Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Tietotekniikka ja tiedotus

Tietotekniikan tulo

Vuonna 1987 tietokoneaika löi itsensä läpi. Matti Jaakkola piti Harjulan kansalaisopistossa tietokoneavusteisen sukututkimuskurssin. Monet jäsenemme ottivat tietokoneen avuksi mm. tilastoinnissa ja tulostuksessa ja tietotekniikka oli näyttävästi esillä toisilla sukututkimusopintopäivillä. Neljänsillä sukututkimuspäivillämme vuonna 1989 oli uutuutena sukukirjan laatimisohjelma.

Matti Jaakkola esittelee tietokoneen käyttöä sukututkimusopintopäivänä 10.10.1987. Kuva: LSST:n kuva-arkisto

Yhdistyksemme on osallistunut Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen (SSHY) organisoimiin projekteihin, kuten Päijät-Hämeen seurakuntien rippikirjojen skannaamiseen. Projekti alkoi kesällä 2007. On oltu myös yhteistyössä Hollolan tuomiokunnan tuomiokirjojen nimien saamiseksi selkokielelle.

Yhdistyksen tiedottaminen

Yhdistyksen kokouksista ilmoitettiin alkuun maakuntalehden Etelä-Suomen Sanomien järjestöpalstalla, paikallisissa ilmaisjakelulehdissä, kotiin lähetetyillä jäsenkirjeillä sekä Lahden pääkirjaston mikrofilmihuoneen ilmoitustaululla. Sukuset-jäsenlehti on luonnollisesti ollut myös tärkeä tiedotusväline. Sähköpostin, internetin ja facebookin myötä yhdistyksen tiedonvälitys on huomattavasti nopeutunut ja jäsenlehden merkitys tiedottamisessa vähentynyt. V. 2022 vain muutamalla henkilöllä yli 700 hengen jäsenistöstämme ei ole käytössä sähköpostia ja jäsenistä yli 40 % on tilannut jäsenlehden luettavaksi yksinomaan näköispainoksena.

Noin vuodesta 1998 alkaen yhdistyksellä on ollut oma internet-sivu. Alkuvuodet sitä hoiti Pertti Huotari. Sivut olivat vuoteen 2013 Suomen Sukututkimusseuran palvelimella.

2001 – 2002 sivujen uudistamista kehittivät Tauno Latva ja Tarja Piitulainen

2003 kotisivuja kehittivät Erkki Grenman ja Tarja Piitulainen

2005 – 2012 kotisivuvastaavana toimi Erkki Grenman. V. 2007 kävijämäärä sivuilla oli n. 2700.

2008 Suomen Sukututkimusseura järjesteli uudelleen levytilaansa ja saimme uuden osoitteen uudella palvelimella. V. 2011 kävijämäärä sivuilla oli vajaa 4000.

2013 keväällä sivuston uudisti ja kotisivuvastaavana toimi Pipsa Virtanen.

2014 – 2015 kotisivuvastaavana toimi Esko Tommola. Hän joutui uusimaan sivuston uudelleen alkuvuodesta 2014 Kotisivukone Oy:n pohjan avulla.

Vuodesta 2016 alkaen kotisivujen teknisenä pääylläpitäjänä on toiminut Matti Jaakkola. Kotisivujen alustaksi vaihdettiin helmikuun 2016 alusta Zoner Webhotelli Kotisivukoneen sijaan. Matti Jaakkola uudisti sivuston kokonaan WordPress-pohjaisena ja se otettiin käyttöön 18.09.2017. Samana vuonna otettiin lisäksi käyttöön verkkosivujen salasanalla suojatut jäsensivut ja Sukuset-lehteä alettiin julkaista myös näköispainoksena. Vuodesta 2020 alkaen kaikkia ilmestyneitä Sukuset-jäsenlehtiä on ollut mahdollista lukea jäsensivuilla näköispainoksina. Ulkoasua on uudistettu ja muita muutoksia on tehty sen jälkeenkin.

Facebook-sivu www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat yhdistykselle avattiin vuonna 2014. Sivustolla oli 31.12.2022 1132 seuraajaa.

Alla kotisivujen näkymiä eri vuosilta Erkki Grenmanin ollessa niistä vastaavana. Kuvat saa isommiksi klikkaamalla niitä.