Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Pääosa 521 hengen jäsenistöstämme on kuitenkin päijäthämäläisiä, puolet lahtelaisia. Päijät-Hämeeseen kuuluu kymmenen kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä sekä Iitti, joka liittyi osaksi Päijät-Hämettä vuoden 2021 alusta. Päijät-Hämeen entisistä kunnista Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (entinen Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Yhdistyksen toiminta järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin, sillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Toiminta rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla sekä myös sukututkimuslomakkeiden, muiden julkaisujen ja kirjastomme kaksoiskappalekirjojen myynnillä sekä kahvitustuloilla. Vuonna 2020 saatiin Lahden kaupungilta 400 €:n toiminta-avustus.

Yhdistys ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen ja Sukuseurojen Keskusliiton kannatusjäsen.

Yhdistyksellämme on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärämme 24.1.2021 on 521. Jäsenistä on naisia 304 ja miehiä 217. Vuoden 2020 lopussa jäseniä oli 524 ja vuoden 2019 lopussa 502. Vuoden 2018 lopussa jäsenmäärä oli 418, vuoden 2017 lopussa 337 ja vuoden 2016 lopussa 281.

Voit suurentaa alla olevaa kaaviota + -painikkeella ja pienentää – painikkeella (Zoom). Voit myös siirtää kaaviota sivusuunnassa pitämällä hiiren painiketta alhaalla silloin kun kaavio on suurennettu.

LSST-jasenmaara1979-lahtien-1-1

Sukututkijaluettelomme

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelo

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, minne on noin 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia.

Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on runsaasti ilmaista paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Käytössämme on tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoisto-laitteet sekä Zoom-viestintäohjelmiston lisenssi, jolla voimme järjestää max 100 hengen webinaareja, verkkokokouksia jne.

Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa ja keittiötilassa on jääkaappi sekä liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Koulutus- ja teemapäiviemme (pääasiassa lauantaisin) tilauksestamme järjestettävät maksulliset lounasruokailut järjestetään noin kilometrin päässä toimitiloistamme sijaitsevassa Lounaskahvila Mirkussa, osoite Norokatu 5, Lahti. Lounaspaikkaan siirrytään tapahtumistamme kimppakyydein.

Väinämöisentie 2 A
Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme laaja noin 3300 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta jäsenemme voivat tehdä lainoja. Kirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Kirjastonhoitajana toimii varapuheenjohtajamme Leo Laakko, leo.laakko(at)gmail.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pääasiassa suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirjakokoelmaamme. Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita

Jäsenemme voivat ottaa tapahtumissamme ilmaisia kirjoja ilmaiskirjojen hyllystä max 5 teosta/jäsen. Ilmaiskirjojen luetteloon voi tutustua jäsensivuillamme. Jotta luettelo voidaan pitää ajan tasalla, jäseniä pyydetään ilmoittamaan kirjojen ottamisesta kirjastonhoitaja Leo Laakolle tai jollekin muulle hallituksemme jäsenelle.


Esitelmäillat, teemapäivät ja koulutukset

Yhdistys järjestää esitelmäiltoja, teemapäiviä ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Osa koulutuksista ja teemapäivistä on ei-jäsenille maksullisia.

Näitä tapahtumia järjestetään toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, 15200 Lahti sekä myös virtuaalisesti. Esitelmäiltojen, teemapäivien ja koulutuksien aiheet ja päivämäärät näkyvät vasemmalla olevasta valikkopalkista kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA.

Jo pidetyistä tapahtumista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla Kuukausitapaamiset, luennot, teemapäivät tai koulutukset.


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. Osallistua voivat myös ne henkilöt, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä. Muutaman ensimmäisen käyntikerran jälkeen liittyminen jäseneksi on kuitenkin toivottavaa. DNA-iltojen vetäjinä toimii Erkki Kiuru.

DNA-iltoja järjestetään toimitiloissamme kaksi kertaa kuukaudessa. Aloittelevien ryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 16.30 ja pidemmälle ehtineiden harrastajien ryhmä joka kuukauden toinen tiistai klo 16.30. Tällöin alkaa opastus ja neuvonta. Esitys päivän aiheesta alkaa klo 17.30. Kesä-elokuussa kokoonnutaan kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16.30 alkaen vapaamuotoisesti ilman erityisaihetta. Huom! kevätkaudella 2021 DNA-illat järjestetään verkkotapahtumina.

DNA-iltojen tulevaa toimintaa löytyy kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA ja pidettyjä kokoontumisia kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla DNA.


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Kokoontumisia on kaksi kertaa kuussa keskiviikkoisin klo 17 – 19. Toinen ryhmä on tarkoitettu aloittelijoille, toinen pidemmälle edenneille. Tarkista ajankohdat Tapahtumakalenterista Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan mahtuu 25 henkilöä kerrallaan.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä.

Yhdistys järjestää retkiä sukututkijoita kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsentemme avecit, jotka eivät ole jäseniä, ovat tervetulleita mukaan retkillemme. Retkikohteet löytyvät valikkopalkin kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla retket.


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-lehti on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisellään kaksi kertaa vuodessa. Numero 102, 2/2020 ilmestyi lokakuussa 2020 ja seuraava numero 1/2021 ilmestyy helmikuussa 2021. Kaikkia lehden ilmestyneitä numeroita voi lukea näköispainoksina salasanalla suojatuilla jäsensivuilla.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki ilmestyneiden lehtien sisällysluetteloihin näkyvät sivulla Sukuset-jäsenlehti.