Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Kirjastopäivä ja sukututkimuksen päivä

Tiistain 2.4.2024 kirjastopäivässä kävi reippaasti yli kymmenen henkilöä, joista osa palautti ja/tai lainasi kirjoja, osa sai sukututkimusneuvontaa ja paikalla olijoiden kesken virisi myös vilkasta keskustelua.

Torstaina 11.4.2024 meillä oli avoimet ovet kansallisena sukututkimuksen päivänä ja toimitiloissamme kävi reilu kymmenen henkeä niin tutustumassa toimintaamme ja kirjastoomme kuin myös saamassa neuvontaa ja lainaamassa kirjoja.

Näiden kahden tapahtuman yhteydessä saimme taas lahjoituksina useita kirjoja täydentämään laajaa kirjakokoelmaamme. Kiitos lahjoittajille!

Kuusi henkeä jäi vielä avoimien ovien jälkeen torstaina seuraamaan Suomen Sukututkimusseuran ja Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen yhteistyössä järjestämän iltaseminaarin striimausta Sukututkimusseuran Youtube-kanavalta. Sen teemana oli lähteet ja laadukas sukututkimus. Neljä esitystä kertoivat kattavasti eri tyyppisistä lähteistä ja niiden merkityksestä, lähdekritiikistä (tärkeää laadukkaalle tutkimukselle!) ja lähteiden merkitsemisestä. Kuulimme myös mielenkiintoisia esimerkkejä tapauksista, joissa sukututkimus oli lähtenyt väärille jäljille. Niiden kautta tuli hyvin selväksi, että aina kannattaa merkitä ylös lähteet, mistä tiedot on löytänyt ja joskus myös tarkistaa omien aiempien tutkimuksien lähteitä. Jos kyseessä on jonkun muun tekemä tutkimus, jota aikoo hyödyntää, kannattaa siinäkin esiintyvät lähteet ja tietojen oikeellisuus vielä itse tarkistaa, jotta ei siirtäisi eteenpäin virheellisiä tietoja ja sukujuontoja. Lähteiden ja lähdekritiikin merkitystä ei voi liikaa korostaa!

Lähteiden merkitseminen käy helposti sekä digihakemiston kautta avatuille Kansallisarkiston digitoiduille aineistoille että SSHY:n digitoiduille aineistolle. Digihakemiston kautta avatuilla sivuilla on suoraan kohta ‘Lähdeviite’, josta viitteen tiedot saa avattua ja kopioitua (ks kuva). Samoin SSHY:n jäsensivuilla on vastaava kohta ‘Viite’ sivun yläpuolella, mutta SSHY:n julkisen puolen sivuja tarkastellessa suoraa linkkiä ei siellä ole valmiina, vaan selaimeen kannattaa ladata SSHY-selainlaajennus. Silloin viitetieto löytyy hiiren oikeaa puolta klikkaamalla, jolloin avautuu valintaikkuna ja siellä kohta Lähdeviite (ks kuva). Selainlaajennukseen puolestaan löytyy linkit SSHY:n sivulta osoitteesta:
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/selainlaajennus.html

Lähdeviitelinkit digihakemiston kautta ja SSHY:n julkisten sivujen kautta löytyvät kuvan osoittamista kohdista. SSHY:n sivulla se vaatii ensin selainlaajennuksen asentamisen.