Suomalaisen sukututkimuksen monipuolinen vaikuttaja Jorma Saarinen on poissa

 

Jorma Saarinen (kuva Tuija Saarinen)

Jorma Martti Saarinen

7.12.1940 – 9.1.2018

Suomalaisen sukututkimuksen monipuolinen vaikuttaja Jorma Saarinen on poissa. Tieto yllätti meidät täydellisesti, vastahan Jorma oli mukana yhdistyksemme kokoontumisissa. Joulukuun lopulla alkanut sairaus vei voiton hyväkuntoisesta ja –voimaisesta Jormasta. Emme tiedä päiviemme määrää ja niiden käymistä vähiin.

Sukututkimus oli Jorman harrastuksena vuosikymmeniä. Etelä-Suomen Sanomat haastatteli häntä ja kirjoitti 13.8.2017: ” Aloitin sukututkimuksen 24-vuotiaana isoisäni kertomien tarinoiden innostamana. Marssin yhtenä päivänä Hollolan kirkon kansliaan, jossa pappi ja kanslisti istuivat pöytiensä ääressä. Kysyin lupaa katsoa kirkon kirjoja, ja sillä lailla aloitin.” Tuo isoisä oli Juho Kustaa Saarinen (1874-1966), jonka suku oli lähtöisin Hollolasta ja naapuripitäjistä.

Jorma Saarinen toimi 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa aktiivisesti Suomen Sukututkimusseurassa, sen hallituksessa toimien varaesimiehenä ja Sukutieto-lehden päätoimittajana.

Lahden seudun sukututkijoiden jäseneksi hän liittyi 1980-luvulla ja vaikutti aktiivisena harrastajana monipuolisesti yhdistyksen hyväksi. Puheenjohtajana hän toimi vuosina 2001-2007 ja tämän lisäksi myös hallituksen jäsenenä useita vuosia.

Jorma kirjoitti kaksi kirjaa, Vuosikymmenittäin Herralaa (2007) ja Herralan rakentuminen (2015). Sukuset-lehtemme sai häneltä useita asiantuntevia kirjoituksia, samoin kuukausitapaamisissa hän toimi usein luennoitsijana.

Monipuolisena kotiseutuihmisenä ja sukunsa tutkijana Jorma jätti meille kirjojen ja kirjoitusten lisäksi esikuvan ja mallin huolellisesta ja monipuolisesta tutkijasta. Jorman sanaan ja mielipiteeseen saattoi aina luottaa.

Jorma Saarinen valmistui rakennusmestariksi 1961 ja hänen viimeinen työnsä oli Rakennusteollisuus RT Ry:n aluejohtaja. Hän toimi aktiivisesti myös Lahden Rakentajien yhdistys ry:ssä ja hän oli Arvi Tiaisen säätiön asiamies.

Jorma Saarisen muistoa kunnioittaen Lahden seudun sukututkijat ry, puolesta Erkki Kiuru

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *