Syyskuun lukupiirissä aiheena historiallinen romaani Petter Lax

Lukupiirissämme oli tänään aiheena Jouni Sjöblomin ja Jenni Joen historiallinen romaani Petter Lax. Kirjan nimihenkilö on lukupiirissämme vieraana olleen Jounin oma esi-isä ja siinä on hyvin kiinnostavaa ajankuvaa mm. Kustaa III:n sodan ajalta Kymijoen rannalla. Kymijokihan oli Ruotsin ja Venäjän välinen raja vuonna 1743 solmitun Turun rauhan jälkeen.

Kirjassa on maininta siitäkin, että silloisen Iitinkin alueen ruotusotamiehiä kävi pientä palkkaa vastaan harjoituksissa Kankaantaalla Hollolassa, siis yhdistyksemme toimialueella. Kankaantaka käsittää Hollolan Aikkalan, Hälvälän, Jarvalan, Nokkolan, Untilan, Utulan ja Vesalan kylät. Näissä maisemissa on kuvattu Markku Pölösen elokuva Emmauksen tiellä. Vielä nykyäänkin Jarvalantien varren kumpuilevassa peltomaastossa pystyy eläytymään siihen, millaista niin kauempaakin tulleiden ruotusotilaiden kuin paikallisten 1700-luvun asukkaiden elämä on voinut olla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *