Hallitus

Puheenjohtaja sekä verkko- ja facebook-sivustojemme pääasiallinen sisällöntuottaja Riitta Kokko-Parikka, puh. 040 7629225, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Olen aloittanut sukututkimusharrastuksen 1990-luvun alkupuolella sukututkijaenoni Raimo Nihtilän innostamana. Sukujuureni sekä isäni että äitini puolelta ovat pääosin Kärkölässä. Selvitettyäni omat juureni heti alkajaisiksi olen sittemmin tutkinut ystävien ja tuttavien sukuja etupäässä Kärkölässä ja sen naapurikunnissa.

Geneettinen sukututkimus on tuonut uutta tietoa sukuni taustoista. Veljeni näytteestä otetun isälinjani testin tulos on N-Y34058 ->N-BY40826 eli Dunkelin puun Fenno-Scandians -ryhmäläisiä ollaan. Äitilinjani tulos on H1T16189C!

Liityin yhdistykseen 1990-luvun puolivälissä ja olin hallituksen jäsen ensimmäisen kerran vuosina 1998 – 1999, jälkimmäisen vuoden myös jäsensihteerinä. Toistamiseen tulin hallitukseen vuonna 2015 ja olin neljä vuotta sihteerinä ennen vuonna 2019 alkanutta puheenjohtajuutta.

Työskentelen Suomen Lottaperinneliitto ry:n pääsihteerinä Helsingissä. Olen myös Lottamuseon Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja, Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry:n (SSHY) hallituksen jäsen, Tuisku-Camenaeus sukuseura ry:n hallituksen jäsen, Suomen Sotaveteraaniliiton perinnetoimikunnan jäsen sekä VETRES Keski-Uusimaan Valtuuskunnan jäsen.

Varapuheenjohtaja, kirjastonhoitaja Leo Laakko, puh. 044 323 7475, leo.laakko(at)gmail.com

Ensimmäinen virkatodistus jonka olen tilannut sukututkimusta varten Pulkkilan seurakunnalta, on päivätty 25.01.1990. Mutta varsinaisen sukututkimuksen aloitin 2002.

Mielenkiintoni sukututkimukseen alkoi siitä etten tiennyt Laakoista muuta kuin että minulla oli isä. Halusin selvittää missä esi-isäni olivat eläneet ja asuneet. Isäni sukua olin tutkinut 1700 luvun alkuun asti. Äitini sukua, Laukkanen, on tutkittu Laukkaset sukuseuran Aimo Laukkanen Salosta.Sukututkimusta opiskelin Wellamo opistolla ensin sukututkimuksen peruskurssin opettajana Urho Enlund.Sitten kävin Wellamossa Sukututkimuksen jatkokurssin ja vanhat käsialat peruskurssin sekä jatkokurssin , opettajana Erkki Kiuru.

Laukkasten Sukuseura ry:ssä olen sukuneuvoston jäsen ja sukutallenteiden hoitaja. Kuulun myös kesällä 2018 julkaistavan Laukkasten sukukirja työryhmään DNA-testi vastaavana.Isäni suvun esi-isä oli Erick Måsson Moisa asui Ahon talossa Pulkkilasta, nykyisen Pyhännän kunnan alueelta. Sukunimi Laakko on lähtöisin Pulkkilasta Launolankylän Laakkolasta, Laakko nimiseltä tilalta. 1880 isän isä Viktor Andersin poika muutti Pulkkilasta Piippolaan ja alkoi käyttää sukunimeä Laakko.

Myös äitini suku on Pulkkilasta lähtöisin. Anders Laukka oli 1700 luvun alussa Jylhän torpassa torpparina. 1800 luvunpuolivälissä Anders Laukan pojan, pojan poika tuli talolliseksi Kintasahoon Kiuruvedelle. Äidin sukuhaara on ns. Kinttaan Laukkasia. Itse ole syntynyt olympia vuona 1952 Kiuruvedellä ja 1970 luvulla muutin työn perässä Lahteen. Orimattilaan muutin 1989. Varsinaisen leipätyöni olen tehnyt kuljetus alalla, yhdistelmä-ajoneuvon kuljettajana. Olen eläkkeellä ja tutki tällä hetkellä Väisäsiä ja Luttisia, isäni Äidin sukuja. Vuonna 2016 julkaisin kirjan joka käsitteli kotikylän sodanjälkeistä historia ja kyläkoulun perustamis- historiaa. Kirjan nimi on Paluu Lahnajoen koululle.

Työalla on Laukkasten Sukuseura ry:n perustamis- historian kokoaminen. Tarkoituksena on myös julkaista sukukirja niin äitini kuin isäni suvusta.Mielestäni ihminen osaa mitä vaan jos tosissaan yrittää ja kaikkea pitää kokeilla eikä luovuttaa ensimmäiseen vastoinkäymiseen.Luonteeltani olen joka asiaan innostuva mies, joka ei tunne sanaa ei.

Sihteeri Tuula Niskanen, t.niskanen423(at)gmail.com, puh. 050 4368015

Olen Tuula Niskanen – savolaistasyntyperää sekä isän että äidinpuolelta. Isäni suku on tullut Pielaveden Lammassaloon (nyk. Kirkkosaari) 1500-luvun alussa, mistä löytyy ensimmäiset kirjalliset merkinnät. Äitini suku polveutuu ruotusotilas Matti Tissarista Pielavedeltä ja suvusta ensimmäiset kirjalliset tiedot on Tissareista Kangasniemeltä 1500-luvulta.

Olen asunut Lahdessa nelisen vuotta ja vasta tänä aikana olen paneutunut sukututkimukseen. Alunperin  sain perimätietokirjoituksen vuodelta 1985, mikä on Risto Ruohosen tädin kirjoitus jälkipolville. Pian olin Wellamon kursseilla, perus- ja jatkokurssit ja kaikki muutkin kurssit on käyty jo useampaan kertaan.

Eniten pidän perinteisestä sukututkimuksesta. Digitoidut kirkonkirjat, muut kirjoitetut lähteet on tänä päivänä netistä helposti luettavissa ja Kansallisarkiston aarteet antaa lisää vauhtia kotitutkimukselle. Koska olen tutkija luonteeltani ja kärsivällisyyttä riittää tarkkaan ja varmistavaan selvittelyyn, niin sukujen kanssa tahtoo mennä nykyään kaikki aika. Isäni puhui jo aikoja sitten sukujutuistaan, mutta asia ei silloin minua kiinnostanut ja nyt olen saanut hänelle monet asiat selvennettyä ja perimätietoa kirjoitettua muistiin.

Geneettinen sukututkimus on antanut perinteiselle sukututkimukselle uutta ”suolaa” ja DNA-testejä on tehty lähipiirille.

Liityttyäni Lahden Seudun Sukutukijoihin olen saanut monta hyvää ystävää ja uutta tietoa tulee täältä koko ajan ja ennen kaikkea uusia ystäviä.

Hallituksen jäsen Tarja Piitulainen, puh 050 3705345, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Muuttoauton mukana tulin taas Lahteen vuonna 1990 Savonlinnasta, jonne olin päätynyt Joutsan, Savonlinnan, Heinolan ja Lahden kautta. Isäni äidinpuoleinen suku on Hartolasta, isäni isän suku on vielä hämärän peitossa. Äitini vanhemmat muuttivat Juvalta Joutsaan 1920 ostettuaan Vanha-Holla -nimisen tilan. Äidinisän juuret ovat Joroisissa vahvistettuna vankoilla hämäläisillä naislinjoilla ja äidinäidin juuret ovat Pieksämäen Virtasalmella.

Sukututkimuksesta ja yleensä sukuasioista olen ollut kiinnostunut aivan pienestä pitäen mutta vasta vuonna 1985 oli mahdollisuus osallistua ensimmäiselle sukututkimuskurssille. Asuin silloin Savonlinnassa ja siellä oli opettajana monien tuntema Heikki Särkkä. Mikrofilmit ja -kortit tuntuvat museotavaralta verrattuna tämän päivän tutkimukseen.Lahden Seudun Sukututkijoihin liityin heti saman vyoden syksyllä ja menin myös Taisto Suontaustan vetämälle jatkokurssille paikalliseen kansalaisopistoon. Sukuset – toimikunnassa olin mukana vuosina 1993-1995.

Vuonna 1992 aloitin työt Sukutietotekniikka ry:n jäsensihteerinä ja 1999 siirryin Suomen Sukututkimusseuran palvelukseen. Tältä melkein 20 vuoden ajalta on jäänyt paljon hyviä muistoja ja paljon hyviä ystäviä, joita on mukava tavata erilaisissa tapahtumissa.

Tällä hetkellä olen mukana kahden sukuseuran toiminnassa, Purasten ja Piitulaisten. Molemmilla seuroilla on meneillään sukukirjaprojekti, Purasten kirja valmistuu tulevana keväänä, Piitulaisilla menee vielä muutama vuosi aineistoa kootessa.

Hallituksen jäsen Risto Ruohonen, puh. 050 3528266, ristapruo49(at)outlook.com

Olen pesunkestävä lahtelainen, ikäni olen asunut Lahdessa, vivahteita löytyy hämäläisyys/savolaisuus/ karjalaisuus vanhempien osalta.  

Olen selvittänyt omaa sukuani isänpuolelta, joka on pääosin Päijät-Hämeestä (Hämeenkoski, Lammi, Kärkölä), äidinpuolelta Korhosten sukua pääosin Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta (Nurmes, Valtimo, Sotkamo).

Aloitin sukututkimuksen satunnaisesti ruutupaperille kirjoittaen ja joitain räpellyksiä sukupuista on aikaisemmin. Vuonna 2009 sain serkulta isäni siskolta kirjoituksen, mikä oli kirjoitettu 7.4.1985, vanhemmista ja isovanhemmista.

Päästyäni eläkkeelle sukututkimus rupesi kiinnostamaan, Tuula Niskanen innosti sukututkimukseen. Lisätiedon janoisena lähdin Wellamon kursseilla, sukututkimuksen jatkokurssi, vanhoihin käsialoihin, geneettinen sukututkimus, jne. Digitoidut kirkonkirjat, muut kirjoitetut lähteet on tänä päivänä helposti luettavissa ja kansallisarkiston antaa lisää vauhtia kotitutkimukselle.

Geenitutkimus on myös antanut sukututkimukselle uutta ulottuvuutta menneisyyteen ja yhdistää tämän mainiosti perinteisen sukututkimuksen.

Hallituksen jäsen Maaret Räsänen, puh. 040 5307317, maaretkr(at)gmail.com

Olen syntynyt Koski Hl:n Hyrkkälässä, sieltä muuttanut Porvooseen ja nyt asunut Askolassa jo melkein 30 vuotta.

Juureni ovat hyvin pitkälti Koskella, Lammilla, Padasjoella ja Kuhmoisissa, mutta tarpeeksi kun mennään taaksepäin, niin juuria löytyy niin Viipurista kuin Ruotsistakin.

Sukututkimusta olen harrastanut 1980-luvun puolivälistä ja Lahden vanhan kirjaston mikrofilmihuone tuli silloin hyvinkin tutuksi.Ensimmäisen vuoden kurssilaisten kanssa päätimme sitten keväällä 2007 perustaa Askolan seudun sukututkijat, jonka puheenjohtaja olen ollut alusta asti.

Lahden seudun sukututkijoissa olen varsin uusi jäsen, mutta jo edesmennyt äitini oli jäsenenä useita vuosia.

Hallituksen jäsen ja Sukuset-jäsenlehden päätoimittaja Esa Yrjölä, puh. 045-134 3051, esa.yrjola(at)kolumbus.fi

Olen aloittanut sukututkimuksen vuonna 2009 tutustuttuani Wellamo-opiston kevätnäyttelyssä aiheeseen. Seuraavana syksynä peruskurssille, sieltä jatkokurssille, vanhoihin käsialoihin, teemaseminaariin jne.

Olen tutkinut omaa sukuani, joka on pääosin Päijät-Hämeestä (Hollola, Orimattila, Asikkala, Lammi). Olen selvitellyt myös vaimoni sukua Keskisuomesta ja Viipurin ympäristöstä.