Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Yhdistys järjestää sukututkimukseen liittyviä tapahtumia yleensä pari kertaa viikossa, mm. esitelmiä, teema- ja koulutuspäiviä, neuvontaa, näyttelyitä ja retkiä.

Kevätkaudella 2021 tapahtumat on pidetty koronaviruspandemian vuoksi pääosin verkossa eli niihin on voinut osallistua etäyhteydellä. Kun kesäkuun puolivälistä 2021 alkaen on ollut mahdollista kokoontua isommalla joukolla, tapahtumiin voi osallistua niin toimitiloissamme Lahdessa kuin etäyhteydellä.

Lahden seudun sukututkijat ry:n pitkälti sukututkimukseen sekä henkilö- ja paikallishistoriaan keskittyvä noin 3300 nimikettä käsittävä kirjasto Lahdessa on jäsenten käytössä joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 12 – 18 sekä myös yhdistyksen toimitiloissaan järjestämissä muissa tapahtumissa tai sopimuksen mukaan.

Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sukututkimuksesta ja toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Pääosa jäsenistöstämme on kuitenkin päijäthämäläisiä, lähes puolet lahtelaisia. Päijät-Hämeeseen kuuluu kymmenen kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä sekä Iitti, joka liittyi osaksi Päijät-Hämettä vuoden 2021 alusta. Päijät-Hämeen entisistä kunnista Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (aiemmin Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Yhdistyksen toiminta järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin, sillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Toiminta rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla sekä myös sukututkimuslomakkeiden, muiden julkaisujen ja kirjaston kaksoiskappalekirjojen myynnillä sekä kahvitustuloilla. Vuonna 2021 on Lahden kaupungilta saatu 400 €:n toiminta-avustus.

Lahden seudun sukututkijat ry:n jäsenmaksu on 25 € vuodessa niille, jotka haluavat lukea jäsenlehteämme näköispainoksena verkkosivujemme jäsensivuilla ja 30 € niille, jotka haluavat lehden postitettuna kotiin.

Yhdistys ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto. Ilmoittautuminen sen tuleville sukututkimus- ja historiakursseille, jotka näet tästä: Wellamo-opisto (opistopalvelut.fi), alkaa tiistaina 10.8.2021 klo 10 opiston verkkosivuilla.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen ja Sukuseurojen Keskusliiton kannatusjäsen.

Yhdistyksellä on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärämme 22.7.2021 on 591. Jäsenistä on naisia 360 ja miehiä 231. Jäsenmäärä on kasvanut viime vuosina huomattavasti, vuoden 2016 lopusta yli kaksinkertaistunut.

Voit suurentaa alla olevaa kaaviota + -painikkeella ja pienentää – painikkeella (Zoom). Voit myös siirtää kaaviota sivusuunnassa pitämällä hiiren painiketta alhaalla silloin kun kaavio on suurennettu.

Mistä tietoa alueemme tutkituista suvuista?

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme julkisesti nähtävillä olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelot – Lahden seudun sukututkijat ry. Kirjastossamme on myös lukuisista suvuista tehtyjä julkaisuja (monisteita ja kirjoja), joita jäsentemme on mahdollista lainata. Kirjahakulomake (lahdenseudunsukututkijat.com)

Jos etsittyä päijäthämäläistä sukua ei löydy sukututkijaluettelostamme eikä kirjastossamme olevista julkaisuista, facebookin sukututkimusryhmissä voi saada joskus hyvinkin nopeasti vastauksen sukuja koskeviin kysymyksiin.

Oman alueemme sukututkimusryhmiä facebookissa ovat:

 • Eerola-Jaakkola SukuFoorumi Kuivannolta
 • Hämäläiset suvut
 • Iitti SukuFoorumi
 • Juuret Asikkalassa
 • Juuret Hollolassa
 • Juuret Kärkölässä
 • Juuret Padasjoella
 • Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen suvut
 • Luhangan seudun suvut
 • Muistojeni Leivonmäki
 • Nastola SukuFoorumi
 • Orimattila SukuFoorumi
 • Sukujuuret Hartolassa
 • Sysmä SukuFoorumi
 • Tuisku-Camenaeus sukuseura ry
 • Wirmailan Rusthollin sukuyhdistys

Valtakunnallisia isoja sukututkimuksen facebook-ryhmiä ovat:

 • Harrastuksena sukututkimus
 • Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys
 • Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmä
 • Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin

Päijäthämäläisten sukujen tutkiminen

Suurin osa seurakuntien kirkonkirjoista on digitoitu niiden alusta vähintään 1860-luvulle asti, joten niihin pääsee kätevästi käsiksi verkossa kotonakin. Yli sata vuotta vanhoja kirkonkirjoja voi tutkia joko Kansallisarkiston digitaaliarkistossa Digitaaliarkisto (narc.fi) tai Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) digiarkistossa SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. Kansallisarkiston digihakemistosta Digihakemisto näkee kätevästi, mitä digitoituja aineistoja sillä on tarjolla. Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenille tarkoitettujen jäsensivujen kuvatietokannassa on kesäkuussa 2021 sen jäsenten nähtävillä Päijät-Hämeen seurakuntien kirkonkirjojen rippi- eli pääkirjoja jopa 1910-luvulta. Seuraavassa luettelossa mainitaan, miltä vuosikymmeniltä ovat alueemme seurakuntien kirkonkirjojen “tuoreimmat” pää- eli rippikirjat, joita Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenet voivat sen verkkosivuilla itse tutkia:

 • Artjärvi 1910 – 1919
 • Asikkala 1900 – 1909
 • Hartola 1900 – 1909
 • Heinolan kaupunki 1910 – 1919
 • Heinolan maalaiskunta 1910 – 1919
 • Hollola 1890 – 1899
 • Hämeenkoski (entinen Koski HL) 1891 – 1900
 • Iitti 1900 – 1909, tehtaiden kirja 1905 – 1914
 • Kärkölä 1890 – 1899
 • Nastola 1890 – 1899
 • Orimattila 1910 – 1919
 • Padasjoki 1900 – 1909
 • Sysmä 1890 – 1899

Lahti oli Hollolan kappeliseurakunta vuodesta 1894 ja itsenäinen seurakunta vuodesta 1916 alkaen.

Seuraaviin yhdistyksemme hallituksen jäseniin voi ottaa suoraan yhteyttä allamainittuihin paikkakuntiin liittyvissä sukututkimuskysymyksissä:

Asikkala, Koski Hl, Lammi, Padasjoki, Kuhmoinen, Askola, Myrskylä ja Porvoo: Maaret Räsänen, maaretkr(at)gmail.com

Hartola, Sysmä, Joutsa, Luhanka ja Leivonmäki: Tarja Piitulainen, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Kärkölä: Riitta Kokko-Parikka, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Karjalaiset siirtolaiset Päijät-Hämeessä

Viime sotien myötä nykyisen Päijät-Hämeen alueelle sijoittui siirtolaisia pääosin Karjalan kannakselta. Kirvulaisia tuli erityisesti Kärkölään, Mäntsälään ja Orimattilaan, kivennapalaisia Padasjoelle, vahvialalaisia Artjärvelle, Iittiin ja Orimattilaan, vuoksenrantalaisia Asikkalaan, Hartolaan ja Sysmään sekä äyräpääläisiä Hollolaan, Koskelle Hl (nyk. Hämeenkoski), Lahteen ja Nastolaan. Lahdessa on vielä nykyäänkin paljon viipurilais-, Heinolassa käkisalmelais- ja Iitissä jääskeläistaustaisia. Luovutettujen seurakuntien kirkonkirjoja voi tutkia muiden seurakuntien kirkonkirjojen tapaan myös verkossa, alle sata vuotta nuorempia kirkonkirjoja kuitenkin vain käyttöluvalla Kansallisarkiston toimipaikkojen sisäverkossa aina siihen saakka, kunnes siirtoseurakunnat vuonna 1949 lakkautettiin ja siirtoväki merkittiin asuinpaikkakuntiensa kirkonkirjoihin.

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, noin 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat Oy. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia.

Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Käytössämme on tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaitteet sekä Zoom-viestintäohjelmiston lisenssi, jolla voimme järjestää enintään 100 hengen verkkokokouksia ja webinaareja.

Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa ja keittiötilassa on jääkaappi sekä liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Koulutus- ja teemapäiviemme (pääasiassa lauantaisin) tilauksestamme järjestettävät maksulliset lounasruokailut järjestetään noin kilometrin päässä toimitiloistamme sijaitsevassa Lounaskahvila Mirkussa, osoite Norokatu 5, Lahti. Lounaspaikkaan siirrytään tapahtumistamme kimppakyydein.

Toimitilassamme voivat pientä korvausta vastaan järjestää silloin tällöin omia tapahtumiaan esim. sukuseurat tai muut vastaavat toimijat. Yhdistyksemme puheenjohtajalta Riitta Kokko-Parikalta, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi, voi tiedustella asiasta tarkemmin.

Väinämöisentie 2 A
Väinämöisentie 2 A:n, missä toimitilamme sijaitsevat, piha-alueella otetaan kesän 2021 aikana käyttöön uudet pysäköintijärjestelyt. Jatkossa toimitiloissamme vierailevat saavat pysäköidä ainoastaan punaisella ympäröidyillä asiakaspysäköintipaikoilla. Musta kolmio, jonka alapuolella on A, ilmaisee sisäänkäynnin mm. toimitiloihimme.
Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme laaja noin 3300 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta he voivat tehdä lainoja. Kirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 12 – 18 ja myös toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Kirjastonhoitajana toimii varapuheenjohtajamme Leo Laakko, leo.laakko(at)gmail.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia ja sukututkimusaineistoa esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pääasiassa suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirja- ja sukututkimuskokoelmaamme. Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita


Esitelmäillat, teemapäivät ja koulutukset

Järjestämme esitelmäiltoja, teemapäiviä ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Tilaisuudet on tarkoitettu lähinnä jäsenillemme, joille ne ovat pääosin maksuttomia.

Näitä tapahtumia järjestetään toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, 15200 Lahti. Keväällä 2021 niitä on pidetty Zoom-verkkopalvelussa. Koronaviruspandemian hellitettyä on mahdollista osallistua tapahtumiin joko paikan päällä tai etäyhteydellä. Esitelmäiltojen, teemapäivien ja koulutuksien aiheet ja päivämäärät näkyvät vasemmalla olevasta valikkopalkista kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA.

Jo pidetyistä tapahtumista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla Kuukausitapaamiset, luennot, teemapäivät tai koulutukset.


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. Osallistua voivat myös ne henkilöt, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä. Muutaman ensimmäisen käyntikerran jälkeen liittyminen jäseneksi on kuitenkin toivottavaa. DNA-iltojen vetäjänä toimii Erkki Kiuru.

DNA-iltoja järjestetään toimitiloissamme kaksi kertaa kuukaudessa. Aloittelevien ryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 16.30 ja pidemmälle ehtineiden harrastajien ryhmä joka kuukauden toinen tiistai klo 16.30. Tällöin alkaa opastus ja neuvonta. Esitys päivän aiheesta, jota on mahdollista seurata myös Zoom-verkkopalvelussa, alkaa klo 18. Kesä-elokuussa kokoonnutaan kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 16.30 alkaen vapaamuotoisesti ilman erityisaihetta ja Zoomilla voi liittyä mukaan klo 18.

DNA-iltojen tulevaa toimintaa löytyy kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA ja pidettyjä kokoontumisia kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla DNA.


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Kokoontumisia on kaksi kertaa kuussa keskiviikkoisin klo 17 – 19. Toinen ryhmä on tarkoitettu aloittelijoille, toinen pidemmälle edenneille. Tarkista ajankohdat Tapahtumakalenterista Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan mahtuu 25 henkilöä kerrallaan. Kevätkaudella 2021 Geni-työpajat ovat olleet tauolla koronaviruspandemian vuoksi.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä.

Järjestämme retkiä sukututkijoita kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsentemme avecit, jotka eivät ole jäseniä, ovat tervetulleita mukaan retkillemme. Retkikohteet löytyvät valikkopalkin kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ valitsemalla retket. Koronaviruspandemian aikana retkiä ei ole järjestetty.


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-jäsenlehtemme on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisellään kaksi kertaa vuodessa. Numero 103, 1/2021 julkaistiin näköispainoksena 29.1.2021 verkkosivujemme salasanalla suojatuilla jäsensivuilla ja painettu lehti saapui useimmille tilaajilleen postitse 10.2.2021. Seuraava numero 2/2021 ilmestyy lokakuussa 2021. Jäsenet voivat lukea kaikkia lehden ilmestyneitä numeroita näköispainoksina salasanalla suojatuilla jäsensivuilla.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki ilmestyneiden lehtien sisällysluetteloihin näkyvät sivulla Sukuset-jäsenlehti.