Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Pääosa yli 500 hengen jäsenistöstämme on kuitenkin päijäthämäläisiä, puolet lahtelaisia. Päijät-Hämeeseen kuuluu yhdeksän kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (entinen Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Yhdistyksen toiminta järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin, sillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Yhdistys ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen ja Sukuseurojen Keskusliiton kannatusjäsen.

Yhdistyksellämme on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärämme 21.10.2020 on  522. Jäsenistä on naisia 300 ja miehiä 222. Vuoden 2019 lopussa jäsenmäärä oli 502. Vuoden 2018 lopussa jäsenmäärä oli 418, vuoden 2017 lopussa 337 ja vuoden 2016 lopussa 281.

Lahden seudun sukututkijat ry:n jäsenmäärän kehitys 1979 – 21.02.2020

Sukututkijaluettelomme

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelo

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, minne on vajaa 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia. Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on runsaasti ilmaista paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Toimitilassamme on luennoitsijoiden käytössä tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaitteet. Samassa kiinteistössä toimii pito- ja ateriapalvelu Martsin muonitus, jonka tiloissa järjestetään kokopäivätapahtumiemme tilauslounasruokailu. Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa. Yhteiskäytössä olevassa keittiötilassa on jääkaappi ja liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Väinämöisentie 2 A
Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme laaja noin 3300 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta jäsenemme voivat tehdä lainoja. Kirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Kirjastonhoitajana toimii varapuheenjohtajamme Leo Laakko, leo.laakko(at)gmail.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pitkälti suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirjakokoelmaamme. Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita

Jäsenemme voivat ottaa tapahtumissamme ilmaisia kirjoja ilmaiskirjojen hyllystä max 5 teosta/jäsen. Ilmaiskirjojen luetteloon voi tutustua jäsensivuillamme. Jotta luettelo voidaan pitää ajan tasalla, jäseniä pyydetään ilmoittamaan kirjojen ottamisesta kirjastonhoitaja Leo Laakolle tai jollekin muulle hallituksemme jäsenelle.


Kuukausitapaamiset, luentotilaisuudet, teemapäivät ja koulutukset

Yhdistys järjestää kaikille avoimia kuukausitapaamisia, luentoja, teemapäiviä ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Osa koulutuksista ja teemapäivistä on ei-jäsenille maksullisia.

Kuukausitapaamisia järjestetään kuukauden kolmantena maanantaina pääsääntöisesti kello 17:30 alkaen toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A,  15200 Lahti. Kuukausitapaamisia ei ole kesäkuukausina eikä joulukuussa.

Tulevien kuukausitapaamisten, luentojen, teemapäivien ja koulutuksien aiheet ja päivämäärät näkyvät vasemmalla olevasta valikkopalkista kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA.

Jo pidetyistä kuukausitapaamisista, luennoista, teemapäivistä ja koulutuksista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla Kuukausitapaamiset, luennot, teemapäivät tai koulutukset.


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. Osallistua voivat myös ne henkilöt, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä. Muutaman ensimmäisen käyntikerran jälkeen liittyminen jäseneksi on kuitenkin toivottavaa. DNA-iltojen vetäjinä toimivat Erkki Kiuru ja Antero Pärssinen.

DNA-iltoja järjestetään toimitiloissamme kaksi kertaa kuukaudessa. Aloittelevien ryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 16.30 ja pidemmälle ehtineiden harrastajien ryhmä joka kuukauden toinen tiistai klo 16.30. Tällöin alkaa opastus ja neuvonta. Esitys päivän aiheesta alkaa klo 17.30. Kesä-elokuussa kokoonnutaan kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16.30 alkaen vapaamuotoisesti ilman erityisaihetta.

DNA-iltojen tulevaa toimintaa löytyy kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA ja pidettyjä kokoontumisia kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla DNA.


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Kokoontumisia on kaksi kertaa kuussa keskiviikkoisin klo 17 – 19. Toinen ryhmä on tarkoitettu aloittelijoille, toinen pidemmälle edenneille. Tarkista ajankohdat Tapahtumakalenterista Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan mahtuu 25 henkilöä kerrallaan.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä.

Yhdistys järjestää retkiä sukututkijoita kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsentemme avecit, jotka eivät ole jäseniä, ovat tervetulleita mukaan retkillemme. Retkikohteet löytyvät valikkopalkin kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla retket.


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-lehti on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisellään kaksi kertaa vuodessa. Numero 102, 2/2020 ilmestyi lokakuussa 2020 ja seuraava numero 1/2021 ilmestyy helmikuussa 2021. Kaikkia lehden ilmestyneitä numeroita voi lukea näköispainoksina salasanalla suojatuilla jäsensivuilla.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki ilmestyneiden lehtien sisällysluetteloihin näkyvät sivulla Sukuset-jäsenlehti. Yhdistyksen jäsenille yksi lehti/numero on jäsenetu, muut voivat ostaa sitä hintaan 5 €/lehti.