Hallitus ja muut toimihenkilöt

Hallitus

Puheenjohtaja sekä verkko- ja facebook-sivustojemme pääasiallinen sisällöntuottaja Riitta Kokko-Parikka, puh. 040 7629225, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Olen aloittanut sukututkimusharrastuksen 1990-luvun alkupuolella sukututkijaenoni Raimo Nihtilän innostamana. Sukujuureni sekä isäni että äitini puolelta ovat pääosin Kärkölässä. Selvitettyäni omat juureni heti alkajaisiksi olen sittemmin tutkinut ystävien ja tuttavien sukuja etupäässä Kärkölässä ja sen naapurikunnissa.

Geneettinen sukututkimus on tuonut uutta tietoa sukuni taustoista. Veljeni näytteestä otetun isälinjani testin tulos on N-Y34058 ->N-BY40826 eli Dunkelin puun Fenno-Scandians -ryhmäläisiä ollaan. Äitilinjani tulos on H1T16189C!

Tulin mukaan yhdistyksen toimintaan 1990-luvun puolenvälin jälkeen ja vuosituhannen vaihteessa toimin hallituksessa jäsensihteerinä. Toistamiseen tulin hallitukseen vuonna 2015 ja olin neljä vuotta sihteerinä ennen vuonna 2019 alkanutta puheenjohtajuutta.

Työskentelen Suomen Lottaperinneliitto ry:n pääsihteerinä Helsingissä. Olen myös Lottamuseon Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja, Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry:n (SSHY) hallituksen jäsen, Tuisku-Camenaeus sukuseura ry:n hallituksen jäsen, Suomen Sotaveteraaniliiton perinnetoimikunnan jäsen sekä VETRES Keski-Uusimaan Valtuuskunnan jäsen.

Varapuheenjohtaja, kirjastonhoitaja Leo Laakko, puh. 044 323 7475, leo.laakko(at)gmail.com

Ensimmäinen virkatodistus jonka olen tilannut sukututkimusta varten Pulkkilan seurakunnalta, on päivätty 25.01.1990. Mutta varsinaisen sukututkimuksen aloitin 2002.

Mielenkiintoni sukututkimukseen alkoi siitä etten tiennyt Laakoista muuta kuin että minulla oli isä. Halusin selvittää missä esi-isäni olivat eläneet ja asuneet. Isäni sukua olin tutkinut 1700 luvun alkuun asti. Äitini sukua, Laukkanen, on tutkittu Laukkaset sukuseuran Aimo Laukkanen Salosta.

Sukututkimusta opiskelin Wellamo opistolla ensin sukututkimuksen peruskurssin opettajana Urho Enlund.

Sitten kävin Wellamossa Sukututkimuksen jatkokurssin ja vanhat käsialat peruskurssin sekä jatkokurssin , opettajana Erkki Kiuru.

Laukkasten Sukuseura ry:ssä olen sukuneuvoston jäsen ja sukutallenteiden hoitaja. Kuulun myös kesällä 2018 julkaistavan Laukkasten sukukirja työryhmään DNA-testi vastaavana.

Isäni suvun esi-isä oli Erick Måsson Moisa asui Ahon talossa Pulkkilasta, nykyisen Pyhännän kunnan alueelta. Sukunimi Laakko on lähtöisin Pulkkilasta Launolankylän Laakkolasta, Laakko nimiseltä tilalta. 1880 isän isä Viktor Andersin poika muutti Pulkkilasta Piippolaan ja alkoi käyttää sukunimeä Laakko.

Myös äitini suku on Pulkkilasta lähtöisin. Anders Laukka oli 1700 luvun alussa Jylhän torpassa torpparina.

1800 luvunpuolivälissä Anders Laukan pojan, pojan poika tuli talolliseksi Kintasahoon Kiuruvedelle.

Äidin sukuhaara on ns. Kinttaan Laukkasia.

Itse ole syntynyt olympia vuona 1952 Kiuruvedellä ja 1970 luvulla muutin työn perässä Lahteen. Orimattilaan muutin 1989. Varsinaisen leipätyöni olen tehnyt kuljetus alalla, yhdistelmä-ajoneuvon kuljettajana.

Olen eläkkeellä ja tutki tällä hetkellä Väisäsiä ja Luttisia, isäni Äidin sukuja.

Vuonna 2016 julkaisin kirjan joka käsitteli kotikylän sodanjälkeistä historia ja kyläkoulun perustamis- historiaa. Kirjan nimi on Paluu Lahnajoen koululle. Työalla on Laukkasten Sukuseura ry:n perustamis- historian kokoaminen. Tarkoituksena on myös julkaista sukukirja niin äitini kuin isäni suvusta.

Mielestäni ihminen osaa mitä vaan jos tosissaan yrittää ja kaikkea pitää kokeilla eikä luovuttaa ensimmäiseen vastoinkäymiseen.

Luonteeltani olen joka asiaan innostuva mies, joka ei tunne sanaa ei.

Sihteeri Tuula Niskanen, t.niskanen423(at)gmail.com, puh. 050 4368015

Olen Tuula Niskanen – savolaistasyntyperää sekä isän että äidinpuolelta. Isäni suku on tullut Pielaveden Lammassaloon (nyk. Kirkkosaari) 1500-luvun alussa, mistä löytyy ensimmäiset kirjalliset merkinnät. Äitini suku polveutuu ruotusotilas Matti Tissarista Pielavedeltä ja suvusta ensimmäiset kirjalliset tiedot on Tissareista Kangasniemeltä 1500-luvulta.

Olen asunut Lahdessa nelisen vuotta ja vasta tänä aikana olen paneutunut sukututkimukseen. Alunperin  sain perimätietokirjoituksen vuodelta 1985, mikä on Risto Ruohosen tädin kirjoitus jälkipolville. Pian olin Wellamon kursseilla, perus- ja jatkokurssit ja kaikki muutkin kurssit on käyty jo useampaan kertaan. Eniten pidän perinteisestä sukututkimuksesta. Digitoidut kirkonkirjat, muut kirjoitetut lähteet on tänä päivänä netistä helposti luettavissa ja Kansallisarkiston aarteet antaa lisää vauhtia kotitutkimukselle. Koska olen tutkija luonteeltani ja kärsivällisyyttä riittää tarkkaan ja varmistavaan selvittelyyn, niin sukujen kanssa tahtoo mennä nykyään kaikki aika. Isäni puhui jo aikoja sitten sukujutuistaan, mutta asia ei silloin minua kiinnostanut ja nyt olen saanut hänelle monet asiat selvennettyä ja perimätietoa kirjoitettua muistiin.

Geneettinen sukututkimus on antanut perinteiselle sukututkimukselle uutta ”suolaa” ja DNA-testejä on tehty lähipiirille.

Liityttyäni Lahden Seudun Sukutukijoihin olen saanut monta hyvää ystävää ja uutta tietoa tulee täältä koko ajan ja ennen kaikkea uusia ystäviä.

Hallituksen jäsen Tarja Piitulainen, puh 050 3705345, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Muuttoauton mukana tulin taas Lahteen vuonna 1990 Savonlinnasta, jonne olin päätynyt Joutsan, Savonlinnan, Heinolan ja Lahden kautta. Isäni äidinpuoleinen suku on Hartolasta, isäni isän suku on vielä hämärän peitossa. Äitini vanhemmat muuttivat Juvalta Joutsaan 1920 ostettuaan Vanha-Holla -nimisen tilan. Äidinisän juuret ovat Joroisissa vahvistettuna vankoilla hämäläisillä naislinjoilla ja äidinäidin juuret ovat Pieksämäen Virtasalmella.

Sukututkimuksesta ja yleensä sukuasioista olen ollut kiinnostunut aivan pienestä pitäen mutta vasta vuonna 1985 oli mahdollisuus osallistua ensimmäiselle sukututkimuskurssille. Asuin silloin Savonlinnassa ja siellä oli opettajana monien tuntema Heikki Särkkä. Mikrofilmit ja -kortit tuntuvat museotavaralta verrattuna tämän päivän tutkimukseen.

Lahden Seudun Sukututkijoihin liityin heti saman vyoden syksyllä ja menin myös Taisto Suontaustan vetämälle jatkokurssille paikalliseen kansalaisopistoon. Sukuset – toimikunnassa olin mukana vuosina 1993-1995.

Vuonna 1992 aloitin työt Sukutietotekniikka ry:n jäsensihteerinä ja 1999 siirryin Suomen Sukututkimusseuran palvelukseen. Tältä melkein 20 vuoden ajalta on jäänyt paljon hyviä muistoja ja paljon hyviä ystäviä, joita on mukava tavata erilaisissa tapahtumissa.

Tällä hetkellä olen mukana kahden sukuseuran toiminnassa, Purasten ja Piitulaisten. Molemmilla seuroilla on meneillään sukukirjaprojekti, Purasten kirja valmistuu tulevana keväänä, Piitulaisilla menee vielä muutama vuosi aineistoa kootessa.

Hallituksen jäsen Risto Ruohonen, puh. 050 3528266, risto.ruohonen(at)phnet.fi

Olen pesunkestävä lahtelainen, ikäni olen asunut Lahdessa, vivahteita löytyy hämäläisyys/savolaisuus/ karjalaisuus vanhempien osalta.  

Olen selvittänyt omaa sukuani isänpuolelta, joka on pääosin Päijät-Hämeestä (Hämeenkoski, Lammi, Kärkölä), äidinpuolelta Korhosten sukua pääosin Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta (Nurmes, Valtimo, Sotkamo).

Aloitin sukututkimuksen satunnaisesti ruutupaperille kirjoittaen ja joitain räpellyksiä sukupuista on aikaisemmin. Vuonna 2009 sain serkulta isäni siskolta kirjoituksen, mikä oli kirjoitettu 7.4.1985, vanhemmista ja isovanhemmista. Päästyäni eläkkeelle sukututkimus rupesi kiinnostamaan, Tuula Niskanen innosti sukututkimukseen. Lisätiedon janoisena lähdin Wellamon kursseilla, sukututkimuksen jatkokurssi, vanhoihin käsialoihin, geneettinen sukututkimus, jne. Digitoidut kirkonkirjat, muut kirjoitetut lähteet on tänä päivänä helposti luettavissa ja kansallisarkiston antaa lisää vauhtia kotitutkimukselle.

Geenitutkimus on myös antanut sukututkimukselle uutta ulottuvuutta menneisyyteen ja yhdistää tämän mainiosti perinteisen sukututkimuksen.

 

Hallituksen jäsen Maaret Räsänen, puh. 040 5307317, maaretkr(at)gmail.com

Olen syntynyt Koski Hl:n Hyrkkälässä, sieltä muuttanut Porvooseen ja nyt asunut Askolassa jo melkein 30 vuotta.
Juureni ovat hyvin pitkälti Koskella, Lammilla, Padasjoella ja Kuhmoisissa, mutta tarpeeksi kun mennään taaksepäin, niin juuria löytyy niin Viipurista kuin Ruotsistakin.
Sukututkimusta olen harrastanut 1980-luvun puolivälistä ja Lahden vanhan kirjaston mikrofilmihuone tuli silloin hyvinkin tutuksi.

Ensimmäisen vuoden kurssilaisten kanssa päätimme sitten keväällä 2007 perustaa Askolan seudun sukututkijat, jonka puheenjohtaja olen ollut alusta asti.

Lahden seudun sukututkijoissa olen varsin uusi jäsen, mutta jo edesmennyt äitini oli jäsenenä useita vuosia.

Hallituksen jäsen ja Sukuset-jäsenlehden päätoimittaja Esa Yrjölä, puh. 045-134 3051, esa.yrjola(at)kolumbus.fi

Olen aloittanut sukututkimuksen vuonna 2009 tutustuttuani Wellamo-opiston kevätnäyttelyssä aiheeseen. Seuraavana syksynä peruskurssille, sieltä jatkokurssille, vanhoihin käsialoihin, teemaseminaariin jne.

Olen tutkinut omaa sukuani, joka on pääosin Päijät-Hämeestä (Hollola, Orimattila, Asikkala, Lammi). Olen selvitellyt myös vaimoni sukua Keskisuomesta ja Viipurin ympäristöstä.

Muut toimihenkilöt

 

Rahastonhoitaja Heidi Hopp, heidih202(at)gmail.com

 

Verkkosivuston tekninen ylläpitäjä Matti Jaakkola, puh. 044-5857 553,

Vastaan siitä, että verkkosivustomme toimii teknisesti. Muut toimihenkilömme tuottavat verkkosivuillemme sisältöä, sivuja ja artikkeleita.

Aloitin sukututkimuksen 1970-luvulla, kun kotitietokoneita oli tullut markkinoille. Olin siihen aikaan tietotekniikan kouluttajana Lahden Tietoteknologiakeskuksessa, joten pääsin käsiksi ”kunnon” mikrotietokoneisiin, joita siellä edusti CP/M-käyttöjärjestelmällä varustetut Mikro-Mikko 1 -mikrotietokoneet. Koneissa oli kaksi lerppuasemaa á 360 Kt. Niihin tein ensimmäisen sukututkimusohjelmani. Itse sukututkimus tapahtui veivaamalla kaupunginkirjaston kellarissa mikrofilmirullia. Tutkin silloin isäni (Orimattilan Niinikosken Jaakkolat) ja äitini sukuja (Kuolemajärven Anttalaiset).

1980-luvulla tein SukuSampo-ohjelman, joka oli tehty Windows 2 -käyttöjärjestelmän koneisiin. Oli hienoa, kun kaavioita saattoi jo katsella tietokoneen näytössä ja jopa värillisenä! Tuohon aikaan tutkin vaimoni sukuja (Sortavalan maalaiskunnan Pitkäset ja Pärnäset). Papereistani selviää, että pidin 19.1.1987 esitelmän aiheesta ”Tietokoneavusteinen sukututkimus”, joka piti esittää paitsi Lahden Seudun Sukututkijoille että myöhemmin valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä. Pidin myös yhden kurssin sukututkijoille. Kurssilla opeteltiin käyttämään tekemääni ohjelmaa.

Viime vuonna (2016) minulla oli ”pöytälaatikossa” tekemäni SukuSampo2-ohjelma ja ajattelin, että pitää tuokin saattaa niin valmiiksi, että sitä voisivat käyttää muutkin sukututkijat. Niinpä otin yhteyttä silloiseen puheenjohtajaamme Erkki Kiuruun ja hänen kanssaan sovimme, että saan palvelintilaa ohjelmalleni yhdistyksen palvelimelta. Samalla minut ylipuhuttiin hoitamaan yhdistyksen nettisivuja. Tein sen ja jouduin vaihtamaan nettipalvelinta sekä uusimaan sivuston nykymuotoonsa.

Parina viime vuotena olen tutkinut lastenlastemme toisten isovanhempien sukuja, jotta lapsenlapsemme saavat itselleen sukutietoja kaikkien isovanhempiensa sukuhaaroista. Olen saanut urakan jo puoliväliin. Julkaisen sukukirjat Ifolorin kuvakirjan muodossa sukulaisille. Olen nyt tutkimassa Lahden seudun hämäläistä sukua (Kujalan Siirola) ja Karjalan Kivennavan sukua (Tolvanen) sekä Raja-Karjalan Kerkkä-sukua, joka on peräisin Suojärven ja Korpivaaran pitäjistä (talvella 2018-2019).

 
Anja Kallio ja Vintturikirja

Sukuset-jäsenlehden taittaja Anja Kallio, anja.kallio(at)phnet.fi

Aloitin sukututkimukset vuonna 1999 ja kävin Wellamo-opiston kursseilla kymmenisen vuotta. Olen syntyperäinen lahtelainen, mutta vanhempieni sukujuuret ovat Sysmästä, Kuhmoisista ja Kärkölästä.

Olen tehnyt ja julkaissut tutkimukset mieheni isän ja äidin suvuista sekä äitini ja isäni suvuista. Harrastan sukututkimuksen lisäksi taittojen tekoa sekä tilkkutöitä.

Lahden Seudun Sukututkijoihin olen kuulunut rivijäsenenä yli kymmenen vuotta.

DNA-piirin vetäjä Erkki T Kiuru, erkki.kiuru(at)phnet.fi

 Aloitin sukututkimusharrastukseni 5.9.1995, kun tutustuin Lahden kaupunginkirjaston mikrofilmihuoneisiin, laitteisiin ja Asikkalan kirkonarkiston mikrofilmirulliin. Olin toki tilannut Hämeenlinnan maakunta-arkistosta esiselvityksen, jotta pääsin jatkamaan 1860-luvulta varhaisimpiin vuosiin Holmberg-suvun tutkimusta. Jäin ensimmäisestä kerrasta koukkuun!

Olen tutkinut vuosien mittaan sekä isän että äitini puolen suvut, varhaisimmat Hämeen ensimmäisiin maakirjoihin vuodelle 1539 Sysmästä. Toki muutamia haaroja voisi vielä täydentää. Sukuhistorian opetustehtäviin jouduin yllättäen, kun sukuhistorian opettaja Taisto Suontausta sairastui ja tilalle tarvittiin korvaava opettaja. Ensimmäinen oppitunti oli 18.1.2006 ja niin tuuraajasta tuli sitten tuntiopettaja Lahden Työväenopistoon ja sen jatkajaan Wellamo-opistoon.
Maaliskuussa 2014 tilasin ensimmäisen Y67-mieslinjaisen DNA-testin (N-YP1143). Sukututkimukseni oli pysähtynyt Kiurun isälinjan tutkimuksessa Jääsken Patalahden kylään Kiurun taloon, jonka isäntiin en ole pystynyt asiakirjalähteistä yhdistämään omaa varhaisinta esi-isääni. Odottelen edelleen sopivaa verrokkitestitulosta Antrean Kiuruista. Myöhemmin olen teettänyt äitilinjaisen testin (H1f1) sekä kokonaisperimätestin FamilyFinder. FF-testin tulosten perusteella pystyin vahvistamaan perimätietona olleen isoisäni isän nimen, nämä ovat niitä geneettisen sukututkimuksen juhlahetkiä, palkanmaksupäiviä!
Parin vuoden ajan yhdistyksessämme on aktiivisesti koulutettu muun sukuhistoriallisen tiedon lisäksi myös geneettisen sukututkimuksen tietoa. Yhdessä Antero Pärssisen kanssa olen opettanut ja ohjannut varmaankin satoja harrastajia geneettisen tiedon hyödyntämisessä omassa sukututkimuksessa.
Kesäni menevät Asikkalan Kalkkisissa työsiirtolassa, jota jotkut kutsuvat kesämökiksi. Ja talvet puhalletaan torvea, soitan 1. baritonia Waski-Weljissä.

DNA-piirin vetäjä Antero Pärssinen, puh. 050-5706575, tero.parssi(at)gmail.com

Olen syntynyt Karjalan kannaksella, käynyt kouluni pääosin Huittisten Lauttakylässä ja sotilasurani jälkeen asunut Hollolan Kiviniemessä vuodesta 1992.

Pärssisten sukuseuraa olin perustamassa 2008 ja olen sen puheenjohtaja. Sukututkimuksen aloitin Lahdessa vuonna 1980. Kesantoajan jälkeen tutkimus pääsi vauhtiin viime vuosituhannen lopulla kun hankin Vpl Pyhäjärven mikrokortit ja lukulaitteen kotiin. DNA-sukututkimukseen lähdin mukaan tammikuussa 2014. Sen kanssa samanaikaisesti on jatkunut perinteinen sukututkimus ja juuri päättyvänä syksynä on saatu selvitettyä esi-isämme 1600-luvulla Pärssisen Sukuseura ry:n puitteissa. Juuri nyt perinteisen ja DNA-tutkimuksien tiedot ovat omista suunnistaan saavuttamassa toisensa.

Harrastin nuorena ampumahiihtoa, hiihtoa, yleisurheilua ja pesäpalloa (2xItä-Länsi). Vanhempana järjestötoimintaa urheilussa ja karjalaisuudessa sekä metsästystä.