Muut toimihenkilöt vuonna 2021

Rahastonhoitaja Heidi Hopp, heidih202(at)gmail.com

Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelot –hankkeen Hollolan ja Koski HL:n työryhmien vetäjä Pauli Helén, phelen(at)kolumbus.fi

Olen sukututkimuksen ja etelähämäläisen paikallishistorian harrastaja. Ensimmäiset muistiinpanot tein noin 50 vuotta sitten. Bucht- ja Huilla-suvuista olen tehnyt kaksi sukukirjaa. Olen Länsi-Hollolan kyläkirjan toimittaja ja Länsi-Hollolan paikannimistökirjan toinen kirjoittaja. Suku- ja kyläkirjan yhdistelmän olen tehnyt Hyrkkälän, Järvenpään ja Putulan kylistä. Kirjoituksiani on Hollolan kotiseutukirjassa, Tuisku-lehdessä ja Sukusissa. Olen myös Tuisku-Camenaeus sukuseuran entinen puheenjohtaja.

Verkkosivuston tekninen ylläpitäjä Matti Jaakkola, puh. 044-5857 553,

Vastaan siitä, että verkkosivustomme toimii teknisesti. Muut toimihenkilömme tuottavat verkkosivuillemme sisältöä, sivuja ja artikkeleita. Aloitin sukututkimuksen 1970-luvulla, kun kotitietokoneita oli tullut markkinoille. Olin siihen aikaan tietotekniikan kouluttajana Lahden Tietoteknologiakeskuksessa, joten pääsin käsiksi “kunnon” mikrotietokoneisiin, joita siellä edusti CP/M-käyttöjärjestelmällä varustetut Mikro-Mikko 1 -mikrotietokoneet. Koneissa oli kaksi lerppuasemaa á 360 Kt. Niihin tein ensimmäisen sukututkimusohjelmani. Itse sukututkimus tapahtui veivaamalla kaupunginkirjaston kellarissa mikrofilmirullia. Tutkin silloin isäni (Orimattilan Niinikosken Jaakkolat) ja äitini sukuja (Kuolemajärven Anttalaiset).

1980-luvulla tein SukuSampo-ohjelman, joka oli tehty Windows 2 -käyttöjärjestelmän koneisiin. Oli hienoa, kun kaavioita saattoi jo katsella tietokoneen näytössä ja jopa värillisenä! Tuohon aikaan tutkin vaimoni sukuja (Sortavalan maalaiskunnan Pitkäset ja Pärnäset). Papereistani selviää, että pidin 19.1.1987 esitelmän aiheesta “Tietokoneavusteinen sukututkimus”, joka piti esittää paitsi Lahden Seudun Sukututkijoille että myöhemmin valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä. Pidin myös yhden kurssin sukututkijoille. Kurssilla opeteltiin käyttämään tekemääni ohjelmaa.Viime vuonna (2016) minulla oli “pöytälaatikossa” tekemäni SukuSampo2-ohjelma ja ajattelin, että pitää tuokin saattaa niin valmiiksi, että sitä voisivat käyttää muutkin sukututkijat. Niinpä otin yhteyttä silloiseen puheenjohtajaamme Erkki Kiuruun ja hänen kanssaan sovimme, että saan palvelintilaa ohjelmalleni yhdistyksen palvelimelta. Samalla minut ylipuhuttiin hoitamaan yhdistyksen nettisivuja. Tein sen ja jouduin vaihtamaan nettipalvelinta sekä uusimaan sivuston nykymuotoonsa.

Parina viime vuotena olen tutkinut lastenlastemme toisten isovanhempien sukuja, jotta lapsenlapsemme saavat itselleen sukutietoja kaikkien isovanhempiensa sukuhaaroista. Olen saanut urakan jo puoliväliin. Julkaisen sukukirjat Ifolorin kuvakirjan muodossa sukulaisille. Olen nyt tutkimassa Lahden seudun hämäläistä sukua (Kujalan Siirola) ja Karjalan Kivennavan sukua (Tolvanen) sekä Raja-Karjalan Kerkkä-sukua, joka on peräisin Suojärven ja Korpivaaran pitäjistä (talvella 2018-2019).

Geni-työpajan ja Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelot -hankkeen Padasjoen työryhmän vetäjä Mia Järvinen, jarvinenmm(at)gmail.com

Ensimmäinen muistoni sukuhistoriasta on kun ala-asteikäisenä isomummolla sain käsiini Heinolan Hahl-suvun ensimmäisen kirjan. Luin kirjassa olevia nimiä ja polveutumisia haltioituneena. Nykyään toimin Sukuyhdistys Heinolan Hahl ry.:n sukuneuvostossa. 2014 syksyllä lähdin ystäväni yllytyksestä hänen kanssaan sukuhistorian peruskurssille Erkki Kiurun oppiin. Sen jälkeen on opiskeltu mm. vanhoja käsialoja, vanhaa ruotsia ja geneettistä sukututkimusta sekä tehty DNA-testejä itselle ja lähisuvulle.

Omat juureni ovat vahvasti Hämeessä; mennään Päijännettä itä- ja länsipuolelta ylös ja alas… Padasjoki, Kuhmoinen, Jämsä, Korpilahti, Heinola… Lisäksi olen tutkinut lasteni juuria lähinnä Asikkalassa ja Hollolassa.

Historian ja sukututkimuksen lisäksi olen aina ollut kiinnostunut uudesta tekniikasta. Olen ollut yhteisjulkaisualusta Genin käyttäjänä yli 10 vuotta, mutta aktivoiduin vasta aloitettuani omat tutkimukseni. Pidän sukututkimuksen ja Genin yhteisöllisyydestä ja siitä, että samoja aiheita tutkivien kanssa voi verkostoitua ja virittää mielenkiintoisia keskusteluja. Sukututkimuksen myötä olen tutustunut moniin aiemmin tuntemattomiin sukulaisiin ja saanut heistä hyviä ystäviä.

Sukuset-jäsenlehden taittaja Anja Kallio, anja.kallio(at)phnet.fi

Aloitin sukututkimukset vuonna 1999 ja kävin Wellamo-opiston kursseilla kymmenisen vuotta. Olen syntyperäinen lahtelainen, mutta vanhempieni sukujuuret ovat Sysmästä, Kuhmoisista ja Kärkölästä.
Olen tehnyt ja julkaissut tutkimukset mieheni isän ja äidin suvuista sekä äitini ja isäni suvuista. Harrastan sukututkimuksen lisäksi taittojen tekoa sekä tilkkutöitä.

Lahden Seudun Sukututkijoihin olen kuulunut rivijäsenenä yli kymmenen vuotta.

DNA-iltojen ja Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelot -hankkeen Asikkalan ja Sysmän työryhmien vetäjä Erkki T Kiuru, erkki.kiuru(at)phnet.fi

Aloitin sukututkimusharrastukseni 5.9.1995, kun tutustuin Lahden kaupunginkirjaston mikrofilmihuoneisiin, laitteisiin ja Asikkalan kirkonarkiston mikrofilmirulliin. Olin toki tilannut Hämeenlinnan maakunta-arkistosta esiselvityksen, jotta pääsin jatkamaan 1860-luvulta varhaisimpiin vuosiin Holmberg-suvun tutkimusta. Jäin ensimmäisestä kerrasta koukkuun!

Olen tutkinut vuosien mittaan sekä isän että äitini puolen suvut, varhaisimmat Hämeen ensimmäisiin maakirjoihin vuodelle 1539 Sysmästä. Toki muutamia haaroja voisi vielä täydentää. Sukuhistorian opetustehtäviin jouduin yllättäen, kun sukuhistorian opettaja Taisto Suontausta sairastui ja tilalle tarvittiin korvaava opettaja. Ensimmäinen oppitunti oli 18.1.2006 ja niin tuuraajasta tuli sitten tuntiopettaja Lahden Työväenopistoon ja sen jatkajaan Wellamo-opistoon.

Maaliskuussa 2014 tilasin ensimmäisen Y67-mieslinjaisen DNA-testin (N-YP1143). Sukututkimukseni oli pysähtynyt Kiurun isälinjan tutkimuksessa Jääsken Patalahden kylään Kiurun taloon, jonka isäntiin en ole pystynyt asiakirjalähteistä yhdistämään omaa varhaisinta esi-isääni. Odottelen edelleen sopivaa verrokkitestitulosta Antrean Kiuruista. Myöhemmin olen teettänyt äitilinjaisen testin (H1f1) sekä kokonaisperimätestin FamilyFinder. FF-testin tulosten perusteella pystyin vahvistamaan perimätietona olleen isoisäni isän nimen, nämä ovat niitä geneettisen sukututkimuksen juhlahetkiä, palkanmaksupäiviä!

Parin vuoden ajan yhdistyksessämme on aktiivisesti koulutettu muun sukuhistoriallisen tiedon lisäksi myös geneettisen sukututkimuksen tietoa. Yhdessä Antero Pärssisen kanssa olen opettanut ja ohjannut varmaankin satoja harrastajia geneettisen tiedon hyödyntämisessä omassa sukututkimuksessa.

Kesäni menevät Asikkalan Kalkkisissa työsiirtolassa, jota jotkut kutsuvat kesämökiksi. Ja talvet puhalletaan torvea, soitan 1. baritonia Waski-Weljissä.

Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelot -hankkeen Iitin työryhmän vetäjä Toini Leino, toini.leino(at)gmail.com