Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Historia-aiheisten kirjojen verkkolukupiiri: Kari Valton Pajarit

elokuun 25. päivä klo 18:00 20:00

Elokuun verkkolukupiirissämme keskiviikkona 25.08.2021 klo 18 alkaen aiheena on Kari Valton kirja Pajarit. Iittiläinen kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja käsittelee viime vuonna ilmestyneessä esikoisromaanissaan sukututkimuksen, haastattelujen ja vanhojen sanomalehtien avulla selvittämäänsä oman sukunsa kieltolain aikaista elämää.

Kirjan kustantaja Reuna Kustantamo esittelee teoksen seuraavasti:

Pajarit on tositapahtumiin pohjautuva kuvaus elimäkeläisen Valton perheen elämästä vuonna 1928. Kieltolakiajan synnyttämä laaja pirturikollisuus tarjosi kylmäpäisille salakuljettajille mahdollisuuden nopeaan vaurastumiseen ja sosiaaliseen nousuun. Tähän mahdollisuuteen tarttuivat Emil ja Tilda Valto sekä heidän poikansa Ilmari ja Niilo.

Laittoman viinan pirtusuoni alkoi Virosta ja rannikon pirtulaivoista virraten Elimäen kautta sisämaahan. Hyvän paikallistuntemuksensa avulla Valtot salakuljettivat vuosien ajan suuria määriä spriitä janoisen kansan iloksi. Väistämättä salakuljetus, laiton viinakauppa ja väkivalta johtivat poliisiviranomaisten ja ”liikemiesten” loputtomaan kamppailuun.

Romaani on paitsi paikallishistoriallinen ja kulttuurinen ajankuvaus, myös menneiden sukupolvien mikrohistoriaa, joka asettaa meidät paikallemme sukupolvien ketjussa. Se on myös kunnianosoitus kaakkoissuomalaiselle murteelle ja puheenparsille, sillä kieli on yhä tärkeä osa paikallista identiteettiämme.

Pajarit-kirjasta kokoonnutaan keskustelemaan Zoom-verkkopalvelussa ke 25.08.2021 klo 18 alkaen. Lukupiiriin voi ilmoittautua tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Kirjailija Kari Valto on mukana kertomassa kirjasta ja sen taustoista sekä keskustelemassa lukupiiriläisten kanssa. Lukupiiriä vetää puheenjohtajamme Riitta Kokko-Parikka.

Verkkolukupiiri on tarkoitettu jäsenillemme. Myös Pohjois-Kymen sukututkijat ry:n jäsenet ovat tervetulleita tapahtumaan.

Tarkoituksena on, että osanottajat lukevat kirjan ennen verkkotapaamista. Kirjan voi lainata yleisistä kirjastoista tai sen voi hankkia kauttamme kustantajalta, jolloin kirjan saa postitettuna suoraan kotiin hintaan 22 € + postikulut 5 €. Tilaa kirja kauttamme viimeistään ke 28.07.2021 ota yhteyttä -lomakkeellamme: Ota yhteyttä – Lahden seudun sukututkijat ry