Sivuston käyttöohje

Sivuston rakenteelliset muutokset

Uuden sivuston (julkaistu 18.9.2017) katselija näkee mm. seuraavat muutokset sivuston rakenteessa:

Sivupalkki

Vasemmalla olevan sivupalkin ulkoasu ja sisältö on muuttunut. Suuri osa entisessä sivupalkissa olleista linkeistä on siirretty ylävalikkoon, joka on uusi elementti (ylävalikkoa ei ollut entisessä sivustossa).

 

Sivun yläosassa on vasemmalla sivupalkki ja oikealla pääsisältö.

Pääsisältö

Sivustolle tultaessa pääsisältö näyttää edelleen viimeiset uutiset, mutta vain 3 uusinta. Loput uutiset on katsottavissa sivun alaosassa olevien painikkeiden avulla.

 

Lisää uutisia

Kun siirryt valikon tai esimerkiksi hakutoimintojen kautta muihin sisältöihin, vaihtuu pääsisältö, mutta sivupalkki on aina samanlainen.

Sivupalkin toimintoja

Kalenteri

Kalenteri on ollut vanhassa sivustossa erillinen ohjelma, josta ei ole saanut yhteyttä uutisiin tai tapahtumiin.

WordPressiin on tarjolla useitakin kalenteri-lisäosia, joista olen testaamisen jälkeen valinnut käyttöön The EventsCalendar -nimisen kalenterin. Siinä on ominaisuus, jolla voidaan näyttää tulevia tapahtumia, jotka näkyvät sivupalkissa kohdassa TULEVIA TAPAHTUMIA, ajassa  seuraava tapahtuma ensin ja sitten sitä seuraavat jne. TULEVIA TAPAHTUMIA -kohdassa näkyy enintään 8 seuraavaa tapahtumaa, loput pitää katsoa kalenterista, jonka linkki on viimeisen tapahtumarivin alla sivupalkissa. Kalenterin voi avata myös ylävalikon Kalenteri-kohdasta.

 

Kalenterin tapahtumista näkyy vain otsikko asianomaisen päivän kohdalla. Koko tekstin saa näkyviin näpäyttämällä otsikkotekstiä hiirellä.

Uutiset ryhmiteltyinä

Uutisia voi selata myös ryhmiteltynä (kategorioittain). Jos olet kiinnostunut vaikka DNA-sukututkimuksesta, voit käyttää sivupalkin UUTISET RYHMITELTYNÄ -toimintoa, josta voit valita haluamasi kategorian.

 

Kategorian valinta

Paina aluksi painiketta, jossa on nuoli alaspäin, niin saat avatuksi kategorialuettelon.

Kun olet valinnut kategoriarivin hiirellä näpäyttämällä, niin hetken kuluttua pääsisältöön tulee näkyviin vain valittuun kategoriaan kuuluvat uutiset, uusin ensin.

Uutisten ja kalenteritapahtumien haku

Vasemmassa sivupalkissa on myös uutisten ja kalenteritapahtumien hakumahdollisuus, jossa voi antaa hakusanoja. Kirjoita hakuteksti ruutuun ja paina Enter-painikkeesta. Pääsisältöön tulee nyt näkyviin ne uutiset, joissa esiintyy antamasi hakuteksti. Huomaa, että hakutuloksessa  näkyvät myös kalenteritapahtumat.

 

Uutisten ja kalenteritapahtumien haku

Jos hakutuloksia tulee enemmän kuin kolme, toimi hakutuloksia katsellessasi kuten edellä kohdassa Pääsisältö on kerrottu.

Arkisto

Lopuksi voimme vielä hakea uutisia sen mukaan, milloin ne on julkaistu. Sivupalkin kohdasta ARKISTOT voit valita kuukauden ja vuoden, jonka uutisista olet kiinnostunut.

Kuvagalleria

Vanhassa sivustossa kuvagalleria oli myös erillinen ohjelma ja se on korvattu WordPressin omalla kuvagallerialla. Valokuvia-sivu löytyy ylävalikosta. Sivulle tulevat automaattisesti kaikkien niiden uutisten otsikot ja linkit, joihin on merkitty kategoria Valokuvat. Järjestys on: uusin uutinen ensin.

 

Näpäytä haluamaasi otsikkoa, jolloin uutissivu avautuu.

 

Uutissivu, jossa on kuvagalleria

Kuvagallerian avauduttua siinä näkyy kuvia pienoiskoossa kuvateksteineen. Kun kuvagallerian yhtä kuvaa klikkaa hiirellä, avautuu kuvanäyttöikkuna päällimmäiseksi. Tämän ikkunan luo Simple Lightbox -niminen lisäosa, jonka valitsin jälleen suuresta joukosta.

Tarkemmat kuvagallerian käyttöohjeet ovat tässä.

Kommentointi

Nykyaikaisissa sivustoissa on kommentointimahdollisuus. Vanhassa sivustossa kommentointi ei ollut mahdollista. Kommentointijärjestelmän tekeminen roskakommenttien estoineen on hyvin työlästä.

WordPressissä on sisäänrakennettu kommentointijärjestelmä. Lisäksi tarvitaan roskakommentoinnit (spammit) estävä lisäosa, joksi valitsin Akismet Basic -nimisen lisäosan. Urbaani sanakirja määrittelee spammin näin: Spämmillä tarkoitetaan sitä, kun joku roskaa keskustelua turhilla viesteillä. Niitä ovat mm. pelkät hymiö viestit, ”dkjf” -viestit, sekä tyhjät viestit.

Sivupalkin alaosassa on kohta VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT, johon kirjoitetut kommentit ilmaantuvat, kunhan pääylläpitäjä on ne hyväksynyt. Tämä hyväksymistoiminto estää osaltaan spammiviestit.

 

Kommentin tekeminen käy aivan sivun alareunassa olevasta Vastaa-osasta. Huomaa että sivun tai uutisen tekijä voi myös estää kommentoinnin, jos niin haluaa. Silloin Vastaa-osaa ei näy.

Sinun pitää antaa vain oma nimesi ja sähköpostiosoitteesi sekä tietysti kirjoittaa itse kommenttiteksti. Ja lopuksi paina LÄHETÄ KOMMENTTI.

 

Kommentin tekeminen ei ole vaikeaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *