Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kartanoita ja kapinaa Mäntsälässä -retki

07.09.2018 klo 09:45 - 15:45


KARTANOITA JA KAPINAA MÄNTSÄLÄSSÄ -RETKI

Perjantaina 07.09.2018 retkeilemme Mäntsälään. Retken vastuullisena järjestäjänä toimii Kartanomatkat ja meillä on koko ajan mukana paikallinen asiantuntijaopas Marjut Jokinen.

Mäntsälän Saaren kartano. Kuva: Marjut Jokinen

Ohjelma:

Klo 9.45:

Matkustajat saapuvat omilla autoillaan Mäntsälään, missä siirrytään yhteiseen tilausajobussiin.

Opas ja bussi odottavat ryhmää Mäntsälän linja-autoasemalla klo 9.45, joten paikalla on oltava ajoissa. Lahdesta tulijoiden toivotaan tulevan paikalle kimppakyydein, jolloin autottomatkin pääsevät mukaan. Kimppakyytilähtö klo 9.00 toimitilojemme edestä osoitteesta Väinämöisentie 2 A.

Siirrytään bussilla tutustumaan Mäntsälän Seurojentaloon. Lyhyt käynti sisällä. Tämä entinen Mäntsälän Suojeluskuntatalo oli kevättalvella 1932 Mäntsälän kapinan keskeinen tapahtumapaikka. Sen jälkeen ajetaan bussilla Ohkolaan, missä tutustutaan Ohkolan työväentalon kivijalkaan. Mäntsälän kapinan tapahtumasarja lähti liikkeelle Ohkolan työväentalolta. Opas kertoo Mäntsälän kapinasta.

Ajetaan mahdollisuuksien mukaan Hirvihaaran kartanon kautta Sälinkäälle. Opas kertoo Hirvihaaran kartanon historiasta.

Klo 12.00 – 13.30:

Tutustuminen Sälinkään kartanoon ja pihalla olevaan torpparimuistomerkkiin. Lounas Sälinkään kartanossa noutopöydästä. Menu:

vihersalaatti ja kastike, tomaatti-sipulisalaatti, silli, lämminsavulohifilee, keitetyt perunat, naudan palapaisti, wanhan ajan makaronilaatikko, leipävalikoima, voi, kotikalja, maito, vesi, kahvi, tee, mehu ja kauden makea piirakka. Kartanossa on täydet anniskeluoikeudet. Erikoisruokavaliot on ilmoitettava etukäteen.  

Sälinkään kartanoon on reilu kymmenen porrasta, mutta ulkoa menee myös liuska kartanon verannalle, josta pääsee esteettömästi sisään. Kynnyksiä.

Sälinkään kartano ja sen pihalla oleva torpparimuistomerkki. Kuva: Marjut Jokinen.

Klo 14.00 – 14.45:

Tutustuminen Saaren kartanoon oppaan johdolla. Saaren kartano toimii oppilaitoksena, jossa annetaan puutarha- ja maatalousalan opetusta. Kartano ei ole museo, vaan siellä kohtaavat kartanoiden historia ja nykyaika. Saaren kartanossa vieraillaan myös 2. krs:ssa, jonne on portaat. Portaissa kaiteet. Ei hissiä.

Saaren kartano on arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema. Tyyliltään uusklassistisen kartanon rakennutti paroni Knut Richard de la Chapelle perheelleen kodiksi v. 1929. Kartanoa suunniteltiin mm. presidentin viikonloppu- ja kesäasunnoksi 1930-luvulla. Vierailut Saaren kartanoon ovat mahdollisia vain ryhmille tilauksesta matkanjärjestäjämme Kartanomatkojen kautta.

Klo 15.00 – 15.30:

Ostosmahdollisuus Tuottajatori Kotipiirissä, jossa lähes 200 tavarantoimittajan tuotteita myynnissä; jauhoja, ryynejä, luomutuotteita, leipää, leivonnaisia, hunajaa, maataloustuotteita, käsitöitä, makeisia, koriste- ja lahjaesineitä, kortteja jne.

Klo 15.45:

Paluu Mäntsälän linja-autoasemalle, jossa oppaamme jättää ryhmän. Opastettu kierros päättyy. Lahtelaiset lähtevät kimppakyydeillä kotikaupunkiin ja ovat lähtöpaikalla Väinämöisentiellä noin klo 16.30.

Retkipäivän aikana opas kertoo myös Mäntsälän historiasta ja nykypäivästä. Ryhmä kuulee mm. Ulla Möllersvärdin tarinan ja Aleksanteri I:n vierailusta Mäntsälään v. 1809. Jos aikataulu antaa myöten, voimme ajaa kirkonmäen kautta, jolloin opas voi esitellä bussista käsin kirkonmäen historialliset rakennukset ja kertoa Mäntsälän kirkosta.

Retken hinta: 67 €/hlö, jos ryhmässä on 20 – 29 henkeä

                         60 €/hlö, jos ryhmässä on yli 30 henkeä

Hinta sisältää tutustumisen kohteisiin, opastukset, bussikuljetukset Mäntsälässä kohteiden välillä ja lounaan Sälinkään kartanossa.

Lahdesta Mäntsälään ja takaisin kuljetukset järjestetään kimppakyydeillä sopimuksen mukaan, kimppakyytiläiset maksavat kuljettajilleen 10 €.

Ilmoittautumiset Riitta Kokko-Parikalle, , viimeistään pe 24.08.2018. Mikäli retkelle ilmoittautunut peruuttaa osallistumisensa to 30.08. jälkeen, häneltä veloitetaan retken hinta.

Tiedot

Päivämäärä:
07.09.2018
Aika:
09:45 - 15:45
Tapahtumaluokka: