Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelohanke

Lahden seudun sukututkijat ry käynnisti lokakuussa 2021 Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelohankkeen. Sen tarkoituksena on asiakirja-aineistojen perusteella koota jäsentemme ja muiden asiasta kiinnostuneiden voimin talonhaltijaluettelot nykyisen Päijät-Hämeen alueen pitäjistä, joista niitä ei ole aiemmin tehty. Nämä pitäjät ovat Artjärvi, Asikkala, Hartola, Hollola, Iitti, Koski Hl (nykyään Hämeenkoski), Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Aiemmin on jo koottu talonhaltijaluettelot/talojen isäntäluettelot Kärkölästä ja Nastolasta sekä lisäksi vuoteen 1800 saakka Heinolan mlk:sta.

Tietoja kootaan arkistolähteistä noin vuosilta 1539 – 1920. Kerättäviä tietoja ovat tilan nimet, jaot, halkomiset ja lohkomiset, manttaaliluvut ja perinnöksiostot. Mukaan otetaan myös vuokraviljelijät ja torpparit. Luetteloihin kerätään lisäksi sukututkimuksellista tietoa, mm. isäntien ja emäntien nimet, syntymä- ja kuolinajat ja –paikat. Talonhaltijaluetteloiden kokoamiseen tarvittavia asiakirjoja on pitkälti digitoitu, joten tutkimusta voidaan tehdä kätevästi kotikoneella. Hanke tulee kestämään vuosia. Sen tuotos tullaan aikanaan julkaisemaan Lahden seudun sukututkijat ry:n verkkosivuilla. Mahdollisesta painetusta versiosta päätetään myöhemmin.

Projektiin voivat koota tietoja aivan yksittäisistäkin alueen tiloista tai kylistä kiinnostuneet henkilöt. Hankkeessa on mukana lähes 60 historianharrastajaa. Osallistuminen ei edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä. Mikäli olet kiinnostunut liittymään joukkoon, ota yhteyttä ”oman” pitäjäsi työryhmän vetäjään.

Asikkala ja Sysmä: vetäjä haussa!

Hartola ja Heinolan täydennys: Tarja Piitulainen, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Hollola ja Koski Hl: Pauli Helén, phelen(at)kolumbus.fi

Iitti: Toini Leino, toini.leino(at)gmail.com

Orimattila ja Artjärvi: vetäjä haussa!

Padasjoki: Mia Järvinen, jarvinenmm(at)gmail.com

Talonhaltijaluettelohankkeen tietolähteitä on nähtävillä verkkosivujemme jäsensivuilla. Talonhaltijaluettelohankkeen tietolähteitä – Lahden seudun sukututkijat ry, jäsensivut

Hankeväelle järjestetään koulutustapahtumia ja retkiä tehdään niihin Kansallisarkiston toimipaikkoihin, lähinnä Hämeenlinnaan ja Mikkeliin, missä säilytetään hankkeessa tarpeellisia digitoimattomia asiakirjalähteitä.

Pitäjäkohtaiset työryhmät kokoontuvat ajoittain vetäjiensä johdolla. Kokouksista tehdään muistiot, jotka työryhmien vetäjät toimittavat työryhmiensä jäsenille. Myös työryhmien vetäjät kokoontuvat ajoittain. Muistiot sekä työryhmien että ryhmänvetäjien kokouksista ovat nähtävillä verkkosivujemme jäsensivuilla.

Niitä hanketyöryhmissä mukanaolevia, jotka eivät ole yhdistyksemme jäseniä, eivätkä siten näe verkkosivujemme jäsensivuilla olevia hankeaineistoja, pyydetään olemaan yhteydessä Tarja Piitulaiseen, tarja.piitulainen(at)gmail.com, jotta he saavat ladattua tiedostot itselleen.