuru kertoi sekä perinteisestä että geneettisestä sukututkimuksesta. Matti Oijala esitteli mielenkiintoista Nastolan alueen kartta-aineistoa sekä Kotimaisten kielten keskuksen joulukuussa 2017 avatun Digitaalisen Nimiarkiston. https://nimiarkisto.fi/ Sen aineistot vielä täydentyvät, mutta palvelu on jo nyt hyvä apu vaikkapa vanhaa torpan nimeä kartalta etsivälle sukututkijalle. Yleisö testaili heti, löytyykö haulla heille tuttuja nimiä. Itse testasin kotikuntani mieleenjääneitä erikoisia paikannimiä, joista en muistanut, että missä kylässä ne taas sijaitsevatkaan. Ja kyllä, Väljäperse (pelto) ja Väkkäräpauni (suo) löytyivät molemmat haulla ja niiden sijaintipaikka oli merkitty kartalle.

Marja Huovilan aiheena oli Nastolan lotta- ja suojeluskuntatoiminta. Hän on vuonna 2007 ilmestyneen Kaikki isänmaan puolesta Nastolassa: suojeluskunta, lotat ja vankileirit 1917 – 1944 –kirjan tekijä. Paikallishistoriaa kosolti sisältänyt esitys monille tuttuine henkilönnimineen herätti kuulijoissa lukuisia muistoja ja loi lämpimän tunnelman. Luennoitsija esitteli lopuksi aiheeseen liittyviä hyödyllisiä verkkopalveluja:

Lottamuseon lottagalleria esittelee lakkautetun lottajärjestön jäseniä elämäntarinoineen:  http://www.lottasvard.fi/lottagalleria/.

Suomen sotasurmat 1914 – 1922 kansallisarkiston palvelimella on vuosina 1914 – 1922 surmansa saaneiden nimitiedosto: http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmahaku/input

https://www.sotasampo.fi/fi/, viime sotiimme liittyviä aineistoja

https://www.sotapolku.fi/, verkkomatrikkeli, jonka tavoitteena on koota mahdollisimman täydellinen luettelo kaikista viime sodissamme palvelleista.  

http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Kantakortti, puolustusvoimissa palvelun suorittaneista laadittu asiakirja. Ensimmäiset kantakortit ovat v. 1897 syntyneestä ikäluokasta.

http://www.naistenaani.fi/, naisten elämäntarinatietokanta