Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Lahden seudun sukututkijat ry – etusivu

Yleistä

Lahden seudun sukututkijat ry on perustettu vuonna 1979 yhdistämään Lahden ja lähiseutujen sukututkijoita. Nykyään jäseniämme asuu Raaseporista Utsjoelle ja myös ulkomailla etäyhteyksien mahdollistaessa kaikille tasapuolisen osallistumisen toimintaan ja tapahtumiin. Yhdistys järjestää sukututkijoita ja historianharrastajia kiinnostavia tapahtumia yleensä useita kertoja viikossa. Ohjelmassamme on mm. esitelmiä, teema- ja koulutuspäiviä, neuvontaa ja retkiä. Tästä näet pikasilmäyksellä kaikki tulevat tapahtumamme ja samalla voit ilmoittautua niihin: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com)

Huomioithan, että pääosa tapahtumista on tarkoitettu vain jäsenillemme. Tästä voit liittyä yhdistyksemme jäseneksi: Jäseneksi liittyminen (lahdenseudunsukututkijat.com) Jäsenmaksu on 25 € vuodessa niille, jotka haluavat lukea jäsenlehteämme näköispainoksena verkkosivujemme jäsensivuilla ja 30 € niille, jotka haluavat lehden postitettuna kotiin.

Yhdistyksemme jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sukututkimuksesta ja toiminnastamme kiinnostuneet riippumatta siitä missä ovat sukujuuret ja mikä on asuinpaikka. Yli 60 % jäsenistöstämme on kuitenkin päijäthämäläisiä. Päijät-Hämeeseen kuuluu kymmenen kuntaa tai kaupunkia: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä sekä Iitti, joka liittyi osaksi Päijät-Hämettä vuoden 2021 alusta. Päijät-Hämeen entisistä kunnista Artjärvi liitettiin Orimattilaan v. 2011, Heinolan mlk Heinolaan v. 1997, Hämeenkoski (aiemmin Koski H.L.) Hollolaan ja Nastola Lahteen v. 2016.

Toimintamme järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin. Se rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla sekä myös sukututkimuslomakkeiden, muiden julkaisujen ja kirjastomme kaksoiskappalekirjojen myynnillä sekä kahvitustuloilla. Vuonna 2022 on Lahden kaupungilta saatu 500 €:n toiminta-avustus.

Lahden seudun sukututkijat ry ei järjestä sukututkimuksen kurssiopetusta, vaan Lahden seudulla sitä järjestää paikallinen kansalaisopisto Wellamo-opisto. Sukuhistorian kursseja opistossa alkaa vuosittain sekä tammikuun alussa että elo-syyskuun vaihteessa. Myös muut alueen kansalaisopistot, kuten Heinolan kansalaisopisto (opistopalvelut.fi), järjestävät ajoittain sukututkimuskursseja.

Lahden seudun sukututkijat ry on Suomen Sukututkimusseuran Suomen Sukututkimusseura (genealogia.fi) ja Päijät-Hämeen tutkimusseuran Päijät-Hämeen tutkimusseura ry – Tutkimuksen edistämistä vuodesta 1978! (phtutkimusseura.fi) jäsenjärjestö sekä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. ja Sukuseurojen Keskusliiton Etusivu – Sukuseurojen Keskusliitto (suvut.fi) kannatusjäsen.

Yhdistyksellämme on omat facebook-sivut osoitteessa https://www.facebook.com/lahdenseudunsukututkijat. Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikkei olisi rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

Lahden seudun kartta 1860-luvulta

Jäsenmäärä

Jäsenmäärämme 4.10.2022 on 736. Jäsenistä on naisia 456 ja miehiä 280. Jäsenmäärä on kasvanut viime vuosina huomattavasti, neljässä vuodessa yli kaksinkertaistunut.

Tästä linkistä pääset tarkastelemaan kaaviota jäsenmäärämme kehityksestä.

Mistä tietoa alueemme jo tutkituista suvuista?

Jäsenemme tallentavat itse sukututkijatietojaan (tutkittu suku/kunta/kylä/talo) verkkosivuillamme julkisesti nähtävillä olevaan sukututkijaluetteloon. Sukututkijaluettelot – Lahden seudun sukututkijat ry.

Noin 3500 nimikettä käsittävässä kirjastossamme on myös lukuisista suvuista tehtyjä julkaisuja (monisteita ja kirjoja), joita jäsentemme on mahdollista lainata. Tästä voit hakusanoilla etsiä sukua tai vaikkapa paikkakuntaa, josta olet kiinnostunut: Kirjahakulomake (lahdenseudunsukututkijat.com)

Jos etsittyä päijäthämäläistä sukua ei löydy sukututkijaluettelostamme eikä kirjastossamme olevista julkaisuista, facebookin sukututkimusryhmissä voi saada joskus hyvinkin nopeasti vastauksen sukuja koskeviin kysymyksiin.

Oman alueemme sukututkimusryhmiä facebookissa ovat:

 • Eerola-Jaakkola SukuFoorumi Kuivannolta
 • Heinolan seudun suvut
 • Hämäläiset suvut
 • Iitti SukuFoorumi
 • Juuret Asikkalassa
 • Juuret Hollolassa
 • Juuret Kärkölässä
 • Juuret Padasjoella
 • Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen suvut
 • Luhangan seudun suvut
 • Muistojeni Leivonmäki
 • Nastola SukuFoorumi
 • Orimattila-Artjärvi SukuFoorumi
 • Sukujuuret Hartolassa
 • Sysmä SukuFoorumi
 • Tuisku-Camenaeus sukuseura ry
 • Wirmailan Rusthollin sukuyhdistys

Valtakunnallisia isoja sukututkimuksen facebook-ryhmiä ovat:

 • Harrastuksena sukututkimus
 • Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys
 • Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmä
 • Yhteiset sukujuuret – sukututkimus nykypäivän työkaluin

Päijäthämäläiset kirkonkirjoissa

Suurin osa seurakuntien kirkonkirjoista on digitoitu niiden alusta vähintään 1860-luvulle asti, joten niihin pääsee käsiksi verkossa kotonakin. Yli sata vuotta vanhoja kirkonkirjoja voi tutkia digitaalisina tietoaineistoina joko Kansallisarkiston asiointipalvelu Astian kautta Etusivu – Kansallisarkisto | Asiointipalvelu Astia (narc.fi) tai Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) digiarkistossa SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. 

Vuodesta 2003 saakka Kansallisarkiston asiakkaiden käytössä ollut Digitaaliarkiston käyttöliittymä suljettiin 31.3.2022. Yksi keskeinen sukututkijoiden verkkopalvelu, Kansallisarkiston aineiston löytämistä helpottamaan tehty Digihakemisto, toimii nyt Suomen Sukututkimusseuran palvelimella nimellä Digihakemisto.

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenille tarkoitettujen jäsensivujen kuvatietokannassa on sen jäsenten nähtävillä Päijät-Hämeen seurakuntien kirkonkirjojen rippi- eli pääkirjoja “tuoreimmillaan” 1910-luvulta. Seuraavassa luettelossa mainitaan, miltä vuosikymmeniltä ovat alueemme seurakuntien kirkonkirjojen “tuoreimmat” pää- eli rippikirjat, joita Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenet voivat sen verkkosivuilla itse tutkia:

 • Artjärvi 1910 – 1919
 • Asikkala 1900 – 1909
 • Hartola 1900 – 1909
 • Heinolan kaupunki 1910 – 1919
 • Heinolan maalaiskunta 1910 – 1919
 • Hollola 1890 – 1899
 • Hämeenkoski (entinen Koski HL) 1891 – 1900
 • Iitti 1900 – 1909, tehtaiden kirja 1905 – 1914
 • Kärkölä 1890 – 1899
 • Nastola 1890 – 1899
 • Orimattila 1910 – 1919
 • Padasjoki 1910 – 1920
 • Sysmä 1890 – 1899

Lahti oli Hollolan kappeliseurakunta vuodesta 1894 ja itsenäinen seurakunta vuodesta 1916 alkaen.

Seuraaviin yhdistyksemme aktiiveihin voi ottaa yhteyttä allamainittuihin paikkakuntiin liittyvissä sukututkimuskysymyksissä:

Asikkala, Koski Hl, Lammi, Padasjoki, Kuhmoinen, Askola, Myrskylä ja Porvoo: Maaret Räsänen, maaretkr(at)gmail.com

Hartola, Sysmä, Joutsa, Luhanka ja Leivonmäki: Tarja Piitulainen, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Kärkölä: Riitta Kokko-Parikka, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Joka kuukauden 1. viikon keskiviikkona järjestämme jäsenillemme perinteisen sukututkimuksen neuvontapäivän klo 14 – 18. Henkilökohtaista neuvontaa kaikissa perinteiseen sukututkimukseen liittyvissä ongelmakysymyksissä saa tällöin joko toimitiloissamme Lahdessa tai etäyhteydellä. Neuvontatilaisuuksiin ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeella Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) Ilmoittautumisen jälkeen otamme yhteyttä ilmoittautujaan ja sovimme hänen kanssaan tarkemmin neuvonnasta. Neuvontaa on mahdollista saada myös muina ajankohtina sopimuksen mukaan.

Vuoden 2023 alusta perinteisen sukututkimuksen neuvontapäivän ajankohta muuttuu ja neuvontaan etukäteen ilmoittautuneet voivat saada apua sukututkimusongelmiinsa joka kuukauden ensimmäisen viikon tiistaisin klo 15 – 18 joko toimitiloissamme tai etäyhteydellä.

Karjalaiset siirtolaiset Päijät-Hämeessä

Viime sotien myötä nykyisen Päijät-Hämeen alueelle sijoittui siirtolaisia pääosin Karjalan kannakselta. Kirvulaisia tuli erityisesti Kärkölään, Mäntsälään ja Orimattilaan, kivennapalaisia Padasjoelle, vahvialalaisia Artjärvelle, Iittiin ja Orimattilaan, vuoksenrantalaisia Asikkalaan, Hartolaan ja Sysmään sekä äyräpääläisiä Hollolaan, Koskelle Hl (nyk. Hämeenkoski), Lahteen ja Nastolaan. Lahdessa on vielä nykyäänkin paljon viipurilais-, Heinolassa käkisalmelais- ja Iitissä jääskeläistaustaisia.

Luovutettujen seurakuntien kirkonkirjoja voi tutkia muiden seurakuntien kirkonkirjojen tapaan myös verkossa, alle sata vuotta nuorempia kirkonkirjoja kuitenkin vain käyttöluvalla Kansallisarkiston toimipaikkojen sisäverkossa aina siihen saakka, kunnes siirtoseurakunnat vuonna 1949 lakkautettiin ja siirtoväki merkittiin asuinpaikkakuntiensa kirkonkirjoihin.

Karjala-tietokantasäätiö aloitti luovutetun alueen kirkonkirjojen tallennustyön, Karjala-tietokannan, vuonna 1989 ja työ päättyi vuonna 2022. Vuonna 2019 säätiö luovutti Karjala-tietokannan Kansallisarkistolle, joka avasi uudistetun hakuohjelman, https://katiha.kansallisarkisto.fi/,  huhtikuussa 2022. 

Toimitilamme

Olemme toimineet nykyisissä noin 100 m2:n vuokratoimitiloissamme Lahdessa osoitteessa Väinämöisentie 2 A, noin 4 km Lahden matkakeskuksesta, marraskuusta 2016 alkaen. Tuolloin kiinteistö oli Lahti Energian omistuksessa. Nykyinen omistaja on Spatium Toimitilat Oy. Se on Lahden kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi, vuokraa ja kehittää erilaisia kiinteistökokonaisuuksia.

Toimitiloissamme on istumapaikka 70 – 75 henkilölle. Pihalla on paikoitustilaa. Tilamme ovat rakennuksen 1. kerroksessa yhdessä tasossa ja esteettömät. Käytössämme on tietokone, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaitteet sekä Zoom-viestintäohjelmiston lisenssi, jolla voimme järjestää enintään 100 hengen verkkokokouksia ja enintään 500 hengen webinaareja.

Eväitä voi lämmittää toimitilojemme mikroaaltouunissa ja keittiötilassa on jääkaappi sekä liesi. WC-tilat erikseen naisille ja miehille sijaitsevat sekä keittiötilan vieressä että rakennuksen eteisaulassa.

Toimitiloissamme järjestämiemme koulutus- ja teemapäivien (pääasiassa lauantaisin) tilauksestamme järjestettävät maksulliset lounasruokailut järjestetään noin kilometrin päässä toimitiloistamme sijaitsevassa Lounaskahvila Mirkussa, osoite Norokatu 5, Lahti. Lounaspaikkaan siirrytään tapahtumistamme kimppakyydein.

Toimitilassamme voivat pientä korvausta vastaan järjestää silloin tällöin omia tapahtumiaan esim. sukuseurat tai muut vastaavat toimijat. Yhdistyksemme puheenjohtajalta Riitta Kokko-Parikalta, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi, voi tiedustella asiasta tarkemmin.

Väinämöisentie 2 A
Väinämöisentie 2 A:n, missä toimitilamme sijaitsevat, piha-alueella on otettu vuonna 2021 käyttöön uudet pysäköintijärjestelyt. Toimitiloissamme vierailevat saavat pysäköidä enimmillään 6 tuntia pysäköintikiekkoa käyttäen ainoastaan punaisella ympäröidyillä asiakaspysäköintipaikoilla . Musta kolmio, jonka alapuolella on A, ilmaisee sisäänkäynnin mm. toimitiloihimme. Toimihenkilömme ohjaavat tarvittaessa tilaisuuksiimme tulijat sallituille pysäköintipaikoille.

Toimitilamme
Toimitilamme
Bussikartta

Kirjastomme

Yhdistyksellämme on toimitiloissamme laaja noin 3500 nimikettä käsittävä kirjasto, joka on jäsenten käytettävissä ja josta he voivat tehdä lainoja. Kirjaston kokoelmiin pääsee tutustumaan joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 14 – 18 ja myös toimitiloissamme järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Vuoden 2023 alusta lähtien kirjasto on avoinna joka kuukauden ensimmäisen viikon tiistaina klo 15 – 18. Kirjastonhoitajana toimii varapuheenjohtaja Risto Ruohonen, ristapruo49(at)outlook.com.

Otamme kiitollisuudella vastaan kirjalahjoituksia ja sukututkimusaineistoa esim. kuolinpesiltä. Täydennämme niillä pääasiassa suku- ja kotiseutuhistoriaa käsittävää kirja- ja sukututkimuskokoelmaamme. Mikäli sinulla on lahjoitettavia kirjoja, ota yhteyttä Risto Ruohoseen, ristapruo49(at)outlook.com.

Kirjastomme kaksoiskappaleita sekä julkaisujamme myymme toimintamme tukemiseksi. Myytäviin tuotteisiimme, joita on syksyllä 2022 noin 250 nimikettä, voit tutustua tästä: Myytäviä tuotteita


Esitelmäillat, teemapäivät ja koulutukset

Järjestämme esitelmäiltoja, teemapäiviä ja koulutuksia aiheista, jotka kiinnostavat sukututkijoita ja ylipäätään historianharrastajia. Tilaisuudet on tarkoitettu lähinnä jäsenillemme, joille ne ovat jäsenetu eli ne ovat maksuttomia.

Näitä tapahtumia järjestetään enimmäkseen verkossa, joitain tapahtumia myös toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, 15200 Lahti. Niiden aiheet ja päivämäärät näkyvät Tapahtumakalenteri-valikosta Tulevat Tapahtumat – Lahden seudun sukututkijat ry.

Jo pidetyistä tapahtumista löytyy tietoa valikkopalkin kohdasta VIIMEISIMPIÄ UUTISIA tai kohdasta UUTISET RYHMITELTYNÄ.

Useimmat esitykset ovat jälkikäteen jäsentemme katsottavissa verkkosivujemme jäsensivuilla joko tallenteina (esim. Juha Vuorelan/Tmi Juhan Suku suositut maanantailuennot kevätkaudelta 2022 ja syyskaudelta 2021 jopa vuoden ajan) Verkkotapahtumien videotallenteita – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut tai muunlaisissa aineistomuodoissa Luentomateriaaleja – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut


DNA-illat

Olemme järjestäneet helmikuusta 2016 alkaen DNA-iltoja geneettisen sukututkimuksen harrastajille. Osallistua voivat myös ne henkilöt, jotka eivät ole yhdistyksemme jäseniä. Muutaman ensimmäisen osallistumiskerran jälkeen liittyminen jäseneksi on kuitenkin toivottavaa. Syyskuun 2022 alusta lähtien on uusi käytäntö: ei-jäsen voi osallistua korkeintaan kahteen DNA-iltaan, useampi osallistumiskerta edellyttää yhdistyksemme jäsenyyttä. DNA-iltojen vetäjänä toimii Erkki Kiuru. Niissä on myös vierailevia esiintyjiä.

DNA-iltoja järjestetään kaksi kertaa kuukaudessa. Aloittelijat kokoontuvat toimitiloissamme joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 16.30 ja pidemmälle ehtineet harrastajat joka kuukauden toinen tiistai klo 16.30. Tällöin alkaa opastus ja neuvonta. Esitys päivän aiheesta, jota on mahdollista seurata myös etäyhteydellä Zoom-verkkopalvelussa, alkaa klo 18. Kesä-elokuussa kokoonnutaan kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä tiistaina.

DNA-iltojemme esitykset on tallennettu kevätkaudesta 2021 alkaen ja tallenteet ovat pysyvästi jäsentemme katsottavissa verkkosivujemme jäsensivuilla. Verkkotapahtumien videotallenteita – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut

DNA-iltojen tulevaa toimintaa löytyy Tapahtumakalenteri-valikosta Tulevat Tapahtumat – Lahden seudun sukututkijat ry.


Geni-työpajat

Tammikuussa 2020 aloittamamme Geni-työpajat kokoavat yhteen jäseniämme, jotka luovat yhteistä sukupuuta ja jakavat sukulaisuussuhteitaan muille. Niitä järjestetään toimitiloissamme Lahdessa. Työpajojen vetäjänä toimii Mia Järvinen. Tarkista niiden ajankohdat Tapahtumakalenteri-valikosta Tulevat Tapahtumat – Lahden seudun sukututkijat ry Tapahtumakalenteri . Geni-työpajat on tarkoitettu vain jäsenillemme, niissä työskennellään pienryhmissä ja mukaan voidaan ottaa 30 henkilöä kerrallaan.


Retket

Retkeläisiämme taustallaan Lahden maamerkkejä.

Järjestämme runsaasti retkiä sukututkijoita ja historianharrastajia kiinnostaviin kohteisiin. Myös jäsentemme avecit, jotka eivät ole jäseniä, ovat tervetulleita mukaan. Tulevat retkikohteet selviävät verkkosivujemme Tapahtumakalenteri-valikosta Tulevat Tapahtumat – Lahden seudun sukututkijat ry.


Sukuset-jäsenlehti

Sukuset-lehden 2/2022 kansikuvassa on Asikkalan Urajärven kartanossa 20.05.2022 vieraillut retkiryhmämme.

Sukuset-jäsenlehtemme on ilmestynyt vuodesta 1983. Se ilmestyy nykyisellään kaksi kertaa vuodessa. Uusin numero 106, 2/2022 on saapunut postissa vastaanottajille 16.9.2022 alkaen. Seuraava numero 1/2023 ilmestyy maaliskuussa 2023. Lehden saa postitettuna kotiin maksamalla vuosijäsenmaksun 30 €, 25 €:n vuosijäsenmaksulla lehteä voi lukea digimuodossa. Jäsenet voivat lukea kaikkia lehden ilmestyneitä yli sataa numeroa näköispainoksina salasanalla suojatuilla verkkosivujemme jäsensivuilla.

Lehteä voi lukea myös alueemme kirjastoissa. Lisäksi sitä lähetetään yhteistyökumppaneillemme, mm. muille sukututkimusyhdistyksille.

Sukuset-lehden tarkemmat tiedot ja esim. linkki ilmestyneiden lehtien sisällysluetteloihin näkyvät sivulla Sukuset-jäsenlehti.

Blogiartikkeleita jäsensivuillamme

Jäsentemme luettavissa verkkosivujemme jäsensivuilla on blogiartikkeleita sukututkijoita ja historianharrastajia kiinnostavista aiheista. Jäsenartikkeleita – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut Artikkelien määrä syksyllä 2022 on noin 40.