Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Yleistä

Ainoa päijäthämäläinen sukututkimusyhdistys Lahden seudun sukututkijat ry (LSST) perustettiin vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Nykyään jäseniämme asuu Raaseporista Utsjoelle ja myös ulkomailla etäyhteyksien mahdollistaessa kaikille tasapuolisen osallistumisen toimintaan ja tapahtumiin.

Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sukututkimuksesta ja toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Yli 60 % jäsenistämme on kuitenkin päijäthämäläisiä. Päijät-Hämeeseen kuuluu kymmenen kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä sekä Iitti, joka liittyi osaksi Päijät-Hämettä vuoden 2021 alusta. Päijät-Hämeen entisistä kunnista Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (aiemmin Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Järjestämme sukututkijoita ja historianharrastajia kiinnostavia tapahtumia yleensä useita kertoja viikossa. Ohjelmassa on mm. esitelmiä, koulutuksia, neuvontaa ja retkiä. Pääosa tapahtumistamme järjestetään verkossa eli osallistua voi kätevästi kotoa käsin asuinpaikasta riippumatta. Tästä näet pikasilmäyksellä tulevan ohjelmamme ja voit ilmoittautua saman tien: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Useimpiin tapahtumiimme, myös toimitiloissamme järjestettäviin tilaisuuksiin, on ilmoittauduttava ennakkoon.

Huomioithan, että suurin osa tapahtumista on tarkoitettu vain jäsenillemme. Tästä voit liittyä yhdistyksemme jäseneksi: Jäseneksi liittyminen (lahdenseudunsukututkijat.com) Jäsenmaksu on 25 € vuodessa niille, jotka haluavat lukea jäsenlehteämme näköispainoksena verkkosivujemme jäsensivuilla ja 30 € niille, jotka haluavat lehden postitettuna kotiin. Ulkomailla asuville jäsenmaksu on 25 €, joka oikeuttaa lukemaan jäsenlehteä jäsensivuilla.

Toimintamme järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin. Se rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla sekä myös sukututkimuslomakkeiden, muiden julkaisujen ja kirjastomme kaksoiskappalekirjojen myynnillä sekä kahvitustuloilla. Vuonna 2023 Lahden kaupunki on myöntänyt yhdistyksellemme 500 €:n toiminta-avustuksen.

Lahden seudun sukututkijat ry ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan Lahden seudulla sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto. Sukuhistorian kursseja tässä Suomen suurimmassa seudullisessa kansalaisopistossa alkaa vuosittain sekä elo-syyskuun vaihteessa että tammikuun alussa. Myös muut alueen kansalaisopistot kuten Heinolan kansalaisopisto (opistopalvelut.fi) ja Kansalaisopisto – Iitti järjestävät sukututkimuskursseja.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran Suomen Sukututkimusseura (genealogia.fi) ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran Päijät-Hämeen tutkimusseura ry – Tutkimuksen edistämistä vuodesta 1978! (phtutkimusseura.fi) jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. ja Sukuseurojen Keskusliiton Etusivu – Sukuseurojen Keskusliitto (suvut.fi) kannatusjäsen. Yhdistyksemme on vuodesta 2023 alkaen myös yhteistyökumppaneidemme Hausjärvi-Seura ry:n, Hyvinkään Yhdistykset ry:n ja Lahti-Seura ry:n jäsen.

Yhdistyksellämme on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärä

Jäsenmäärämme 30.4.2024 on 771.

Tästä linkistä pääset tarkastelemaan kaaviota jäsenmäärämme kehityksestä.

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme Lahdessa laaja yli 3650 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta he voivat tehdä lainoja kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Kirjastomme on Suomen suurimpia sukututkimusalan kirjastoja. Kokoelmiin pääsee tutustumaan joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 15 – 18 ja toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Huomioithan kirjaston aukioloajan muutoksen aiemmasta. Kirjastonhoitajana toimii hallituksemme jäsen Hannele Mononen, rihamono(at)gmail.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia ja sukututkimusaineistoa esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pääasiassa suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirja- ja sukututkimuskokoelmaamme. Mikäli sinulla on lahjoitettavia kirjoja, ota yhteyttä Hannele Monoseen, rihamono(at)gmail.com.

Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme, joita on lähes 260 nimikettä tammikuussa 2024, voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita

Mistä tietoa alueemme jo tutkituista suvuista?

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme julkisesti nähtävillä olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelot – Lahden seudun sukututkijat ry.

Yli 3600 nimikettä käsittävässä kirjastossamme on myös lukuisista suvuista tehtyjä julkaisuja (kirjoja ja monisteita), joita jäsentemme on mahdollista lainata. Tästä voit hakusanoilla etsiä sukua tai vaikkapa paikkakuntaa, josta olet kiinnostunut: Kirjahakulomake (lahdenseudunsukututkijat.com)

Jos etsittyä päijäthämäläistä sukua ei löydy sukututkijaluettelostamme eikä kirjastossamme olevista julkaisuista, facebookin sukututkimusryhmissä voi saada joskus hyvinkin nopeasti vastauksen sukuja koskeviin kysymyksiin.

Oman alueemme sukututkimusryhmiä facebookissa ovat:

Valtakunnallisia isoja sukututkimuksen facebook-ryhmiä ovat:

Geneettiseen sukututkimukseen liittyviä facebook-ryhmiä ovat:

Päijäthämäläiset kirkonkirjoissa

Suurin osa seurakuntien kirkonkirjoista on digitoitu niiden alusta vähintään 1860-luvulle asti, joten niihin pääsee käsiksi verkossa kotonakin. Yli sata vuotta vanhoja kirkonkirjoja voi tutkia digitaalisina tietoaineistoina joko Kansallisarkiston asiointipalvelu Astian kautta Etusivu – Kansallisarkisto | Asiointipalvelu Astia (narc.fi) tai Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) digiarkistossa SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. 

Vuodesta 2003 saakka Kansallisarkiston asiakkaiden käytössä ollut Digitaaliarkiston käyttöliittymä suljettiin 31.3.2022. Yksi keskeinen sukututkijoiden verkkopalvelu, Kansallisarkiston aineiston löytämistä helpottamaan tehty Digihakemisto, toimii nyt Suomen Sukututkimusseuran palvelimella nimellä Digihakemisto.

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenille tarkoitettujen jäsensivujen kuvatietokannassa on sen jäsenten nähtävillä Päijät-Hämeen seurakuntien kirkonkirjojen rippi- eli pääkirjoja “tuoreimmillaan” 1910-luvulta. Seuraavassa luettelossa mainitaan, miltä vuosikymmeniltä ovat alueemme seurakuntien kirkonkirjojen “tuoreimmat” pää- eli rippikirjat, joita Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenet voivat sen verkkosivuilla itse tutkia:

 • Artjärvi 1910 – 1919
 • Asikkala 1910 – 1920
 • Hartola 1900 – 1909
 • Heinolan kaupunki 1910 – 1919
 • Heinolan maalaiskunta 1910 – 1919
 • Hollola 1890 – 1899
 • Hämeenkoski (entinen Koski HL) 1891 – 1900
 • Iitti 1900 – 1909, tehtaiden kirja 1905 – 1914
 • Kärkölä 1890 – 1899
 • Nastola 1890 – 1899
 • Orimattila 1910 – 1919
 • Padasjoki 1910 – 1919
 • Sysmä 1890 – 1899

Lahti oli Hollolan kappeliseurakunta vuodesta 1894 ja itsenäinen seurakunta vuodesta 1916 alkaen.

Perinteisen sukututkimuksen neuvontapalvelumme

Seuraaviin yhdistyksemme aktiiveihin voi ottaa suoraan yhteyttä allamainittuihin paikkakuntiin liittyvissä sukututkimuskysymyksissä:

Asikkala, Koski Hl, Lammi, Padasjoki, Kuhmoinen, Askola, Myrskylä ja Porvoo: Maaret Räsänen, maaretkr(at)gmail.com

Hartola, Sysmä, Joutsa, Luhanka ja Leivonmäki: Tarja Piitulainen, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Hollola, Koski Hl, Lammi: Pauli Helén, phelen(at)kolumbus.fi

Kärkölä: Riitta Kokko-Parikka, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Karjalaiset siirtolaiset Päijät-Hämeessä

Viime sotien myötä nykyisen Päijät-Hämeen alueelle sijoittui siirtolaisia pääosin Karjalan kannakselta. Kirvulaisia tuli erityisesti Kärkölään, Mäntsälään ja Orimattilaan, kivennapalaisia Padasjoelle, vahvialalaisia Artjärvelle, Iittiin ja Orimattilaan, vuoksenrantalaisia Asikkalaan, Hartolaan ja Sysmään sekä äyräpääläisiä Hollolaan, Koskelle Hl (nyk. Hämeenkoski), Lahteen ja Nastolaan. Lahdessa on vielä nykyäänkin paljon viipurilais-, Heinolassa käkisalmelais- ja Iitissä jääskeläistaustaisia.

Luovutettujen seurakuntien kirkonkirjoja voi tutkia muiden seurakuntien kirkonkirjojen tapaan myös verkossa, alle sata vuotta nuorempia kirkonkirjoja kuitenkin vain käyttöluvalla Kansallisarkiston toimipaikkojen sisäverkossa aina siihen saakka, kunnes siirtoseurakunnat vuonna 1949 lakkautettiin ja siirtoväki merkittiin asuinpaikkakuntiensa kirkonkirjoihin.

Karjala-tietokantasäätiö aloitti luovutetun alueen kirkonkirjojen tallennustyön, Karjala-tietokannan, vuonna 1989 ja työ päättyi vuonna 2022. Vuonna 2019 säätiö luovutti Karjala-tietokannan Kansallisarkistolle, joka avasi uudistetun hakuohjelman, https://katiha.kansallisarkisto.fi/,  huhtikuussa 2022. 


Esitelmäillat ja koulutukset

Järjestämme esitelmäiltoja ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Tilaisuudet on tarkoitettu lähinnä jäsenillemme, joille ne ovat jäsenetu eli ne ovat maksuttomia ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen. Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Näitä tapahtumia järjestetään enimmäkseen verkossa, joitain tapahtumia myös toimitiloissamme Lahdessa. Niiden aiheet ja päivämäärät näkyvät valikon kohdasta Kalenteri.

Jo pidetyistä tapahtumista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta VIIMEISIMPIÄ UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ.

Useimmat esitykset ovat jälkikäteen jäsentemme katsottavissa verkkosivujemme jäsensivuilla joko tallenteina (esim. Juha Vuorelan/Tmi Juhan Suku syyskaudella 2021 aloittamat suositut maanantailuennot ovat katsottavissa 31.12.2028 asti) Maanantailuentojen videotallenteet – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut tai muunlaisissa aineistomuodoissa Luentomateriaaleja – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. DNA-iltoja järjestetään kaksi kertaa kuukaudessa ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen. Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Aiemmin DNA-iltoja oli myös jonkin verran kesäkaudella, mutta kesä-heinäkuussa niitä ei enää järjestetä.

Elokuussa 2023 DNA-iltojen vetäjäksi vaihtui Erkki Kiurun jälkeen sukututkimuskouluttaja, FM Ari Kolehmainen/Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet. DNA-iltoja järjestetään pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisen ja kolmannen viikon tiistaisin klo 18 – 19.30, mutta niihin voi osallistua ainoastaan etäyhteydellä ja ne on tarkoitettu pelkästään jäsenillemme. Erkki Kiuru pitää muutaman DNA-neuvontaillan toimitiloissamme 2024 kevät- ja syyskaudella.

DNA-iltojen tulevaa toimintaa voi katsoa tarkemmin Tapahtumakalenterista.

DNA-iltojemme esitykset on tallennettu kevätkaudesta 2021 alkaen. Tallenteet ovat pysyvästi jäsentemme katsottavissa verkkosivujemme jäsensivuilla. DNA-iltojen videotallenteita – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Niitä järjestetään toimitiloissamme Lahdessa. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Tarkista niiden ajankohdat Tapahtumakalenteri-valikosta Tulevat Tapahtumat – Lahden seudun sukututkijat ry Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan voidaan ottaa 30 henkilöä kerrallaan. Niihin ilmoittaudutaan etukäteen. Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)


Jäsentapaamiset Lahdessa ja Hyvinkäällä

Lahdessa jäsentapaamisia järjestetään toimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A. Kuukausittain järjestettävissä tapahtumissa on paikallisten sukututkijoiden tapaamisen ja kahvittelun ohessa mm. jäsentemme sukujen ja sukukirjojen esittelyä. Niihin voi ilmoittautua etukäteen tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Hyvinkäällä jäsentapaamisia järjestetään noin kuukauden välein Hyvinkään yhdistykset ry:n toimitilassa Onnensillassa, joka toimii keväällä 2024 väliaikaisesti osoitteessa Hämeenkatu 18. Vetäjänä toimii Aino Helle. Ilmoittaudu mukaan Hyvinkään jäsentapaamisiin tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Sukututkimuspiirit Hausjärvellä, Joutsassa ja Mäntsälässä

Joutsassa ja Hausjärvellä aloitettiin kuukausittaiset sukututkimuspiirit v. 2022.

Joutsan sukututkimuspiirimme vetäjä on Sari Virtanen. Kokoontumiset järjestetään Joutsan hyvinvointituvassa (Jousitie 40). Yhteistyökumppanimme näissä tapahtumissa on Keski-Suomen Sukututkijat ry.

Hausjärven sukututkimuspiiri järjestetään yhdessä Hausjärvi-Seuran kanssa ja sen vetäjänä toimii Olli Pihlflyckt. Kokoontumisia on Hausjärven kunnanvirastolla (Keskustie 2 – 4, Oitti) ja Kotiseututalo Koskelassa (Hikiäntie 15, Hausjärvi).

Mäntsälän sukututkimuspiiri aloitti toimintansa huhtikuussa 2023. Kokoontumiset järjestetään Mäntsälän kirjaston (Urheilutie 4 B, Mäntsälä) Ehrnroos-huoneessa Päivi Valtosen johdolla.

Sukututkimuspiirien kokoontumisiin voi ilmoittautua ennakkoon tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Tulevien jäsentapaamisten ja sukututkimuspiirien ajankohdat voi tarkistaa myös Tapahtumakalenterista.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä

Järjestämme runsaasti retkiä sukututkijoita ja historianharrastajia kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsenemme avec, joka ei ole jäsen, on tervetullut mukaan. Retkemme ovat omakustanteisia, kulut jaetaan osallistujien kesken. Tulevat retkikohteet selviävät verkkosivujemme Tapahtumakalenterista. Retkille ilmoittaudutaan etukäteen, viimeinen ilmoittautumispäivä vaihtelee ja on mainittu kunkin retken tapahtumamainoksessa. Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-lehden 1/2023 kansikuvassa on Lahden seudun sukututkijat ry:n retkiryhmä Helsingissä 12.1.2023 Hotel Katajanokan vankilakierroksella.

Sukuset-jäsenlehtemme on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisin kaksi kertaa vuodessa, maalis- ja syyskuussa. Uusin numero 109, 1/2024, on ilmestynyt maaliskuussa 2024. Seuraava numero 2/2024 ilmestyy syyskuussa 2024. Lehden saa postitettuna kotiin maksamalla vuosijäsenmaksun 30 €. 25 €:n vuosijäsenmaksulla lehteä voi lukea digimuodossa verkkosivujemme jäsensivuilla. Jäsenet voivat lukea kaikkia lehden ilmestyneitä yli sataa numeroa näköispainoksina salasanalla suojatuilla verkkosivujemme jäsensivuilla.

Lehteä voi lukea myös alueemme kirjastoissa. Lisäksi sitä lähetetään yhteistyökumppaneillemme, mm. muille sukututkimusyhdistyksille ja Kansallisarkiston toimipaikkoihin.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki kaikkien 109 ilmestyneen lehden sisällysluetteloihin näkyy sivulla Sukuset-jäsenlehti.

Blogiartikkeleita jäsensivuillamme

Jäsentemme luettavissa verkkosivujemme jäsensivuilla on jäsen- eli blogiartikkeleita sukututkijoita ja historianharrastajia kiinnostavista aiheista. Jäsenartikkeleita – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut Artikkelien määrä vuonna 2023 on yli 40.

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, noin 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat Oy. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia.

Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Käytössämme on tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaitteet sekä Zoom-viestintäohjelmiston lisenssi, jolla voimme järjestää enintään 100 hengen verkkokokouksia ja enintään 500 hengen webinaareja.

Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa ja keittiötilassa on jääkaappi sekä liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Toimitilassamme voivat pientä korvausta vastaan järjestää silloin tällöin omia tapahtumiaan esim. sukuseurat tai muut vastaavat toimijat. Kysy asiasta lisää yhteydenottolomakkeellamme: Ota yhteyttä – Lahden seudun sukututkijat ry

Väinämöisentie 2 A
Väinämöisentie 2 A:n, missä toimitilamme sijaitsevat, piha-alueella otettiin vuonna 2021 käyttöön uudet pysäköintijärjestelyt. Toimitiloissamme vierailevat saavat pysäköidä enimmillään 6 tuntia pysäköintikiekkoa käyttäen ainoastaan punaisella ympäröidyillä asiakaspysäköintipaikoilla . Musta kolmio, jonka alapuolella on A, ilmaisee sisäänkäynnin mm. toimitiloihimme. Toimihenkilömme ohjaavat tarvittaessa tilaisuuksiimme tulijat sallituille pysäköintipaikoille.

Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta