Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luento: Neuvostopartisaanien tuhoiskut suomalaisiin siviilikyliin

06.09.2018 klo 18:00 - 20:00


Toisen maailmansodan yhtä julminta ja vaietuinta sotaa käytiin Suomen itärajan alueen pienissä kylissä. Neuvostoliitto lähetti jatkosodan aikana Suomen maaperälle vahvasti aseistautuneita partisaaniosastoja, jotka surmasivat Pielisen ja Petsamon välisellä raja-alueella yhteensä noin 170 siviiliä. Parikymmentä ihmistä katosi ja 54 haavoittui. Partisaanikysymystä on Suomessa yhteiskunnan taholta lähestytty tai oltu kokonaan lähestymättä sen mukaan, millainen poliittinen aikakausi maassa vallitsee. Neuvostoliiton aikana hyökkäykset määriteltiin rikoksiksi vain salatuissa arkistotiedoissa. Uhrien omaiset ja muut rajaseudun asukkaat joutuivat kantamaan surunsa ja traumansa yksin. Partisaanien vangitsemien suomalaisten ”etsinnät” maiden kesken olivat muodollista kirjeenvaihtoa ilman mitään tulosta.

Keskustelu partisaanien teoista on elänyt 1990-luvun lopulta alkaen kuin uutena tai löydettynä aiheena aikaisemman hiljaisuuden vuoksi. Tapahtumien käsittely on ollut mukana avaamassa Suomen ja Neuvostoliiton yhteisen menneisyyden selvityskanavia. Kirjailija ja toimittaja Veikko Erkkilä on vuodesta 1980 alkaen tutkinut neuvostopartisaanien iskuja suomalaisiin rajakyliin jatkosodan aikana ja hän on aiheen johtava asiantuntija. Ratkaisevaa tutkimukselle on ollut hänen pääsynsä Venäjälle partisaaniveteraanien puheille, partisaanitoiminnan arkistojen äärelle ja yhteistyöhön venäläisten tutkijoiden kanssa. Veikko Erkkilän vuonna 1998 julkaistu teos Vaiettu sota sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

Palkittu tietokirjailija Veikko Erkkilä tulee toimitiloihimme kertomaan neuvostopartisaanien tuhoiskuista suomalaisiin siviilikyliin torstaina 06.09.2018 klo 18 alkaen.

Sama luento on mahdollisuus kuulla Lottamuseon Lottaperinneyhdistyksen tilaisuudessa lottamuseolla, osoite Rantatie 39, Tuusula, jo keskiviikkona 05.09.2018 klo 18 alkaen, tervetuloa sinnekin toivottelee yhdistyksemme sihteeri Riitta Kokko-Parikka, joka on myös Lottamuseon Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja.

Suomussalmen Viiankia partisaanien tuhoamana 7.7.1943. Kuva: SA-kuva. Valokuvaaja Vilho A. Uomala.

Tiedot

Päivämäärä:
06.09.2018
Aika:
18:00 - 20:00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

LSST toimitila
Väinämöisentie 2 A
Lahti, 15200

Järjestäjä

Lahden seudun sukututkijat ry