Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Historia-aiheisten kirjojen verkkolukupiiri: Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan Kellokosken prinsessa

15.06.2022 klo 18:00 20:00

Kesäkuun verkkolukupiirissämme keskiviikkona 15.06.2021 klo 18 alkaen käsitellään Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjaa Kellokosken prinsessa. Kirja kertoo yhden Suomen tunnetuimmista mielenterveyspotilaista, Anna Svedholmin o.s. Lappalaisen (1896 – 1988) uskomattoman elämäntarinan. Teos tarjoaa myös näkymän suomalaisen mielisairaanhoidon historiaan.

Kuva: Like Kustannus

Kustantaja Like Kustannus esittelee v. 2010 julkaistun kirjan seuraavasti:

Elokuvanakin nähtävä uskomaton tositarina “Kellokosken Prinsessan” elämästä.

Prinsessa kertoo Kellokosken mielisairaalassa lähes koko elämänsä ajan asuneen Anna Lappalaisen elämästä. Vuonna 1896 syntynyt Lappalainen sairastui jo nuorena skitsofreniaan. Pian hänelle kehittyi voimakas ja koko elämän ajan kestänyt harha, jonka mukaan hän oli kuninkaallinen, Prinsessa.

Prinsessa eli harhansa mukaan niin johdonmukaisesti kuin se oli mahdollista. Vaikka häntä hoidettiin lähes kaikilla aikakauden hoitomenetelmillä (muun muassa tartuttamalla häneen malaria), hän ei parantunut, vaan uskoi olevansa kuninkaallinen. Loppujen lopuksi hoitohenkilökuntakin hyväksyi jossain määrin hänen harhansa ja jopa eli siinä mukana. Prinsessa oli mielisairaudestaan huolimatta eräänlainen voittaja. Hänen annettiin lopulta elää erilaisena, omassa harhassaan. Vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytettiin Prinsessan muistomonumentti.

Arto Halonen on ohjannut Prinsessan elämään perustuvan fiktiivisen elokuvan, jonka ensi-ilta oli syyskuussa 2010. Pääosassa ”Kellokosken Prinsessana” nähdään Katja Kukkola. Muissa keskeisissä rooleissa näyttelevät muun muassa Samuli Edelmann, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius sekä PMMP-yhtyeestä tuttu Paula Vesala.  Tutustu elokuvaan osoitteessa www.prinsessaelokuva.fi

Kellokosken prinsessa -kirjasta kokoonnutaan keskustelemaan Zoom-verkkopalvelussa keskiviikkona 15.06.2021 klo 18 alkaen. Lukupiiriin voi ilmoittautua tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Lukupiirin vieraana on kirjan toinen tekijä Ilkka Raitasuo, joka työskenteli Kellokosken sairaalassa mielisairaanhoitajana vuodesta 1977 lähtien. Sittemmin hän toimi Kellokosken sairaalan museon intendenttinä vuosina 1988 – 2004. Hoitajana hän oppi tuntemaan Kellokosken Prinsessan henkilökohtaisesti.

Verkkolukupiiriä vetää puheenjohtajamme Riitta Kokko-Parikka. Tarkoituksena on, että osanottajat lukevat kirjan ennen verkkotapaamista. Kirjan voi lainata yleisistä kirjastoista tai sen voi hankkia itselleen esim. antikvariaatista.