Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Jäsentapaaminen 15.2.2024 – Kun mitään ei löydy?!

Torstain 15.2. jäsentapaamisessa toimitiloissamme kolmetoista jäsentämme kuunteli kiinnostuneina Maaret Räsäsen ja Tarja Piitulaisen esitystä kahdesta Mariasta. Molemmat Mariat olivat tappaneet miehensä ja odottivat tuomioitaan samassa vankilassa. Kumpikin sai kuolemantuomion.

Kahden Marian tarinoiden selvittäminen on kestänyt jo noin kymmenen vuotta ja monenlaista tietoa on löytynyt. Aineistosta löytyi jopa lääkintätietoja, joiden mukaan toiselle oli vankeuden aikana määrätty mm. oksennuspulveria ja jotain sosetta (kräk pulver och mos).

Toinen Marioista joutui kertaalleen turhaan odottelemaan mestausta rankkasateessa, kun pyöveli ei päässytkään paikalle – hänellä ei ollut riittävästi rahaa maksaakseen matkan varrella yöpymisensä kestikievarissa ja sen tähden häntä ei päästetty sieltä jatkamaan matkaansa. Mestaus saatiin myöhemmin hoidettua toisen pyövelin toimesta. Kummaltakin Marialta katkaistiin oikea käsi, sen jälkeen kaula ja sitten vielä poltettiin roviolla.

Tarinoiden selvittäminen on vaatinut monien eri lähteiden tutkimista ja myös arkistoissa istumista, sillä vain osa lähteistä on digitoitu. Ja muiden apu on myös ollut tarpeen. Varsinkin Ruotsissa olevien digitoimattomien aineistojen osalta se on auttanut, kun on ollut tuttu, joka on voinut käydä Riksarkivetissa. Mutta tutkittavaa riittää vielä ja ehkä se Tukholman matkakin pitää vielä tehdä…
– AIno Helle