Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Tietotekniikka ja tiedotus

Yhdistyksen tiedottaminen

Yhdistyksen kokouksista ilmoitettiin alkuun maakuntalehden Etelä-Suomen Sanomien järjestöpalstalla, paikallisissa ilmaisjakelulehdissä, kotiin lähetetyillä jäsenkirjeillä sekä Lahden pääkirjaston mikrofilmihuoneen ilmoitustaululla. Sukuset-jäsenlehti on luonnollisesti ollut myös tärkeä tiedotusväline. Sähköpostin, internetin ja facebookin myötä yhdistyksen tiedonvälitys on huomattavasti nopeutunut ja jäsenlehden merkitys tiedottamisessa vähentynyt. V. 2022 vain muutamalla henkilöllä yli 700 hengen jäsenistöstämme ei ole käytössä sähköpostia ja jäsenistä yli 40 % on tilannut jäsenlehden luettavaksi yksinomaan näköispainoksena.

Tietotekniikan tulo

Vuonna 1987 tietokoneaika löi itsensä läpi. Matti Jaakkola piti Harjulan kansalaisopistossa tietokoneavusteisen sukututkimuskurssin. Monet jäsenemme ottivat tietokoneen avuksi mm. tilastoinnissa ja tulostuksessa ja tietotekniikka oli näyttävästi esillä toisilla sukututkimusopintopäivillä. Neljänsillä sukututkimuspäivillämme vuonna 1989 oli uutuutena sukukirjan laatimisohjelma.

Yhdistyksemme on osallistunut Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen (SSHY) organisoimiin projekteihin, kuten Päijät-Hämeen seurakuntien rippikirjojen skannaamiseen. Projekti alkoi kesällä 2007. On oltu myös yhteistyössä Hollolan tuomiokunnan tuomiokirjojen nimien saamiseksi selkokielelle.

Yhdistyksen verkkosivut

Noin vuodesta 1998 alkaen yhdistyksellä on ollut omat verkkosivut. Alkuvuodet sitä hoiti Pertti Huotari. Sivut olivat vuoteen 2013 Suomen Sukututkimusseuran palvelimella.

2001 – 2002 sivujen uudistamista kehittivät Tauno Latva ja Tarja Piitulainen

2003 kotisivuja kehittivät Erkki Grenman ja Tarja Piitulainen

2005 – 2012 kotisivuvastaavana toimi Erkki Grenman. V. 2007 kävijämäärä sivuilla oli n. 2700.

Alla kotisivujen näkymiä eri vuosilta Erkki Grenmanin ollessa niistä vastaavana. Kuvat saa isommiksi klikkaamalla niitä.

2008 Suomen Sukututkimusseura järjesteli uudelleen levytilaansa ja saimme uuden osoitteen uudella palvelimella. V. 2011 kävijämäärä sivuilla oli vajaa 4000.

2013 keväällä sivuston uudisti ja kotisivuvastaavana toimi Pipsa Virtanen.

2014 – 2015 kotisivuvastaavana toimi Esko Tommola. Hän joutui uusimaan sivuston uudelleen alkuvuodesta 2014 Kotisivukone Oy:n pohjan avulla.

Vuodesta 2016 alkaen kotisivujen teknisenä pääylläpitäjänä on toiminut Matti Jaakkola. Kotisivujen alustaksi vaihdettiin helmikuun 2016 alusta Zoner Webhotelli Kotisivukoneen sijaan. Matti Jaakkola uudisti sivuston kokonaan WordPress-pohjaisena ja se otettiin käyttöön 18.09.2017. Samana vuonna otettiin lisäksi käyttöön verkkosivujen salasanalla suojatut jäsensivut ja Sukuset-lehteä alettiin julkaista myös näköispainoksena. Vuodesta 2020 alkaen kaikkia ilmestyneitä Sukuset-jäsenlehtiä on ollut mahdollista lukea jäsensivuilla näköispainoksina. Ulkoasua on uudistettu ja muita muutoksia on tehty sen jälkeenkin.

Matti Jaakkolan kertomaa taustastaan: olin 1970-luvulla tietotekniikan kouluttajana Lahden Tietoteknologiakeskuksessa, joten pääsin käsiksi “kunnon” mikrotietokoneisiin, joita siellä edusti CP/M-käyttöjärjestelmällä varustetut Mikro-Mikko 1 -mikrotietokoneet. Koneissa oli kaksi lerppuasemaa á 360 Kt. Niihin tein ensimmäisen sukututkimusohjelmani. Itse sukututkimus tapahtui veivaamalla kaupunginkirjaston kellarissa mikrofilmirullia.

1980-luvulla tein SukuSampo-ohjelman, joka oli tehty Windows 2 -käyttöjärjestelmän koneisiin. Oli hienoa, kun kaavioita saattoi jo katsella tietokoneen näytössä ja jopa värillisenä! Papereistani selviää, että pidin 19.1.1987 esitelmän aiheesta “Tietokoneavusteinen sukututkimus”, joka piti esittää paitsi Lahden seudun sukututkijoille että myöhemmin valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä.

Matti Jaakkola esittelee tietokoneen käyttöä sukututkimusopintopäivänä 10.10.1987. Kuva: LSST:n kuva-arkisto

Pidin myös yhden kurssin sukututkijoille. Kurssilla opeteltiin käyttämään tekemääni ohjelmaa.

Vuonna 2016 minulla oli “pöytälaatikossa” tekemäni SukuSampo2-ohjelma ja ajattelin, että pitää tuokin saattaa niin valmiiksi, että sitä voisivat käyttää muutkin sukututkijat. Niinpä otin yhteyttä silloiseen puheenjohtajaamme Erkki Kiuruun ja hänen kanssaan sovimme, että saan palvelintilaa ohjelmalleni yhdistyksen palvelimelta. Samalla minut ylipuhuttiin hoitamaan yhdistyksen nettisivuja. Tein sen ja jouduin vaihtamaan nettipalvelinta sekä uusimaan sivuston nykymuotoonsa.

Vuonna 2023 Matti alkoi vähitellen jättää kotisivujen ylläpidon 2023 vähemmälle ja sitä jatkoivat Aino Helle ja vuonna 2024 myös Tarja Piitulainen.

Facebook

Facebook-sivu www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat yhdistykselle avattiin vuonna 2014. Sivustolla oli 31.12.2022 1132 seuraajaa.