Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Yhdistys järjestää sukututkimukseen liittyviä tapahtumia, mm. esitelmiä, teema- ja koulutuspäiviä, neuvontaa, näyttelyitä ja retkiä. Kevätkauden 2021 tapahtumat pidetään koronaviruspandemian vuoksi pääosin verkossa. Lahden seudun sukututkijat ry:n pitkälti sukututkimukseen sekä henkilö- ja paikallishistoriaan keskittyvä noin 3900 nimikettä käsittävä kirjasto on jäsenten käytössä tapahtumissa tai sopimuksen mukaan.

Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sukututkimuksesta ja toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Pääosa jäsenistöstämme on kuitenkin päijäthämäläisiä, puolet lahtelaisia. Päijät-Hämeeseen kuuluu kymmenen kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä sekä Iitti, joka liittyi osaksi Päijät-Hämettä vuoden 2021 alusta. Päijät-Hämeen entisistä kunnista Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (aiemmin Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Yhdistyksen toiminta järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin, sillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Toiminta rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla sekä myös sukututkimuslomakkeiden, muiden julkaisujen ja kirjastomme kaksoiskappalekirjojen myynnillä sekä kahvitustuloilla. Vuonna 2020 saatiin Lahden kaupungilta 400 €:n toiminta-avustus.

Yhdistys ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen ja Sukuseurojen Keskusliiton kannatusjäsen.

Yhdistyksellämme on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärämme 14.4.2021 on 572. Jäsenistä on naisia 344 ja miehiä 228. Jäsenmäärä on vuoden 2016 lopusta yli kaksinkertaistunut.

Voit suurentaa alla olevaa kaaviota + -painikkeella ja pienentää – painikkeella (Zoom). Voit myös siirtää kaaviota sivusuunnassa pitämällä hiiren painiketta alhaalla silloin kun kaavio on suurennettu.

Mistä tietoa alueemme suvuista?

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme julkisesti nähtävillä olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelot – Lahden seudun sukututkijat ry. Kirjastossamme on myös lukuisista suvuista tehtyjä julkaisuja (monisteita ja kirjoja), joita jäsentemme on mahdollista lainata. Kirjahakulomake (lahdenseudunsukututkijat.com)

Jos etsittyä päijäthämäläistä sukua ei löydy sukututkijaluettelostamme eikä kirjastossamme olevista julkaisuista, facebookin sukututkimusryhmissä voi saada joskus hyvinkin nopeasti vastauksen sukuja koskeviin kysymyksiin.

Oman alueemme sukututkimusryhmiä facebookissa ovat:

 • Eerola-Jaakkola SukuFoorumi Kuivannolta
 • Hämäläiset suvut
 • Iitti SukuFoorumi
 • Juuret Asikkalassa
 • Juuret Hollolassa
 • Juuret Kärkölässä
 • Juuret Padasjoella
 • Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen suvut
 • Luhangan seudun suvut
 • Muistojeni Leivonmäki
 • Nastola SukuFoorumi
 • Orimattila SukuFoorumi
 • Sukujuuret Hartolassa
 • Sysmä SukuFoorumi
 • Tuisku-Camenaeus sukuseura ry
 • Wirmailan Rusthollin sukuyhdistys

Valtakunnallisia isoja sukututkimuksen facebook-ryhmiä ovat:

 • Harrastuksena sukututkimus
 • Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys
 • Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmä
 • Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, minne on noin 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia.

Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on runsaasti ilmaista paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Käytössämme on tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaitteet sekä Zoom-viestintäohjelmiston lisenssi, jolla voimme järjestää enintään 100 hengen webinaareja ja verkkokokouksia.

Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa ja keittiötilassa on jääkaappi sekä liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Koulutus- ja teemapäiviemme (pääasiassa lauantaisin) tilauksestamme järjestettävät maksulliset lounasruokailut järjestetään noin kilometrin päässä toimitiloistamme sijaitsevassa Lounaskahvila Mirkussa, osoite Norokatu 5, Lahti. Lounaspaikkaan siirrytään tapahtumistamme kimppakyydein.

Toimitilassamme voivat pientä korvausta vastaan järjestää silloin tällöin omia tapahtumiaan esim. sukuseurat tai muut vastaavat toimijat. Yhdistyksemme puheenjohtajalta Riitta Kokko-Parikalta, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi, voi tiedustella asiasta tarkemmin.

Väinämöisentie 2 A
Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme laaja noin 3900 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta he voivat tehdä lainoja. Kirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Kirjastonhoitajana toimii varapuheenjohtajamme Leo Laakko, leo.laakko(at)gmail.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia ja sukututkimusaineistoa esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pääasiassa suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirja- ja sukututkimuskokoelmaamme. Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita


Esitelmäillat, teemapäivät ja koulutukset

Järjestämme esitelmäiltoja, teemapäiviä ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Osa koulutuksista ja teemapäivistä on ei-jäsenille maksullisia.

Näitä tapahtumia järjestetään toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, 15200 Lahti. Keväällä 2021 ne pidetään Zoom-verkkopalvelussa ja niihin voivat osallistua jäsenemme. Koronaviruspandemian hellitettyä mahdollisuus osallistua etäyhteydellä tullaan edelleen säilyttämään. Esitelmäiltojen, teemapäivien ja koulutuksien aiheet ja päivämäärät näkyvät vasemmalla olevasta valikkopalkista kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA.

Jo pidetyistä tapahtumista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla Kuukausitapaamiset, luennot, teemapäivät tai koulutukset.


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. Osallistua voivat myös ne henkilöt, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä. Muutaman ensimmäisen käyntikerran jälkeen liittyminen jäseneksi on kuitenkin toivottavaa. DNA-iltojen vetäjänä toimii Erkki Kiuru.

DNA-iltoja järjestetään toimitiloissamme kaksi kertaa kuukaudessa. Aloittelevien ryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 16.30 ja pidemmälle ehtineiden harrastajien ryhmä joka kuukauden toinen tiistai klo 16.30. Tällöin alkaa opastus ja neuvonta. Esitys päivän aiheesta alkaa klo 17.30. Kesä-elokuussa kokoonnutaan kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16.30 alkaen vapaamuotoisesti ilman erityisaihetta. Kevätkaudella 2021 DNA-illat järjestetään verkkotapahtumina.

DNA-iltojen tulevaa toimintaa löytyy kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA ja pidettyjä kokoontumisia kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla DNA.


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Kokoontumisia on kaksi kertaa kuussa keskiviikkoisin klo 17 – 19. Toinen ryhmä on tarkoitettu aloittelijoille, toinen pidemmälle edenneille. Tarkista ajankohdat Tapahtumakalenterista Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan mahtuu 25 henkilöä kerrallaan. Kevätkaudella 2021 Geni-työpajat ovat tauolla koronaviruspandemian vuoksi.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä.

Järjestämme retkiä sukututkijoita kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsentemme avecit, jotka eivät ole jäseniä, ovat tervetulleita mukaan retkillemme. Retkikohteet löytyvät valikkopalkin kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla retket. Koronaviruspandemian aikana retkiä ei ole mahdollista järjestää.


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-jäsenlehtemme on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisellään kaksi kertaa vuodessa. Numero 103, 1/2021 julkaistiin näköispainoksena 29.1.2021 verkkosivujemme salasanalla suojatuilla jäsensivuilla ja painettu lehti saapui useimmille tilaajilleen postitse 10.2.2021. Seuraava numero 2/2021 ilmestyy lokakuussa 2021. Jäsenet voivat lukea kaikkia lehden ilmestyneitä numeroita näköispainoksina salasanalla suojatuilla jäsensivuilla.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki ilmestyneiden lehtien sisällysluetteloihin näkyvät sivulla Sukuset-jäsenlehti.