Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Taidetta ja sukututkimusta Orimattilassa

13 henkeä käsittänyt retkiryhmämme tutustui eilen keskiviikkona 30.3.2022 Orimattilan taidemuseoon kulttuuripäällikkö Henrika Sunan opastuksella. Ensimmäisenä huomion kohteena oli informatiivinen Orimattilan Erkot -näyttely. Kuulu Erkko-suku on lähtöisin Orimattilasta. Sukutalo Eerakkala sijaitsi nykyisessä kaupungin keskustassa paikalla, missä on Orimattilan Sanomien toimitalo. Museokäynnin jälkeen kävi ilmi, että päivän tapahtumiemme osanottajista kaksi jäsentämme kuuluu Eerakkala-Erkko -sukuun.

Seuraavaksi Henrika Suna esitteli Orimattilan taidemuseon perustan muodostavia Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmia, jotka painottuvat Suomen taiteen kultakauden taideteoksiin. Ilmari Wall-Hakalan (1904 – 1973) isä oli kotoisin Mallusjoen Hakalan tilalta. Katsastettuamme vielä hetken aikaa esillä olevaa Jasmin Anoschkinin ja Soili Taljan taidetta siirryimme kuvanveistäjä, professori Pentti Papinahon (1926 – 1992) veistoskokoelman pariin. Tuottelias taiteilija lienee tunnetuin Lahden keskustassa sijaitsevasta, painovoimaa uhmaavasta Hakkapeliittain kotiinpaluu -patsaastaan.

Taide-elämysten jälkeen useimmat meistä siirtyivät rakennuksen alakerrassa sijaitsevaan Orimattilan kirjastoon. Siellä järjestämässämme sukuillassa esittelimme yhdistystämme, Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelohanketta erityisesti Orimattilan hanketyöryhmän näkökulmasta ja annoimme sukututkimusneuvontaa. Vieraskirjaamme kirjoitti nimensä 20 henkilöä. Illan aikana oli tavattoman mukavaa tavata jäseniämme ja muita sukututkimuksen harrastajia. Saimme kaksi uutta jäsentä. Ilahduttavasti myös paikallislehti Orimattilan Sanomat huomioi tapahtumamme. Sukuillassa mukana oli sen toimittaja, joka kertoi, että hänen aiheesta kertova juttunsa on tulossa lehden ensi tiistain numeroon.

Näihin tapahtumiimme Orimattilassa osallistuneiden retkeläisten valokuvia otetaan mieluusti vastaan kuvasivustollemme Lahden seudun sukututkijat ry (kuvat.fi) Jos haluat lisätä kuvia sivustolle, ota yhteyttä Maaret Räsäseen, maaretkr(at)gmail.com.

Seuraava sukuiltamme on Hyvinkään kirjastossa torstaina 21.4.2022. Sukuilta Hyvinkäällä – Lahden seudun sukututkijat ry

Seuraava retkikohteemme on Lahden Mukkulan kartano perjantaina 29.4.2022. Retki Lahden Mukkulan kartanoon – Lahden seudun sukututkijat ry