Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Sukututkimuspiirejä ja Geni-työpaja

Viikon 8/2024 ohjelmassa oli Mäntsälän sukututkimuspiiri maanantaina, jäsentapaaminen Hyvinkäällä tiistaina ja Geni-työpaja toimitiloissamme Lahdessa torstaina.

Mäntsälässä keskusteltiin kuuden hengen voimin DNA-testeistä ja niiden tuloksista keskittyen erityisesti FTDNA:n osumanäkymään ja työkaluihin. Tulokset kannattaa siirtää myös MyHeritageen tai, jos testin on tehnyt siellä, niin FTDNA:han, jotta saa molemmista niissä testanneiden osumat näkyviin. Myös niissä saatavilla olevat työkalut tulosten tarkasteluun ovat erilaiset. Jäsensivuiltamme löytyy myös paljon apuja aiempien DNA-iltojen tallenteiden muodossa ja tapahtumakalenterissa on kevätkaudelle vielä kaksi kertaa DNA-neuvontailta toimitiloissamme ja kahdesti kuussa DNA-ilta verkossa. Seuraava Mäntsälän sukututkimuspiiri on maanantaina 18.3.

Hyvinkään jäsentapaamisessa oli paikalla 8 henkeä. Katsoimme ensin lyhyesti tuomiokirjahakua sekä kansalliskirjaston digiarkiston hakua ja leikkeiden tekoa, jolloin viitteen saa kätevästi juuri haluamaansa lehtiartikkeliin koko sivun sijasta. Sen jälkeen kävimme läpi sitä, miten digihakemiston avulla pystyy helposti etsimään Kansallisarkiston digitoituja aineistoja. Kaikki aineistot eivät kuitenkaan ole digitoituja, mikä näkyy siten, että ko aineiston kuvaus ei ole vahvennettu eikä siinä ole linkkiä asiakirjoihin. Digihakemiston sivun yläreunassa on kuitenkin myös silloin linkki Astiaan ja sieltä puolestaan yksittäisen aineiston kohdalta löytyy tieto, mikä on ko. aineiston käyttöpaikka eli missä sitä voi päästä tarkastelemaan. Päätimme tehdä yhdessä tutustumiskäynnin Helsinkiin sekä Kansallisarkistoon että Kansalliskirjastoon. Seuraava jäsentapaamisemme Hyvinkäällä on maanantaina 25.3.

Torstain Geni-työpajaan osallistui vetäjämme Mia Järvisen lisäksi 9 jäsentämme. Genin käytöstä käytiin vilkasta keskustelua osallistujien esittämien kysymysten ja ongelmien pohjalta. Tarkasteltiin niin sukupuunäkymää ja sen tulostusmahdollisuuksia kuin Geni-profiileihin liittyviä kysymyksiä ja asetuksia sekä mm. profiileihin liittyviä ristiriitailmoituksia. Ohjeistusta saatiin myös erilaisten projektien luomiseen ja päivittämiseen liittyvissä asioissa. Mukava ja hyödyllinen ilta. Seuraava Geni-työpaja on torstaina 28.3.

Digihakemistossa näkyvä digitoimaton aineisto löytyy Uudesta Astiasta linkin takaa ja sieltä löytyy myös aineiston käyttöpaikka.