Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Retkeilimme Lammilla, Hämeenkoskella ja Asikkalassa 3.7.2024

Keskiviikkona retkeilimme jälleen. Ensimmäisen kohteemme Porkkalan kartanon tunnettu historia ulottuu aina 1300-luvulle. Alueella lienee ollut asutusta jo kauan aiemmin pakanallisella ajalla. Vanhaa rälssiä edustavaa kartanoa ovat asuttaneet muun muassa Tavast-, Fincke- ja Horn-suvut. Tilan nykyinen päärakennus on peräisin 1820-luvulta ja upea englantilaistyylinen puisto on myös saanut alkunsa 1800-luvulla. Talon edustaa koristavat harvinaiset yli satavuotiaat agaavet ja alapihalla sijaitsee osin maan alla oleva lämmitettävä kasvihuone.

Putulan kirjastossa kuulimme Mika Kalakosken mielenkiintoisen esityksen tutkimusretkikunnan matkasta ja elämästä Antarktiksen tutkimusasemalla Aboalla. Kertomusta elävöittävän runsaan kuvamateriaalin avulla piirtyi kuva työskentelystä haastavissa sääolosuhteissa, mutta toisaalta mukavan yhteisöllisestä leirielämästä. Lisätietoa retkikunnan matkasta: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/retkikunta-2023

Viimeisessä kohteessa Ruusumäessä Juha Järvinen johdatti meidät puutarhaansa, jossa kukkivat useat eri ruusut. Puutarhassa on useita erilaisia alueita ja kasveja – puita, pensaita ja perennojasekä runsaasti isännän tekemiä rakennelmia ja hauskoja tilakoristeita. Puutarhan paviljongissa saimme levähtää kierroksen välillä ja maistaa tilan omista tyrneistä valmistettua raikasta mehua. Runsas parituntinen kuluikin hujauksessa isännän tarinointia kuunnellessa ja moni varmasti palaa tulevina vuosina puutarhaan eri vuodenaikoina.
– teksti Päivi Valtonen, kuvat Aino Helle

Retkeläiset Porkkalan kartanolla
Agavet kukkivat vain kerran ja kuolevat sen jälkeen. Suomessa on kukkimiseen liian kylmä, joten ne ovat edelleen elossa yli 100-vuotiaina.
Porkkalan kartanon puutarhamyymälän kukkaloistoa
Mika Kalakoski esitelmöi Putulan kyläkirjastossa.
Juha Järvinen esitteli meille Ruusumäkeä.