Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Retki Heinolaan kohteina Heinolan kaupunginmuseon Ruokajuurilla-näyttely, Heinolan Harjupaviljonki ja Heinolan hautausmaa

kesäkuun 3. päivä klo 11:00 15:30

Perjantaina 3.6.2022 teemme retken Heinolaan. Kohteina ovat Heinolan kaupunginmuseo ja sen Ruokajuurilla-näyttely, Heinolan Harjupaviljonki sekä Heinolan hautausmaa. Ohjelma ja aikataulu on seuraava:

Klo 11.00 Tutustuminen opastetusti Heinolan kaupunginmuseon (Kauppakatu 14, Heinola) ruoan kulttuurihistoriasta kertovaan Ruokajuurilla-näyttelyyn. Museo esittelee näyttelyn seuraavasti:

Ei ole kulunut kuin ihmisikä, kun meilläkin sodan aiheuttaman pulan ja niukkuuden keskellä kehitettiin korvikkeita ja tarjottiin lihan sijaan juureksia, etenkin perunaa​. Ruokatarvikkeiden säännöstely oli arkipäivää ja etenkin tuontitavaroita kuten sokeria ja kahvia oli vaikea saada. Pihapiirissä kasvoivat niin possut, kanit, kaalit, porkkanat kuin lähes kaikki muukin tarvittava. Tänä kesänä kodeissa suositaan taas kotitarvekasvatusta ja kasvimaita perustetaan jopa parvekkeille.

Ruokaan liittyy lukuisa joukko arvostuksia, tapoja, uskomuksia ja kieltoja. Se on osa inhimillistä kulttuuria ja on tuottanut melkoisen määrän esineistöä, joka on kehittynyt tekniikan mukana. Uudet ruokailutavat ja ruoat ovat tarvinneet uudet valmistus- ja tarjoiluvälineet. Tosin muotihuuman laannuttua ne saattoivat jäädä lojumaan keittiön kaapin perimmäiseen nurkkaan.

Näyttelymme avaa kurkistuksia eri aikojen astiakaappeihin, keittiöihin, kattauksiin ja ruokiin. Näyttelyn esillepano leviää myös kaupunkihistorian perusnäyttelyyn.

Pääsymaksut museoon: aikuinen 7 €/hlö, opiskelijat, eläkeläiset ja ryhmät (min. 10 hlöä) 5 €/hlö, museokorttilaiset ja alle 18-vuotiaat 0 €. Opastusmaksu 75 € jaetaan ryhmän jäsenten kesken. Mikäli osallistujia on 10, osuus opastusmaksusta on 7,50 €/hlö.

Klo 12.30 Omavalintaiset syötävät ja juotavat itämaisvaikutteista jugendia edustavassa, kesällä 1900 käyttöön vihityssä Heinolan Harjupaviljongissa (Kauppakatu 30, Harjupuisto, Heinola). Tutustu tästä jo etukäteen tämän ihastuttavan vohvelikahvilan tarjontaan: Tarjolla – Harjupaviljonki

Klo 14.00 Tutustuminen opastetusti Heinolan hautausmaan mielenkiintoisiin hautamuistomerkkeihin. Kierros aloitetaan hautausmaan vanhalta portilta A. F. Airon kadun puolelta. Harjupaviljongilta lähdettäessä ajetaan Harjukatua, niin päädytään oikeaan paikkaan. Opastuksen hinta on 10 €/hlö.

Klo 15.30 Lähtö kotimatkalle

Ilmoittaudu retkelle tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Kimppakyytejä pyritään järjestämään, kun osallistujat ovat selvillä.

Heinolan Harjupaviljonki 25.6.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.