Hallitus ja muut toimihenkilöt

Hallitus

Puheenjohtaja Esa Yrjölä, puh. 045-134 3051,

Olen aloittanut sukututkimuksen vuonna 2009, tutustuttuani Wellamo-opiston kevätnäyttelyssä aiheeseen. Seuraavana syksynä peruskurssille, sieltä jatkokurssille, vanhoihin käsialoihin, teemaseminaariin jne.

Olen tutkinut omaa sukuani, joka on pääosin Päijät-Hämeestä ( Hollola, Orimattila, Asikkala, Lammi). Olen selvitellyt myös vaimoni sukua Keskisuomesta ja Viipurin ympäristöstä.

Sihteeri Riitta Kokko-Parikka, puh. 040 7629225,

Olen aloittanut sukututkimuksen 1990-luvun puolivälissä sukututkijaenoni Raimo Nihtilän innostamana. Sukujuureni sekä isäni että äitini puolelta ovat pääosin Kärkölässä. Geneettinen sukututkimus on tuonut uutta tietoa suvun taustoista. Veljeni näytteestä otetun isälinjani testin tulos on N-Y34058 ->N-BY40826 eli Dunkelin puun Fenno-Scandians -ryhmäläisiä ollaan. Äitilinjani tulos on H1T16189C!

Selvitettyäni omat juureni 1990-luvulla olen sittemmin tutkinut ystävien ja tuttavien sukuja niin Kärkölässä kuin sen naapurikunnissakin. Ennen vuonna 2015 alkanutta sihteerinpestiäni toimin yhdistyksemme hallituksessa viimeksi vuosituhannen vaihteessa, tuolloin jäsensihteerinä.

Työskentelen Suomen Lottaperinneliitto ry:n pääsihteerinä Helsingissä. Olen myös Lottamuseon Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja sekä Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry:n (SSHY) ja Tuisku-Camenaeus sukuseura ry:n hallituksen jäsen.

Varapuheenjohtaja, kirjastonhoitaja Leo Laakko, puh. 044 323 7475, leo.laakko@gmail.com

Ensimmäinen virkatodistus jonka olen tilannut sukututkimusta varten Pulkkilan seurakunnalta, on päivätty 25.01.1990. Mutta varsinaisen sukututkimuksen aloitin 2002.

Mielenkiintoni sukututkimukseen alkoi siitä etten tiennyt Laakoista muuta kuin että minulla oli isä. Halusin selvittää missä esi-isäni olivat eläneet ja asuneet. Isäni sukua olin tutkinut 1700 luvun alkuun asti. Äitini sukua, Laukkanen, on tutkittu Laukkaset sukuseuran Aimo Laukkanen Salosta.

Sukututkimusta opiskelin Wellamo opistolla ensin sukututkimuksen peruskurssin opettajana Urho Enlund.

Sitten kävin Wellamossa Sukututkimuksen jatkokurssin ja vanhat käsialat peruskurssin sekä jatkokurssin , opettajana Erkki Kiuru.

Laukkasten Sukuseura ry:ssä olen sukuneuvoston jäsen ja sukutallenteiden hoitaja. Kuulun myös kesällä 2018 julkaistavan Laukkasten sukukirja työryhmään DNA-testi vastaavana.

Isäni suvun esi-isä oli Erick Måsson Moisa asui Ahon talossa Pulkkilasta, nykyisen Pyhännän kunnan alueelta. Sukunimi Laakko on lähtöisin Pulkkilasta Launolankylän Laakkolasta, Laakko nimiseltä tilalta. 1880 isän isä Viktor Andersin poika muutti Pulkkilasta Piippolaan ja alkoi käyttää sukunimeä Laakko.

Myös äitini suku on Pulkkilasta lähtöisin. Anders Laukka oli 1700 luvun alussa Jylhän torpassa torpparina.

1800 luvunpuolivälissä Anders Laukan pojan, pojan poika tuli talolliseksi Kintasahoon Kiuruvedelle.

Äidin sukuhaara on ns. Kinttaan Laukkasia.

Itse ole syntynyt olympia vuona 1952 Kiuruvedellä ja 1970 luvulla muutin työn perässä Lahteen. Orimattilaan muutin 1989. Varsinaisen leipätyöni olen tehnyt kuljetus alalla, yhdistelmä-ajoneuvon kuljettajana.

Olen eläkkeellä ja tutki tällä hetkellä Väisäsiä ja Luttisia, isäni Äidin sukuja.

Vuonna 2016 julkaisin kirjan joka käsitteli kotikylän sodanjälkeistä historia ja kyläkoulun perustamis- historiaa. Kirjan nimi on Paluu Lahnajoen koululle. Työalla on Laukkasten Sukuseura ry:n perustamis- historian kokoaminen. Tarkoituksena on myös julkaista sukukirja niin äitini kuin isäni suvusta.

Mielestäni ihminen osaa mitä vaan jos tosissaan yrittää ja kaikkea pitää kokeilla eikä luovuttaa ensimmäiseen vastoinkäymiseen.

Luonteeltani olen joka asiaan innostuva mies, joka ei tunne sanaa ei.

Hallituksen jäsen Marja-Liisa Rytilahti,

Aloitin sukututkimuksen 80-luvun alussa heti muutettuamme Lahteen. Vanhan kirjaston mikrofilmit tulivat silloin tutuksi.

Ensin tutkin mieheni sukua Kemijärveltä. Esi-isä Paavali Halonen oli Kemijärven ensimmäinen asukas 1600-luvun alussa. Hänen on todettu tulleen Savosta, minne johtavat minunkin sukujuuret. Isäni suku on asunut Rantasalmella ainakin 1500-luvulta lähtien ja äitini sukujuuret ovat Kuopion ympäristössä.

Erosen sukuseuran hallituksessa olen ollut vuodesta 2001 alkaen.Sukukirjatoimikunnassa olen ollut mukana koko ajan ja vuonna 2013 julkaisimme uuden Erosen sukua-kirjan.

Kuvassa olen loppiaisena 2014 Karjusaaren rantakalliolla.

Hallituksen jäsen Maaret Räsänen, puh. 040 5307317, maaret.rasanen @suomi24.fi

Olen syntynyt Koski Hl:n Hyrkkälässä, sieltä muuttanut Porvooseen ja nyt asunut Askolassa jo melkein 30 vuotta.

Juureni ovat hyvin pitkälti Koskella, Lammilla, Padasjoella ja Kuhmoisissa, mutta tarpeeksi kun mennään taaksepäin, niin juuria löytyy niin Viipurista kuin Ruotsistakin.

Sukututkimusta olen harrastanut 1980-luvun puolivälistä ja Lahden vanhan kirjaston mikrofilmihuone tuli silloin hyvinkin tutuksi.

Ensimmäisen vuoden kurssilaisten kanssa päätimme sitten keväällä 2007 perustaa Askolan seudun sukututkijat, jonka puheenjohtaja olen ollut alusta asti.

Lahden seudun sukututkijoissa olen varsin uusi jäsen, mutta jo edesmennyt äitini oli jäsenenä useita vuosia.

Hallituksen jäsen Harri Saarinen, puh. 050-336 8174,

Miä olen kokolailla perin orimattilalainen, vaikka poikkesinkii Keravalla 5v. ajan, se vaan ei sopinu maalaiselämää tottuneelle. Nykyään kun kattelee rintamamiestaloni vintin ikkunasta etelään, näkee vanhat Luhrin pellot Porvoonjoen alkupäässä. Siitä vielä kauemmaksi kun tähyilee Keiturille, niin jopas sieltä tuleekin vastaan peltoja, joita iii Vihtori renkinä on ollut kylvämässä ja satoa korjaamassa.

Sitä aiemmin esivanhempamme olivat syntyneet Kärkölän Marttilassa ja Mäntsälän Sälinkäällä, johon toistaiseksi olen päässyt tutkimuksessani. Äitini on kotoisin Kirvusta, joten se kait tekee poikkeavan hämäläisen.

Toinen tutkimukseni on tullut kuin itsestään, nimittäin kun kattelen toisesta vintinikkunasta pohjoiseen Herralaan päin, niin näen ne taistelupaikat, joissa v.1918 olivat vastakkain punakaartilaisten ja saksalaisten joukkoja.

Sukututkimusharrastukseni virisi, kun tutustuin Sari Jokelan Dordela kirjaan, ja sain häneltä neuvoja tutkimukseen. Lopullisesti harrastus pääsi valtoimelleen, kun pääsin ansiokkaaseen opetukseen Wellamo-opistoon, ja siellä yhdeksi Erkki Kiurun monista opetuslapsista.

Hallituksen jäsen Katriina Tuloisela, puh. 044-0567675,

Olen kotoisin Pöytyältä. Koulu ja rakkaus toi minut aikoinaan Hämeeseen ja tänne olen hyvin kotiutunut.

Omat juureni ovat 3/4 varsinaissuomalaiset ja 1/4 satakuntalaiset, mieheni on täysiverinen hämäläinen, kummankin juuret syvällä talonpoikaismullassa.

Sukututkimus on ollut rakkain harrastukseni 90-luvun puolivälistä lähtien ja sukurönsyjen kautta em. alueet ovat tulleet todella tutuiksi. Erityisesti minua kiinnostavat tilahistoriat ja niiden isäntäketjut. Kuva on otettu sukututkimuskammiossani ja taustalla appeni maalaama taulu isännöimästämme Tuloiselan talosta Hämeenkosken Putulassa.

Muut toimihenkilöt

 

Rahastonhoitaja Heidi Hopp,

 

Verkkosivuston ylläpitäjä Matti Jaakkola, puh. 044-5857 553,

Aloitin sukututkimuksen 1970-luvulla, kun kotitietokoneita oli tullut markkinoille. Olin siihen aikaan tietotekniikan kouluttajana Lahden Tietoteknologiakeskuksessa, joten pääsin käsiksi ”kunnon” mikrotietokoneisiin, joita siellä edusti CP/M-käyttöjärjestelmällä varustetut Mikro-Mikko 1 -mikrotietokoneet. Koneissa oli kaksi lerppuasemaa á 360 Kt. Niihin tein ensimmäisen sukututkimusohjelmani. Itse sukututkimus tapahtui veivaamalla kaupunginkirjaston kellarissa mikrofilmirullia. Tutkin silloin isäni (Orimattilan Niinikosken Jaakkolat) ja äitini sukuja (Kuolemajärven Anttalaiset).

1980-luvulla tein SukuSampo-ohjelman, joka oli tehty Windows 2 -käyttöjärjestelmän koneisiin. Oli hienoa, kun kaavioita saattoi jo katsella tietokoneen näytössä ja jopa värillisenä! Tuohon aikaan tutkin vaimoni sukuja (Sortavalan maalaiskunnan Pitkäset ja Pärnäset). Papereistani selviää, että pidin 19.1.1987 esitelmän aiheesta ”Tietokoneavusteinen sukututkimus”, joka piti esittää paitsi Lahden Seudun Sukututkijoille että myöhemmin valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä. Pidin myös yhden kurssin sukututkijoille. Kurssilla opeteltiin käyttämään tekemääni ohjelmaa.

Viime vuonna (2016) minulla oli ”pöytälaatikossa” tekemäni SukuSampo2-ohjelma ja ajattelin, että pitää tuokin saattaa niin valmiiksi, että sitä voisivat käyttää muutkin sukututkijat. Niinpä otin yhteyttä silloiseen puheenjohtajaamme Erkki Kiuruun ja hänen kanssaan sovimme, että saan palvelintilaa ohjelmalleni yhdistyksen palvelimelta. Samalla minut ylipuhuttiin hoitamaan yhdistyksen nettisivuja. Tein sen ja jouduin vaihtamaan nettipalvelinta sekä uusimaan sivuston nykymuotoonsa.

Parina viime vuotena olen tutkinut lastenlastemme toisten isovanhempien sukuja, jotta lapsenlapsemme saavat itselleen sukutietoja kaikkien isovanhempiensa sukuhaaroista. Olen saanut urakan jo puoliväliin. Julkaisen sukukirjat Ifolorin kuvakirjan muodossa. Olen nyt tutkimassa Lahden seudun hämäläistä sukua (Kujalan Siirola) ja Karjalan Kivennavan sukua (Tolvanen) sekä Karjalan Suojärven sukua (Kerkkä).

 
Anja Kallio ja Vintturikirja

Sukuset-jäsenlehden taittaja Anja Kallio, anja.kallio@phnet.fi

Aloitin sukututkimukset vuonna 1999 ja kävin Wellamo-opiston kursseilla kymmenisen vuotta. Olen syntyperäinen lahtelainen, mutta vanhempieni sukujuuret ovat Sysmästä, Kuhmoisista ja Kärkölästä.
 

Olen tehnyt ja julkaissut tutkimukset mieheni isän ja äidin suvuista sekä äitini ja isäni suvuista. Harrastan sukututkimuksen lisäksi taittojen tekoa sekä tilkkutöitä.

Lahden Seudun Sukututkijoihin olen kuulunut rivijäsenenä yli kymmenen vuotta.

DNA-piirin vetäjä Erkki T Kiuru, erkki.kiuru@phnet.fi

 Aloitin sukututkimusharrastukseni 5.9.1995, kun tutustuin Lahden kaupunginkirjaston mikrofilmihuoneisiin, laitteisiin ja Asikkalan kirkonarkiston mikrofilmirulliin. Olin toki tilannut Hämeenlinnan maakunta-arkistosta esiselvityksen, jotta pääsin jatkamaan 1860-luvulta varhaisimpiin vuosiin Holmberg-suvun tutkimusta. Jäin ensimmäisestä kerrasta koukkuun!

Olen tutkinut vuosien mittaan sekä isän että äitini puolen suvut, varhaisimmat Hämeen ensimmäisiin maakirjoihin vuodelle 1539 Sysmästä. Toki muutamia haaroja voisi vielä täydentää. Sukuhistorian opetustehtäviin jouduin yllättäen, kun sukuhistorian opettaja Taisto Suontausta sairastui ja tilalle tarvittiin korvaava opettaja. Ensimmäinen oppitunti oli 18.1.2006 ja niin tuuraajasta tuli sitten tuntiopettaja Lahden Työväenopistoon ja sen jatkajaan Wellamo-opistoon.
 
Maaliskuussa 2014 tilasin ensimmäisen Y67-mieslinjaisen DNA-testin (N-YP1143). Sukututkimukseni oli pysähtynyt Kiurun isälinjan tutkimuksessa Jääsken Patalahden kylään Kiurun taloon, jonka isäntiin en ole pystynyt asiakirjalähteistä yhdistämään omaa varhaisinta esi-isääni. Odottelen edelleen sopivaa verrokkitestitulosta Antrean Kiuruista. Myöhemmin olen teettänyt äitilinjaisen testin (H1f1) sekä kokonaisperimätestin FamilyFinder. FF-testin tulosten perusteella pystyin vahvistamaan perimätietona olleen isoisäni isän nimen, nämä ovat niitä geneettisen sukututkimuksen juhlahetkiä, palkanmaksupäiviä!
 
Parin vuoden ajan yhdistyksessämme on aktiivisesti koulutettu muun sukuhistoriallisen tiedon lisäksi myös geneettisen sukututkimuksen tietoa. Yhdessä Antero Pärssisen kanssa olen opettanut ja ohjannut varmaankin satoja harrastajia geneettisen tiedon hyödyntämisessä omassa sukututkimuksessa.
 
Kesäni menevät Asikkalan Kalkkisissa työsiirtolassa, jota jotkut kutsuvat kesämökiksi. Ja talvet puhalletaan torvea, soitan 1. baritonia Waski-Weljissä.
 
Kuvassa olen viime talven lumilla Hollolan Kiviniemessä.

DNA-piirin vetäjä Antero Pärssinen, puh. 050-5706575,

Olen syntynyt Karjalan kannaksella, käynyt kouluni pääosin Huittisten Lauttakylässä ja sotilasurani jälkeen asunut Hollolan Kiviniemessä vuodesta 1992.

Pärssisten sukuseuraa olin perustamassa 2008 ja olen sen puheenjohtaja. Sukututkimuksen aloitin Lahdessa vuonna 1980. Kesantoajan jälkeen tutkimus pääsi vauhtiin viime vuosituhannen lopulla kun hankin Vpl Pyhäjärven mikrokortit ja lukulaitteen kotiin. DNA-sukututkimukseen lähdin mukaan tammikuussa 2014. Sen kanssa samanaikaisesti on jatkunut perinteinen sukututkimus ja juuri päättyvänä syksynä on saatu selvitettyä esi-isämme 1600-luvulla Pärssisen Sukuseura ry:n puitteissa. Juuri nyt perinteisen ja DNA-tutkimuksien tiedot ovat omista suunnistaan saavuttamassa toisensa.

Harrastin nuorena ampumahiihtoa, hiihtoa, yleisurheilua ja pesäpalloa (2xItä-Länsi). Vanhempana järjestötoimintaa urheilussa ja karjalaisuudessa sekä metsästystä.