Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Historia-aiheisten kirjojen verkkolukupiiri: Jouni Sjöblomin Petter Lax

syyskuun 22. päivä klo 18:00 20:00

Syyskuun verkkolukupiirissämme keskiviikkona 22.09.2021 klo 18 alkaen käsitellään kirjailija, muusikko Jouni Sjöblomin marraskuussa 2020 ilmestynyttä kirjaa Petter Lax, joka on historiallinen romaani kartanoiden ja torppien Kymijokivarresta. Kirjan nimihenkilö on sukututkimusta 1990-luvulta lähtien harrastaneen kirjailijan Iitin Pilkanmaalla syntynyt esi-isä seitsemän sukupolven takaa. Petter Laxin poika Kustaa otti käyttöön sukunimen Sjöblom.

Kirjan kansikuvassa (Kuva Jari Heikkilä, Poikilo-museot, 2019) on Jouni Sjöblomin alter ego Petter Lax, Rabbelugnin kartanon torppari. Jenni Joki kirjoittaa romaaniin Petterin vaimon Batseban osuuden ja runoja. Hän myös esittää runoja laulettuina. Näyte Batseban laulusta: https://www.youtube.com/watch?v=rBuj7Bp4quQ

Kustantaja Reuna Oy esittelee kirjan seuraavasti:

Romaani kertoo torppari Petter Laxin (1770–1854) ja hänen perheensä tarinan. Se on myös ajankuva historian jaksosta, jolloin siirryttiin Ruotsin vallasta autonomian aikaan ja Venäjän alaisuuteen. Virstanpylväinä toimivat historialliset tapahtumat, Kustaan sota ja Suomen sota.

Tapahtumapaikat ovat Pohjois-Kymenlaaksossa Kymijoen rannalla. Petterin syntymäkoti oli Pilkanmaan Kyöperilä, josta elämä vei isän ja veljien myötä ruotusotamiesten ja ruotutorppien maailmaan ja Otto Wreden isännöimän Rabbelugnin kartanon torppariksi, myöhemmin Anjalan kartanon ja Ummeljoen sahan porttivahdiksi. Petterin lapset olivat Regina-koulun ensimmäisiä oppilaita. Poika Kustaa pääsi nahkurinoppiin ja otti käyttöön sukunimen Sjöblom.

Romaani on osa suurempaa julkaisukokonaisuutta. Samaan aikaan kun Jouni Sjöblom kirjoittaa Petter Laxin tarinaa historialliseksi romaaniksi, hän säveltää ja sanoittaa hard rock -levyä, jossa Petterin elämä ja joenrannan maisemat saavat musiikillisen muodon. Kappaleiden sanoitukset ovat mukana romaanissa.

Lisäksi romaanin pohjalta valmistuu vuonna 2021 kokonainen hard rock -ooppera, joka yhdistää kansanmusiikkia ja hard rockia. Sen kantaesitys on Kymi Libri -kirjamessuilla.

Jouni Sjöblom on kulttuurin ja musiikin moniottelija, joka debytoi nyt myös romaanikirjailijana. Sjöblom on mm. säveltänyt Iitin Tiltu -musiikkinäytelmän ja kaksi kansanoopperaa: Kustaan sota ja Aleksanteri II:n aikaan. Hän on toiminut Kaakkois-Suomen taidetoimikunnassa läänintaiteilijana, musiikin tuntiopettajana ja esiintyvänä taiteilijana sekä tuottanut kulttuuritapahtumia. Vuonna 2018 hänelle myönnettiin director musices -arvonimi.

Petter Lax -kirjasta kokoonnutaan keskustelemaan Zoom-verkkopalvelussa ke 22.09.2021 klo 18 alkaen. Lukupiiriin voi ilmoittautua tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Ilmoittautuneille lähetetään ennen tapahtumaa linkki, jolla siihen voi liittyä.

Kirjailija Jouni Sjöblom on mukana tapahtumassa kertomassa kirjasta ja keskustelemassa siitä lukupiiriläisten kanssa. Verkkolukupiiriä vetää puheenjohtajamme Riitta Kokko-Parikka. Petter Lax -teosta käsittelevään syyskuun lukupiiriimme ovat omien jäsentemme lisäksi tervetulleita myös Pohjois-Kymen sukututkijat ry:n jäsenet.

Tarkoituksena on, että osanottajat lukevat kirjan ennen verkkotapaamista. Kirjan voi lainata yleisistä kirjastoista tai se on mahdollista hankkia kauttamme kustantajalta hintaan 25 € + postikulut. Kustantaja lähettää kirjat suoraan tilaajille postissa. Tilaa kirja ota yhteyttä -lomakkeellamme tästä viimeistään 25.08.2021: Ota yhteyttä – Lahden seudun sukututkijat ry