Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Tutkimusmatkailijoita eilen ja tänään -teemapäivä verkossa

toukokuun 14. päivä klo 10:00 11:30

EDIT 9.5.2022: Mika Kalakoski ei pääsekään tapahtumaan esiintymään, joten päivän aikana on ohjelmassa yksinomaan FT Seija Niemen esitys klo 10 alkaen.

Teemapäivässämme luennoivat FT Seija Niemi ja Ilmatieteen laitoksen FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Seijan aiheena on Mäntsälässä lapsuutensa viettänyt geologi, mineralogi ja naparetkeilijä Adolf Nordenskiöld ja Mika kertoo Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeista ja kenttätöistä.

Tässä tarkempi esittely Seija Niemen aiheesta A. E. Nordenskiöld 1832–1901 – Arktisten alueiden tutkimusmatkailija:

Nordenskiöld teki pohjoisille merialueille kymmenen tutkimusmatkaa kahdenkymmenen viiden vuoden aikana 1858–1883. Tunnetuin niistä on Koillisväylän purjehdus vuosina 1878–1879. Matkoillaan Nordenskiöld teki merkittäviä luonnontieteellisiä tutkimuksia, kartoitti ennen kartoittamattomia alueita, tutki alueiden historiaa ja alkuperäisväestöä. Hän myös havaitsi luonnossa tapahtuneita muutoksia. Jo vuonna 1858 Huippuvuorille suuntautuneen ensimmäisen retkensä muistiinpanoihin hän kirjoitti välähdyksen pohjoisen luonnon hauraudesta. Ihmisen ahneus ja voitonhimo verottivat vuosittain lintusaarten munia ja höyheniä siinä määrin, että Nordenskiöld piti ihmeenä, etteivät lintuyhdyskunnat olleet jo kokonaan kuolleet sukupuuttoon. Vastaavanlaisia huomioita linnuista, valaista, hylkeistä ja muista eläimistä hän teki jokaisella tutkimusmatkallaan. Vuonna 1880 Nordenskiöld teki ehdotuksen kansallispuistojen perustamisesta pohjoisiin maihin. Niissä alkuperäinen luonto säilyisi tulevillekin sukupolville. Tietokirjailija FT Seija A. Niemi valottaa omassa osuudessaan Nordenskiöldin sukutaustaa ja hänen kymmenen tutkimusmatkansa tieteellisiä tuloksia sekä Nordenskiöldin asemaa Pohjoismaisen luonnonsuojelun historiassa.

FT Seija Niemi

Teemapäivään liittyy myös sen lähipäivinä järjestettäviä retkiä Retki Mäntsälän Alikartanoon – Lahden seudun sukututkijat ry Retki Helsinkiin: Luonnontieteellinen museo, Helsingin taidemuseo, Ateljé Finne – Lahden seudun sukututkijat ry.

Ilmoittaudu teemapäivään ja retkille tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.