Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä


TULEVIA TAPAHTUMIA

Lisää tapahtumia näkyy kalenterissa

VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Retki Helsingin Töölöön kohteina Taidehalli, Taidekoti Kirpilä, Reitzin kotimuseo ja ravintola Elite

16.09.2022 klo 11:00 16:00

Perjantaina 16.9.2022 teemme retken Helsinkiin, missä tutustumme Töölössä sijaitseviin Taidehalliin, Taidekoti Kirpilään ja Reitzin kotimuseoon. Lounas nautitaan ravintola Elitessä. Retki järjestetään, mikäli osallistujia on vähintään 10. Retkiryhmään voidaan ottaa enintään 15 henkilöä. Ilmoittaudu retkelle viimeistään torstaina 8.9.2022 tästä:Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Päivän ohjelma ja aikataulu:

Klo 11 Tutustuminen vuonna 1928 valmistuneeseen Helsingin Taidehalliin (Nervanderinkatu 3, Helsinki), joka toimii vaihtuvien näyttelyiden esittelytilana, sekä erityisesti sen 10.9. – 23.10.2022 esillä olevaan Aallot – Aino ja Alvar keräilijän silmin -näyttelyyn. Aallot – Aino ja Alvar keräilijän silmin | Taidehalli Aino Aallolla on hämäläiset sukujuuret ja hänen vanhempansa olivat palveluksessa Lammilla Porkkalan kartanossa ennen muuttoaan Helsinkiin. Pääsymaksut: museokortilla 0 €, aikuinen 14 €, eläkeläinen 8 €. Opastuksen hinta on 70 € ja se jaetaan osallistujien kesken.

Helsingin taidehalli. Kuva Taidehallin verkkosivuilta.

Klo 12.30 Opastettu tutustuminen Taidekoti Kirpilään (Pohjoinen Hesperiankatu 7, Helsinki). Taidekoti Kirpilä on lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilän (1931 – 1988) lähes 350-neliöisessä yksityiskodissa sijaitseva taidemuseo, joka esittelee intohimoisen taiteenkeräilijän kokoelmaa ja elämää. Taidekotiin ei ole pääsymaksua. Opastuksen hinta on 70 €, joka jaetaan retkeläisten kesken.

Taidekoti Kirpilän interiööriä, kuva Taidekoti Kirpilän verkkosivuilta

Klo 13.45 Lounas tänä keväänä 90 vuotta täyttäneessä ainutlaatuisessa kulttuuri- ja taiteilijaravintola Elitessä (Eteläinen Hesperiankatu 22, Helsinki). Vuosikymmenien mittaan sen nostalgiaa huokuvassa salissa ovat viihtyneet niin näyttelijät kuin muusikot, kirjailijat ja tanssijat sekä kuvataiteilijat, joiden teokset koristavat ravintolan seiniä. Historia – Ravintola Elite Pääruokavaihtoehdot ovat alla, valinnat tiedustellaan retkelle ilmoittautuneilta etukäteen:

Klassikot:

Lohikeittoa, paahdettua ruisleipää “Jaren suosikki” 16 € /19 €

Paistettuja muikkuja, perunamuhennosta ja tillivoisulaa 21 €

Tauno Palon kermasipulipihvi, paistettuja perunoita 30 €

Vovan Vorschmack 15 € /18 €

Muut pääruoat:

Hiillostettua taimenta piparjuuren kera, perunapyreetä ja kantarellivoita 29 €

Grillattua kuningasrapua, maa-artisokkarisottoa ja vesikrassimajoneesia 32 €

Vuohenjuustolla gratinoitua portobelloa ja myskikurpitsaa 22 €

Paistettua vasikanmaksaa, juurespyreetä ja puolukkaa 23 €

Ravintola Eliten salia. Kuva ravintolan verkkosivuilta.

Klo 15 Opastettu tutustuminen Reitzin kotimuseoon (Apollonkatu 23 B 64, Helsinki). Museo sijaitsee samassa Lauri Reitzin rakennuttamassa rakennuksessa kuin ravintola Elite, mutta Apollonkadun puolella.

Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin kuulunut, Valkealassa syntynyt Lauri Reitz (1893–1959) keräsi huomattavan taide- ja antiikkiesinekokoelman. Reitz oli keskeinen tekijä erityisesti 1930-luvun Töölön kaupunginosan rakentamistyössä. Hänen leskensä Maria Reitzin o.s. Lindholmin (1891 – 1972) testamenttimääräyksellä Reitzin perheen entiseen kotiin avattiin Lauri Reitzin kokoelmaan pohjautuva taidemuseo vuonna 1972. Museossa on nähtävillä suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia, kotimainen antiikkihopeakokoelma, aseita 1500-luvulta alkaen, Meissenin ja Sevrésin posliiniesineitä sekä antiikkikelloja. Museon alkuperäistä koti-ilmapiiriä kunnioittavaan interiööriin kuuluvat myös lukuisat eri aikakausilta peräisin olevat antiikkihuonekalut. Museoon ei ole pääsymaksua ja opastus on maksuton yli 10 hengen ryhmille.

Reitzin kotimuseon halli. Kuva museon verkkosivuilta.

Helsingin retkellemme osallistuvien kannattaa tulla kaupungin keskustaan ensin junalla tai muilla julkisilla liikennevälineillä. Käyntikohteiden välillä kuljetaan jalkaisin, pisin välimatka on alle 800 m. Viimeisestä tutustumiskohteesta Reitzin kotimuseosta Helsingin keskustaan pääsee mainiosti myös raitiovaunulla.

Kuten edellä on mainittu, retki järjestetään, mikäli osallistujia on vähintään 10 henkeä. Maksimiosallistujamäärä on 15 henkeä. Ilmoittautumiset siis viimeistään torstaina 8.9.2022 tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)