Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Esitelmäilta verkossa: Naisten maailmanhistoria

maaliskuun 10. päivä klo 18:00 19:30

Tietokirjailija, FL Petri Pietiläinen kertoo jäsenillemme naistenpäivän kynnyksellä tulevasta uutuuskirjastaan Naisten maailmanhistoria.

Kuva: Docendo

Kustantaja Docendo esittelee teoksen seuraavasti:

Naisten maailmanhistoriaan kuuluu niin arjen sinnikkyyttä kuin voimakasta vastarintaakin. Tasa-arvoisen tulevaisuuden luomiseksi menneisyyttä on katsottava naisten silmin.

Naisia on historiassa vähätelty, alistettu ja sivuutettu, vaikka he hallitsivat, seikkailivat, valloittivat, nauttivat elämästä ja tekivät tiedettä ja taidetta.

Sielläkin, missä perinteinen kulttuuri sitoi naiset kotilieteen, monet etsivät ja löysivät keinoja irrota rajoitteista. Omaisuus auttoi tässä, mutta silkka omapäisyyskin saattoi riittää. Toisaalta kautta aikojen on ollut kulttuureita, joissa naiset ja miehet ovat olleet tasa-arvoisia.

Suuri osa maailmanhistoriasta on kuitenkin kirjoitettu länsimaisesta näkökulmasta, ja sitä on aina Vanhan testamentin ajoista rasittanut mieskeskeinen maailmankuva. Jumalattaret sysättiin syrjään kauan sitten.

Huomio kohdistuu sekä tavallisen väen arkeen että hallitsijoihin kuten Matamban kuningatar Nzinga, Kiinan keisari Wu, Napolin Johanna I ja Ruotsin (ja Suomen) Kristiina. Tiedenaisia esitellään kristityn väkijoukon tappamasta filosofi Hypatiasta alkaen.

Naisten mahdollisuuksia valita elämänsä suuntaa esitellään – Eeva, Lilith vai Maria? Kirja kertoo naisten vuosituhantisesta vastarinnasta ja voimasta. Muutosvastarinta oli vahvaa, mutta nämä naiset muuttivat maailman rauhanomaisen ja pitkällisen vallankumouksen kautta.

Tapahtumaan voi osallistua joko etäyhteydellä tai koronatilanteen salliessa myös toimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A. Ilmoittaudu viimeistään sunnuntaina 6.3.2022 tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Kuva: Docendo