Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Historia-aiheisten kirjojen verkkolukupiiri: Elisabet Ahon Valkea kuin uni

toukokuun 18. päivä klo 18:00 20:00

Toukokuun verkkolukupiirissämme keskiviikkona 18.06.2021 klo 18 alkaen käsitellään Elisabet Ahon kirjaa Valkea kuin uni. Todellisiin tapahtumiin pohjautuvassa historiallisessa romaanissa keskiössä on nykyisin kartanomuseoiden helmenä tunnettu Asikkalan Urajärven kartano 1800-luvun puolivälissä sen ollessa von Heideman-suvun omistuksessa.

Kuva: Otava

Kustantaja Otava esittelee v. 2000 julkaistun kirjan seuraavasti:

Urajärven kartano Itä-Hämeessä oli von Heideman-suvun hallussa 1600-luvulta vuoteen 1915.

Kun Axel von Heideman oli vihitty Sofia Lovisa Heinziuksen kanssa, nuoripari asui ensimmäiset yhteiset vuotensa Sofian lapsuudenkodissa, Sysmän kartanossa. Axel von Heidemanin kuoltua he muuttivat Urajärven kartanoon.

Sofiasta ei koskaan kasva aikuista naista. Traagisen onnettomuuden seurauksena hän menettää kokonaan mielensä tasapainon. Häntä hoidetaan turhaan Lapinlahden sairaalassa. Viimeiset vuotensa hän asuu kartanon sivurakennuksessa, johon hänelle kunnostetaan huone.

Tänä aikana talousmamsellina toimii reipas ja lämmin Fredrika Johanna von Becker. Hänen vastuullaan on kartanon emännyys, mutta myös Axelin onni.

Sofian ja Axelin lisäksi Elisabet Aho antaa kertojanäänen myös piikatyttö Hildalle ja talousmamselli Johannalle. Heilläkin on oma elämänsä elettävänään, tunteet tunnettavinaan.

Valkea kuin uni -romaanista kokoonnutaan keskustelemaan Zoom-verkkopalvelussa keskiviikkona 18.05.2022 klo 18 alkaen. Lukupiiriin voi ilmoittautua tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Lukupiirin vieraana on Urajärven kartanon vastuuopas Heidi Rask. Verkkolukupiiriä vetää puheenjohtajamme Riitta Kokko-Parikka. Tarkoituksena on, että osanottajat lukevat kirjan ennen verkkotapaamista. Kirjan voi lainata yleisistä kirjastoista tai sen voi hankkia itselleen esim. antikvariaatista.

Yhdistyksemme retkellä perjantaina 20.5.2022 tutustumme Urajärven upeaan kartanomuseoon. Lisätietoja ja ilmoittautumiset retkelle tästä: Retki Asikkalaan Urajärven kartanoon – Lahden seudun sukututkijat ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.