Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Yhdistys järjestää sukututkimukseen liittyviä tapahtumia yleensä pari kertaa viikossa, mm. esitelmiä, teema- ja koulutuspäiviä, neuvontaa ja retkiä. Tästä näet pikasilmäyksellä kaikki tulevat tapahtumamme ja samalla voit ilmoittautua niihin: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Huomioithan, että pääosa tapahtumista on tarkoitettu vain jäsenillemme. Tästä voit liittyä yhdistyksemme jäseneksi: Jäseneksi liittyminen (lahdenseudunsukututkijat.com) Jäsenmaksu on 25 € vuodessa niille, jotka haluavat lukea jäsenlehteämme näköispainoksena verkkosivujemme jäsensivuilla ja 30 € niille, jotka haluavat lehden postitettuna kotiin.

Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sukututkimuksesta ja toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Pääosa jäsenistöstämme on kuitenkin päijäthämäläisiä, lähes puolet lahtelaisia. Päijät-Hämeeseen kuuluu kymmenen kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä sekä Iitti, joka liittyi osaksi Päijät-Hämettä vuoden 2021 alusta. Päijät-Hämeen entisistä kunnista Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (aiemmin Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Yhdistyksen toiminta järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin, sillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Toiminta rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla sekä myös sukututkimuslomakkeiden, muiden julkaisujen ja kirjastomme kaksoiskappalekirjojen myynnillä sekä kahvitustuloilla. Vuonna 2021 on Lahden kaupungilta saatu 400 €:n toiminta-avustus.

Yhdistys ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto. Ilmoittautuminen sen syksyn 2021 ja kevään 2022 sukututkimus- ja historiakursseille, jotka näet tästä: Wellamo-opisto (opistopalvelut.fi), alkoi tiistaina 10.8.2021 klo 10 opiston verkkosivuilla. Sukututkimuksen peruskurssi nimeltään Sukuhistorian perusteet sekä Tuomiokirjat sukututkimuksen lähteenä -kurssi täyttyivät heti, muilla kursseilla on vielä tilaa. Kevätkauden sukuhistorian perusteet -kurssi on sisällöltään samanlainen kuin syksyn peruskurssi ja sinne mahtuu vielä mukaan, tosin paikkoja ei ole jäljellä enää montaa.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen ja Sukuseurojen Keskusliiton kannatusjäsen.

Yhdistyksellämme on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärä

Jäsenmäärämme 27.01.2022 on 696. Jäsenistä on naisia 427 ja miehiä 269. Jäsenmäärä on kasvanut viime vuosina huomattavasti, neljässä vuodessa yli kaksinkertaistunut.

Tästä linkistä pääset tarkastelemaan kaaviota jäsenmäärämme kehityksestä.

Mistä tietoa alueemme tutkituista suvuista?

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme julkisesti nähtävillä olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelot – Lahden seudun sukututkijat ry. Kirjastossamme on myös lukuisista suvuista tehtyjä julkaisuja (monisteita ja kirjoja), joita jäsentemme on mahdollista lainata. Kirjahakulomake (lahdenseudunsukututkijat.com)

Jos etsittyä päijäthämäläistä sukua ei löydy sukututkijaluettelostamme eikä kirjastossamme olevista julkaisuista, facebookin sukututkimusryhmissä voi saada joskus hyvinkin nopeasti vastauksen sukuja koskeviin kysymyksiin.

Oman alueemme sukututkimusryhmiä facebookissa ovat:

 • Eerola-Jaakkola SukuFoorumi Kuivannolta
 • Heinolan seudun suvut
 • Hämäläiset suvut
 • Iitti SukuFoorumi
 • Juuret Asikkalassa
 • Juuret Hollolassa
 • Juuret Kärkölässä
 • Juuret Padasjoella
 • Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen suvut
 • Luhangan seudun suvut
 • Muistojeni Leivonmäki
 • Nastola SukuFoorumi
 • Orimattila-Artjärvi SukuFoorumi
 • Sukujuuret Hartolassa
 • Sysmä SukuFoorumi
 • Tuisku-Camenaeus sukuseura ry
 • Wirmailan Rusthollin sukuyhdistys

Valtakunnallisia isoja sukututkimuksen facebook-ryhmiä ovat:

 • Harrastuksena sukututkimus
 • Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys
 • Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmä
 • Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin

Päijäthämäläisten sukujen tutkiminen

Suurin osa seurakuntien kirkonkirjoista on digitoitu niiden alusta vähintään 1860-luvulle asti, joten niihin pääsee kätevästi käsiksi verkossa kotonakin. Yli sata vuotta vanhoja kirkonkirjoja voi tutkia joko Kansallisarkiston digitaaliarkistossa Digitaaliarkisto (narc.fi) tai Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) digiarkistossa SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. Kansallisarkiston digihakemistosta Digihakemisto näkee kätevästi, mitä digitoituja aineistoja sillä on tarjolla. Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenille tarkoitettujen jäsensivujen kuvatietokannassa on lokakuussa 2021 sen jäsenten nähtävillä Päijät-Hämeen seurakuntien kirkonkirjojen rippi- eli pääkirjoja “tuoreimmillaan” 1910-luvulta. Seuraavassa luettelossa mainitaan, miltä vuosikymmeniltä ovat alueemme seurakuntien kirkonkirjojen “tuoreimmat” pää- eli rippikirjat, joita Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenet voivat sen verkkosivuilla itse tutkia:

 • Artjärvi 1910 – 1919
 • Asikkala 1900 – 1909
 • Hartola 1900 – 1909
 • Heinolan kaupunki 1910 – 1919
 • Heinolan maalaiskunta 1910 – 1919
 • Hollola 1890 – 1899
 • Hämeenkoski (entinen Koski HL) 1891 – 1900
 • Iitti 1900 – 1909, tehtaiden kirja 1905 – 1914
 • Kärkölä 1890 – 1899
 • Nastola 1890 – 1899
 • Orimattila 1910 – 1919
 • Padasjoki 1900 – 1909
 • Sysmä 1890 – 1899

Lahti oli Hollolan kappeliseurakunta vuodesta 1894 ja itsenäinen seurakunta vuodesta 1916 alkaen.

Seuraaviin yhdistyksemme hallituksen jäseniin voi ottaa suoraan yhteyttä allamainittuihin paikkakuntiin liittyvissä sukututkimuskysymyksissä:

Asikkala, Koski Hl, Lammi, Padasjoki, Kuhmoinen, Askola, Myrskylä ja Porvoo: Maaret Räsänen, maaretkr(at)gmail.com

Hartola, Sysmä, Joutsa, Luhanka ja Leivonmäki: Tarja Piitulainen, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Kärkölä: Riitta Kokko-Parikka, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Joka kuukauden 1. viikon keskiviikkona järjestämme jäsenillemme perinteisen sukututkimuksen neuvontapäivän klo 14 – 18. Henkilökohtaista neuvontaa kaikissa perinteiseen sukututkimukseen liittyvissä ongelmakysymyksissä saa tällöin joko toimitiloissamme Lahdessa tai Zoom-verkkopalvelussa. Neuvontatilaisuuksiin ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeella Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Ilmoittautumisen jälkeen otamme yhteyttä ilmoittautujaan ja sovimme hänen kanssaan tarkemmin neuvonnasta. Neuvontaa on mahdollista saada myös muina ajankohtina sopimuksen mukaan.

Karjalaiset siirtolaiset Päijät-Hämeessä

Viime sotien myötä nykyisen Päijät-Hämeen alueelle sijoittui siirtolaisia pääosin Karjalan kannakselta. Kirvulaisia tuli erityisesti Kärkölään, Mäntsälään ja Orimattilaan, kivennapalaisia Padasjoelle, vahvialalaisia Artjärvelle, Iittiin ja Orimattilaan, vuoksenrantalaisia Asikkalaan, Hartolaan ja Sysmään sekä äyräpääläisiä Hollolaan, Koskelle Hl (nyk. Hämeenkoski), Lahteen ja Nastolaan. Lahdessa on vielä nykyäänkin paljon viipurilais-, Heinolassa käkisalmelais- ja Iitissä jääskeläistaustaisia. Luovutettujen seurakuntien kirkonkirjoja voi tutkia muiden seurakuntien kirkonkirjojen tapaan myös verkossa, alle sata vuotta nuorempia kirkonkirjoja kuitenkin vain käyttöluvalla Kansallisarkiston toimipaikkojen sisäverkossa aina siihen saakka, kunnes siirtoseurakunnat vuonna 1949 lakkautettiin ja siirtoväki merkittiin asuinpaikkakuntiensa kirkonkirjoihin.

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, noin 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat Oy. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia.

Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Käytössämme on tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaitteet sekä Zoom-viestintäohjelmiston lisenssi, jolla voimme järjestää enintään 100 hengen verkkokokouksia ja webinaareja.

Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa ja keittiötilassa on jääkaappi sekä liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Toimitiloissamme järjestämiemme koulutus- ja teemapäivien (pääasiassa lauantaisin) tilauksestamme järjestettävät maksulliset lounasruokailut järjestetään noin kilometrin päässä toimitiloistamme sijaitsevassa Lounaskahvila Mirkussa, osoite Norokatu 5, Lahti. Lounaspaikkaan siirrytään tapahtumistamme kimppakyydein.

Toimitilassamme voivat pientä korvausta vastaan järjestää silloin tällöin omia tapahtumiaan esim. sukuseurat tai muut vastaavat toimijat. Yhdistyksemme puheenjohtajalta Riitta Kokko-Parikalta, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi, voi tiedustella asiasta tarkemmin.

Väinämöisentie 2 A
Väinämöisentie 2 A:n, missä toimitilamme sijaitsevat, piha-alueella on otettu vuonna 2021 käyttöön uudet pysäköintijärjestelyt. Toimitiloissamme vierailevat saavat pysäköidä enimmillään 6 tuntia pysäköintikiekkoa käyttäen ainoastaan punaisella ympäröidyillä asiakaspysäköintipaikoilla . Musta kolmio, jonka alapuolella on A, ilmaisee sisäänkäynnin mm. toimitiloihimme. Toimihenkilömme ohjaavat tarvittaessa tilaisuuksiimme tulijat sallituille pysäköintipaikoille.

Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme laaja noin 3300 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta he voivat tehdä lainoja. Kirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 14 – 18 ja myös toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Kirjastonhoitajana toimii hallituksemme jäsen Risto Ruohonen, ristapruo49(at)outlook.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia ja sukututkimusaineistoa esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pääasiassa suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirja- ja sukututkimuskokoelmaamme. Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita


Esitelmäillat, teemapäivät ja koulutukset

Järjestämme esitelmäiltoja, teemapäiviä ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Tilaisuudet on tarkoitettu lähinnä jäsenillemme, joille ne ovat pääosin maksuttomia.

Näitä tapahtumia järjestetään enimmäkseen verkossa, joitain tapahtumia myös toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, 15200 Lahti. Esitelmäiltojen, teemapäivien ja koulutuksien aiheet ja päivämäärät näkyvät vasemmalla olevasta valikkopalkista kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA.

Jo pidetyistä tapahtumista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla Kuukausitapaamiset, luennot, teemapäivät tai koulutukset.


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. Osallistua voivat myös ne henkilöt, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä. Muutaman ensimmäisen osallistumiskerran jälkeen liittyminen jäseneksi on kuitenkin toivottavaa. DNA-iltojen vetäjänä toimii Erkki Kiuru. DNA-illoissamme on myös vierailevia esiintyjiä.

DNA-iltoja järjestetään kaksi kertaa kuukaudessa. Koronatilanteen ja kokoontumisrajoitusten salliessa aloittelijat kokoontuvat toimitiloissamme joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 16.30 ja pidemmälle ehtineet harrastajat joka kuukauden toinen tiistai klo 16.30. Tällöin alkaa opastus ja neuvonta. Esitys päivän aiheesta, jota on mahdollista seurata myös Zoom-verkkopalvelussa, alkaa klo 18. Kesä-elokuussa kokoonnutaan kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16.30 alkaen vapaamuotoisesti ilman erityisaihetta ja Zoomilla voi liittyä mukaan klo 18.

DNA-iltojen tulevaa toimintaa löytyy kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA ja pidettyjä kokoontumisia kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla DNA.


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Niitä järjestetään toimitiloissamme Lahdessa. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Tarkista niiden ajankohdat tapahtumakalenteristamme Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan voidaan ottaa 30 henkilöä kerrallaan.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä.

Järjestämme retkiä sukututkijoita kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsentemme avecit, jotka eivät ole jäseniä, ovat tervetulleita mukaan retkillemme. Tulevat retkikohteet selviävät verkkosivujemme Tapahtumakalenteri-valikosta.


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-jäsenlehtemme on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisellään kaksi kertaa vuodessa. Uusin numero 104, 2/2021, tuli useimmille tilaajille postissa 7.10.2021 sekä julkaistiin näköispainoksena 8.10.2021 verkkosivujemme salasanalla suojatuilla jäsensivuilla. Seuraava numero 1/2022 ilmestyy helmikuussa 2022. Lehden saa postitettuna kotiin maksamalla vuosijäsenmaksun 30 €, 25 €:n vuosijäsenmaksulla lehteä voi lukea digimuodossa. Jäsenet voivat lukea kaikkia lehden ilmestyneitä yli sataa numeroa näköispainoksina salasanalla suojatuilla verkkosivujemme jäsensivuilla.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki ilmestyneiden lehtien sisällysluetteloihin näkyvät sivulla Sukuset-jäsenlehti.