Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Hausjärven retkellämme lähes 40 osallistujaa

Retkiryhmä Hausjärven kotiseutumuseon edessä

 

Loistava sää helli tämän päivän retkeämme Hausjärven kirkonkylään. Melkein 40 osallistujaa tutustui aluksi Hausjärven v. 1789 valmistuneeseen puukirkkoon Heikki Palkkimäen opastuksella. Sen jälkeen emerituskirkkoherra, rovasti Erkki Lepistö esitteli hautausmaan mielenkiintoisia hautamuistomerkkejä. Näimme mm. Erkylän ja Ryttylän kartanon omistajien sukuhautoja sekä olympiavoittaja, Oitin kanuunaksi kutsutun Elmer Niklanderin viimeisen leposijan ja kuulimme monia kiinnostavia elämäntarinoita.

Seuraavana käyntikohteena oli v. 1853 pitäjämakasiiniksi valmistunut Hausjärven kotiseutumuseo kirkon lähituntumassa. Hyvin aktiivisen Hausjärvi-Seuran vaalima museo romuttaa kaikki mielikuvat pölyisistä kotiseutumuseoista. Näyttelyesineet on vastikään aseteltu uudelleen onnistuneiksi kokonaisuuksiksi ja lukuisat Hausjärven historiasta lisää kertovat infolehtiset eri puolilla rakennusta ovat houkuttelevasti kävijöiden ulottuvilla. Asiantuntevina museo-oppaina toimivat Tuula Pietilä ja Krista Korpi. Olli Pihlflyckt valotti tiedonjanoisille retkeläisille lähistön rakennusten ja maatilojen historiaa.

Sitten olikin jo lounaan aika. Kurnivat vatsat täyttyivät maistuvalla ruoalla v. 1905 vaivaistaloksi valmistuneessa Lepolan talossa, joka viime vuosikymmenellä koki Lahtisen ravintolayrittäjäperheen ansiosta muodonmuutoksen näyttäväksi juhlatilaksi. Olli Pihlflyckt kertoi jälleen erinomaiseen tapaansa Hausjärven vaivaishoidon ja Lepolan talon historiasta.

Kahvit makean kera nautittiin Koskelan kotiseututalossa, missä ahkeroivat emäntinä kävijöille jo museolta tutut Tuula Pietilä ja Krista Korpi . Hausjärvi-Seuran talkootyön määrä on ollut suunnaton, kun tämä komea rakennus on siirretty alkuperäisiltä sijoiltaan Kurun kylästä nykyiselle paikalleen. “Kuin lapsuuden mummola”, kuvaili Koskelan kotoista tunnelmaa useampikin retkeläinen.

Eräälle osallistujalle sattui Koskelassa jopa yliluonnolliselta vaikuttava tapaus. Hän jäi niin tiukasti kiinni tuoliin, että irrottamiseen tarvittiin toisen henkilön apua. Kun tuolia tutkittiin, siitä ei löytynyt mitään syytä, mikä kiinnittymisen olisi aiheuttanut. Eikö Kurun kylästä siirretty rakennus halunnut päästää pois retkeläistä, jonka isoäidin suku oli lähtöisin juuri Kurusta?

Lisää kuvia retkestä on osoitteessa https://lahdenseudunsukututkijat.com/wordpress/blog/2021/09/12/hausjarven-kirkonkylan-retken-10-9-2021-valokuvia/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.