Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

SukuSampo2 -pikaopas vasta-alkajalle

SukuSampo2-ohjelmalla voi tallentaa sukutietoja monella eri tavalla. Tässä on esitelty suositeltava, helpompi tapa, jossa henkilötiedotkin tallennetaan perhelomakkeen kautta.

Aloitus

Kun SukuSampo2-ohjelma on käynnistetty tulee näkyviin SukuSampo2 -ohjelman pääikkuna, jossa vasemmalla on Henkilö(selaus)ikkuna, jonka otsikossa kuvassa näkyy Henkilöt (0) ja oikealla Perhe(selaus)ikkuna, jonka otsikossa kuvassa näkyy Perheet (0).

Niiden paikka saattaa joskus vaihtua: katso otsikkoa, ettet käytä väärää selausikkunaa epähuomiossa. Ikkunat-valikosta asian voi korjata valinnalla Vierekkäin.


Kuva 1: SukuSampo2-ohjelman pääikkuna, jossa on vasemmalla Henkilö(selaus)ikkuna ja oikeallaPerhe(selaus)ikkuna. Molemmissa ikkunoissa on Lisää-painike. Henkilöikkunassa tuo painike aloittaa uuden henkilön ja Perheikkunassa uuden perheen lisäyksen sukutietoihin.

Moni on aloittanut ensimmäiseksi tallentamaan henkilöitä ja sitten on joutunut ihmettelemään, että miten ne isovanhemmat oikein tallennetaan? Koska perhe kytkee henkilöt yhteen, kannattaakin tallentaa mieluummin kokonaisia perheitä, jossa tapahtuu samalla myös perheen henkilöiden tallennus.

1. Jos perheen henkilöitä ei ole vielä tallennettu sukuun

Henkilöiden tallennus perhelomakkeen kautta

Jos perheen henkilöitä ei vielä ole lisätty sukuun, niin sen voi tehdä perhelomakkeen painikkeiden avulla.

Kuva2: Henkilöiden lisäys perhelomakkeen kautta: miehen, naisen ja lasten lisäyspainikkeet.

Miehen lisäys uutena henkilönä perhelomakkeen kautta

Kuva 3: Miehen tiedot on annettu. Tallennetaan tiedot painamalla painiketta Tallenna.

Painike Lisää mies avaa Henkilölomakkeen, johon on jo asetettu sukupuoleksi mies. Kun olet antanut miehen tiedot, paina Henkilölomakkeen Tallenna-painiketta.

Naisen lisäys uutena henkilönä perhelomakkeen kautta

Painike Lisää nain. avaa myös Henkilölomakkeen ja merkitsee nyt sukupuoleksi nainen. Lopuksi paina taas Tallenna. Nyt vanhempien nimi ja syntymäaika näkyvät Perhelomakkeella ja vanhemmat on tallennettu myös henkilöiksi, jotka voidaan puolestaan asettaa lapseksi omien vanhempiensa perheisiin.

Kuva 4: Naisen tiedot on annettu. Tallennetaan tiedot painamalla painiketta Tallenna.

Huomaa, että joskus joudutaan tallentamaan perhe, josta vaikkapa perheen mies ei ole tiedossa. SukuSampo2 hyväksyy perheen, jos siinä on ainakin toinen puolisoista.

Lasten lisäys uusina henkilöinä perhelomakkeen kautta

Painike Lisää lapsia avaa sekin henkilölomakkeen, jolla voi tallentaa perheen lapsia yksi kerrallaan. Henkilölomakkeen otsikossa lukee tällöin Lisää lapsihenkilöitä ja sijoita perheeseen (kuva 5 alla).

Kuva 5: Ensimmäisen esimerkkilapsen tallennus.
Kuva 6: Toisen lapsen tallennus. Ylempänä näkyy Lapset-luettelo, jossa on jo ensimmäisenä tallennetun lapsen tiedot (Martti Ilmari).
Kuva 7: Kun kaikki lapset on tallennettu, lopetetaan lasten lisäys Lopeta-painikkeella.

Henkilötietojen lisäksi Perhelomakkeella voi tallentaa perheen yhteisiä tietoja, kuten vihkimäajan ja paikan, mahdollisen eroajan, perhesuhteen ja valita kotikielen. Kieliä voi lisätäkin vaihtoehtoihin, mutta se on vähän mutkikas juttu ja sen ohje löytyy Ohjeista (F1-painike).

Perheen yhteisiä tietoja

Henkilötietojen lisäksi Perhelomakkeella voi tallentaa perheen yhteisiä tietoja, kuten vihkimäajan ja paikan, mahdollisen eroajan, perhesuhteen ja valita kotikielen. Kieliä voi lisätäkin vaihtoehtoihin, mutta se on vähän mutkikas juttu ja sen ohje löytyy Ohjeista (F1-painike).

Perheen tietojen tallennus

Kuva 8: Kun perheen tiedot ovat valiina perhelomakkeella, tiedot pitää vielä tallentaa suvun tietoihin Tallenna-painiketta painamalla.

Kuva 9:Perheiden tallennuksen lopetus,
varmistus.

Seuraavaksi SukuSampo2 tarjoaa mahdollisuuden tallentaa seuraavan perheen. Tällä kertaa lopetamme perheiden tallennuksen ja haluamme nähdä, miltä selausikkunat nyt näyttävät yhden perheen tallennuksen jälkeen. Lopetus tapahtuu Perhelomakkeen Lopeta– painiketta näpäyttämällä.

Kuva 10: Pääikkuna ja sen selausikkunat, kun 1. perhe on tallennettu.

Vasemmassa Henkilöselausikkunassa näkyy neljä ensimmäisen perheen henkilöä. Oikeassa Perheselausikkunassa on yksi perhe. Sekä henkilöisen että perheiden tietoja voi muuttaa Muutapainikkeilla, joita on kaksi: Henkilöselausikkunassa ja Perheselausikkunassa.

Jos nyt painettaisiin Henkilöselausikkunan Muuta-painiketta, niin henkilölomakkeelle avautuisi Riitan tiedot, koska Riitta on valittuna (keltainen taustaväri). Valinnan voi tehdä näpäyttämällä hiirellä haluttua riviä. Riitta on tuossa valittuna, koska ohjelma ”muistaa”, mitä henkilöä tai perhettä on viimeksi käsitelty.

Riitan rivillä ollessamme voimme ottaa näkyviin myös Riitan esivanhemmat, koska Henkilöselausikkunan Esiv-painike on kirkas; se tarkoittaa, että Riitalle on tallennettu esivanhempia (tässä tapauksessa tosin vain omat vanhemmat). Jos jokin painike on harmaa, se tarkoittaa, että sitä painiketta ei voi käyttää sillä hetkellä. Kun Esiv-painiketta painetaan Riitan kohdalla, niin ohjelma avaa uuden ikkunan:

Kuva 11: Esivanhempain kaavio näyttää tallennetut esivenhemmat kaaviona. Lähtöhenkilö on valittuna Henkilöselausikkunassa.

tästä esivanhempain ikkunasta voi tarkistaa, mitä on tallennettu ja mistä kannattaa ehkä jatkaa.


2. Kun perheen henkilöitä on jo tallennettu toisiin perheisiin

Kun mies, nainen tai jokin uuden perheen lapsista ovat tallentuneet jo jonkin muun perheen tallennuksen yhteydessä, käytetään heidän osaltaan henkilöhakua jo tallennetuista henkilöistä. Voit katsella Henkilöselausikkunasta, mitä henkilöitä olet tähän mennessä tallentanut (kuva 10).

Tallennuksen jatkaminen 1. perheen tallennuksen jälkeen

Kun olet saanut oman perheesi tallennetuksi edellä kerrotulla tavalla, aloita seuraavaksi vaikka vanhempiesi perheen tallennus (Esko Ilmari on näissä kuvissa lähtöhenkilö eli sinä). Nyt tilanne poikkeaa 1. perheen tallennuksesta sikäli, että omat henkilötietosi on jo tallennettu 1. perheen tallennuksen yhteydessä.

Niinpä voit tallentaa vanhempiesi perheen tiedot melkein samalla tavalla kuin oman perheesi. Tallennat siis isäsi Lisää mies -painikkeella (kuva 4) ja äitisi Lisää nain. -painikkeella (kuva 5). Näpäyttämällä alleviivatuja linkkejä, pääset nopeasti asianomaiseen kohtaan tekstissä.

Erona on nyt se, että lasten tallennuksessa et tallenna omia tietojasi uudelleen, vaan sen sijaan haet tietosi Perhelomakkeen Lapset-painikkeella. Sen avaamasta luettelosta pitää sinun rivisi näkyä. Valitsen oman rivisi hiirellä näpäyttämällä ja painat Lapseksi perheeseen -painiketta.

Kuva 12: Esko Ilmari on tässä esimerkissä sinä: hänen oma perheensä on tähän mennessä tallennettu ja nyt tallennetaan hänen vanhempiensa perhe.

Lasten lisäys perheeseen

Sisaruksesi lisätään vanhempiesi perheeseen Lisää lapsia -painikkeella (kuvat 5 – 7). Näpäytä alleviivattua linkkiä, niin pääset nopeasti siihen paikkaan tekstiä.

Kuva 13: Valmis esimerkki vanhempien perheen tallennuksesta.

Kuva 14: Esivanhempain kaavio kolmesta sukupolvesta.

Tämä pikaohje päättyi tähän. Anna tekijälle kommentteja SukuSampo2:n sähköpostin kautta: Sukusampo2@gmail.com


Viimeksi muutettu 10.10.2020 / Matti Jaakkola