Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Retki Janakkalaan

17.08.2018 klo 07:45 - 17:40


Perjantaina 17.08.2018 retkeilemme Janakkalaan. Kohteemme ovat Napialan Wanha Koulu, Hyvikkälän kauppamuseo, Perttula ja lounaspaikkana Edwinin kellari Hattelmalan harjun laella Hämeenlinnan Miemalassa sekä Ida Aalberg -museo ja Kiipula.Opas Eila Lång liittyy paikallishistorian asiantuntijana seuraamme Janakkalassa ja on mukanamme koko päivän. Janakkalan kohteiden välillä käytössämme on bussi. Matkat Lahdesta ensimmäiseen kohteeseen Janakkalan Napialaan ja sieltä takaisin Lahteen tehdään kimppakyydeillä. Omalla kyydillä voi toki tulla Janakkalaan mistä haluaa ja liittyä siellä seuraan. 

Ohjelma:

Klo 07.45 Lähtö Lahdesta kimppakyydeillä toimitilojemme edestä osoitteesta Väinämöisentie 2 A.

Napialan Wanhan Koulun 120-vuotisjuhlat v. 2016. Kuva: Janakkalan kunta, josta kuvan käyttöön on saatu lupa.

Klo 09.00 Tutustuminen Napialan wanhan koulun koulumuseoon (Melkkolantie 242) draamaopastuksena. Meille on luvassa nostalginen oppitunti musteella kirjoittamisineen vuoden 1948 malliin. Ruokalistalla on ohravelli ja juustonäkkäri. Ruokaillessa on tietysti tarpeen ruokaliina. Tokihan jokainen muistaa tuon itsekirjaillun vohvelikankaisen pulpetin suojan. Jos omin kätösin kirjailtu ruokaliina ei ole tallessa, museolta voi lainata vastaavan. Kotoa voi ottaa mukaan myös joka koululaiselle välttämättömän valkoisen nenäliinan.  Tyttöretkeläiset voivat ottaa mukaan myös esiliinansa.

Napialan Wanhan Koulun museoesineistöä. Kuva: Napialan Wanha Koulu.
Oppaamme Eila Lång tiukan opettajattaren roolissaan. Kuva: Napialan Wanha Koulu ja Eila Lång.

Klo 10.30 Lähtö HämeBus Oy:n bussilla Hyvikkälän kauppamuseoon (Jokirannanpolku 9). Kauppamuseossa tutustumme suomalaisten käyttötavaroiden historiaan. Esillä on huikea määrä sekatavarakauppojen tuotteita ja pakkauksia 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Museon nostalgiabensis mukailee vanhan ajan huoltamoa pesu- ja huoltohalleineen sekä varaosamyymälätiloineen.

Hyvikkälän kauppamuseon 4000 esineen valikoimassa riittää katseltavaa. Kuva: Hyvikkälän kauppamuseo.

Klo 11.30 lähdetään Hyvikkälästä bussilla Hämeenlinnan Miemalaan Hattelmalan harjun laella sijaitsevaan Perttulaan. Se oli alun perin kruunun ratsutila, jonne 1890-luvulla muutti tylsämielisten kasvatuslaitos. Sittemmin Perttula toimi oppilaitoksena 122 vuotta aina vuoteen 2013. Lounastamme klo 12.00 – 13.00 rakennuskannaltaan vaikuttavalla alueella toimivassa Edwinin kellarissa (Perttulantie 80) ja sen jälkeen oppaamme kertoo lisää alueen historiasta.

Lounasravintola Edwinin kellari. Kuva: R K-P.

Klo 13.20 Lähtö bussilla Ida Aalbergin museoon (Leppäkoskenraitti 20). Ida Aalberg (s. 1857 Janakkala Leppäkoski – k. 1915 Pietari) on Suomen näyttämötaiteen historian kirkkaimpia tähtiä. Tutustumme oppaan johdattamana hänen syntymäkotiinsa ja huikeaan luokkanousuunsa leppäkoskelaisesta ratamestarin tyttärestä pietarilaiseksi vapaaherrattareksi.

Ida Aalbergin museo. Vitriinissä kopio Ida Aalbergin esiintymisasusta. Seinällä valokuva Albert Edelfeltin maalaamasta Ida Aalbergin kuuluisasta muotokuvasta. Kuva: R K-P.

Klo 14.50 Lähtö bussilla Kiipulaan (Kiipulantie 507). Kiipula on alun perin hyvinhoidettu rustholli, jossa sittemmin on harjoitettu kuntoutustoimintaa. Opas kertoo Kiipulan monivaiheisesta historiasta. Mahdollisuus tehdä mm. lahjatavaraostoksia vanhan kivinavetan suojissa sijaitsevalla Miinantorilla ja nauttia omakustanteiset kahvit ja paakkelsit (eivät kuulu retken hintaan) kahvila Emmassa.

Kiipulan Miinantorilla ystävänpäivänä 2017. Kuva: R K-P.

Noin klo 16.00 Lähtö bussilla takaisin Napialaan, jossa siirrymme omiin autoihin ja lähdemme paluumatkalle noin klo 16.30.

Noin klo 17.40 Paluu lähtöpaikkaan Lahteen 

Retken hinta:

Mikäli retkellä on 25 osallistujaa, hinta on 60 €/hlö. Hinta riippuu osallistujien määrästä. Hintaan sisältyvät pääsymaksut, opastukset, bussikuljetus Janakkalassa kohteiden välillä, kouluateria Napialan Wanhalla Koululla sekä lounas Edwinin kellarissa. Kimppakyytiläiset maksavat lisäksi kuljettajilleen 10 € matkasta Lahti – Janakkala, Napiala – Lahti.

Ilmoittautumiset Riitta Kokko-Parikalle, riitta.kokko-parikka@phnet.fi viimeistään pe 03.08.2018.

 

 

 

 

 

Tiedot

Päivämäärä:
17.08.2018
Aika:
07:45 - 17:40
Tapahtumaluokka: