Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Retki Hollolan kirkonseudulle

elokuun 19. päivä klo 10:00 15:30

Perjantaina 19.8.2022 tutustumme opastetusti Hollolan kirkkoon ja hautausmaahan sekä Hollolan esinemuseoon ja talomuseoalueeseen. Retki toteutuu, mikä osallistujia on vähintään 10, ilmoittautumiset viimeistään sunnuntaina 14.8.2022. Päivän ohjelma ja aikataulu:

Klo 10 Opastettu tutustuminen Hollolan keskiaikaiseen kivikirkkoon (Rantatie 917, Hollola) ja sen ympärillä sijaitsevan hautausmaan mielenkiintoisiin hautamuistomerkkeihin legendaarisen Hollola-oppaan Kyösti Toivosen johdolla.

Hollolan kirkonseutua Mika Viitasen kuvaamana. Kuva julkaistu kuvaajan ja Hollolan Kotiseutuyhdistyksen luvalla.

Klo 12 Lounas Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla (Rantatie 918, Hollola) vastapäätä arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelemaa kellotapulia. Vuonna 1902 valmistuneessa näyttävässä arvorakennuksessa, joka on Suomen vanhimpia säilyneitä kunnallishallinnon rakennuksia, on vuosikymmenet pidetty niin kunnan kuin seurakunnan kokouksia, rippi- ja pyhäkoulua sekä muita tilaisuuksia. Se on toiminut myös kirjastona, kunnanlääkärin vastaanottotilana ja neuvolana. Siellä pidettiin myös vuoden 1918 sodan jälkeiset pikaoikeudenkäynnit. Vuonna 2010 rakennus siirtyi nykyiselle omistajalleen Hollolan Kotiseutuyhdistykselle. Tiloissa on viime vuodet toiminut ravintola-alan yritys HMK Kitchen Ky isäntänään Hannes Kuusisto. Tarjolla on herkullinen pizzavalikoima salaattipöytineen ja kahvilatuotteita. Menu on nähtävillä tästä: Pizzalista – Hollolan vanha kunnantupa

Hollolan talomuseoalue Mika Viitasen kuvaamana. Kuva julkaistu kuvaajan ja Hollolan Kotiseutuyhdistyksen luvalla

Klo 13.30 Opastettu tutustuminen Hollolan Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämään kotiseutumuseoon, johon kuuluvat hautausmaan kupeessa sijaitseva, v. 1855 rakennetussa viljamakasiinissa toimiva Esinemuseo (Parinpellontie 11) ja siitä 300 m:n päässä sijaitseva Hollolan talomuseoalue (Rälssintie 6). Opastus alkaa Esinemuseon edestä. Esinemuseon vuoden 2022 kesänäyttelynä on Metsän riistaa & veden viljaa, joka painottuu metsästys- ja kalastusaiheisiin.

Klo 15.30 Museo-opastuksen päätyttyä retkeläisillä on mahdollisuus vielä omatoimisesti tutustua muutama sata metriä kirkon pohjoispuolella sijaitsevaan Kapatuosian linnavuoreen ja sillä sijaitsevaan 1900-alun alussa rakennettuun näkötorniin, josta on upeat näkymät mm. Vesijärvelle. Kapatuosian linnanmäki on ollut linnoitettuna ilmeisesti rautakaudelta varhaiskeskiajalle. Tornin vierellä on alueesta kertova opastetaulu.

Kaikki retkipäivän kohteet sijaitsevat lyhyiden kävelymatkojen päässä toisistaan.

Retkihinnat:

Kaksituntisen kirkko- ja hautausmaaopastuksen hinta on 120 €, joka jaetaan osallistujien kesken. Jos osallistujia on 15, opastuksen hinta on 8 €/hlö.

Kaksituntisen pääsymaksun ja opastuksen sisältävän museokierroksen hinta on 3 €/henkilö.

Pizzalounaan hinta Hollolan Vanhassa Kunnantuvassa on menuvalinnasta riippuen 10 – 15 €/hlö.

Retki siis järjestetään, jos osallistujia on vähintään 10. Ilmoittaudu mukaan viimeistään sunnuntaina 14.8.2022 tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.