Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Retkellä Riihimäellä

Tänään retkeilimme 19 hengen voimin Riihimäellä, missä käyntikohteitamme olivat Riihimäen taidemuseo, Suomen Lasimuseo ja Suomen Metsästysmuseo. Joka kohteessa oli erinomainen opastus ja ravintola Klaasissa maistuva lounas. Kiitos kaikille mukavasta päivästä yhdessä!

 

Retkiryhmä Suomen Metsästysmuseon trofeehuoneessa

Päivän ensimmäinen käyntikohde oli Riihimäen taidemuseo, jonka jykevä perusta on Pentti ja Tatjana Wähäjärven 2000 teoksen lahjoituskokoelma. Siihen kuuluu 1900-luvun alun keskeisten suomalaisten taiteilijoiden tuotantoa, josta pikkukaupungin hurmaava taidemuseo kerta toisensa jälkeen kokoaa kävijöitä ihastuttavia näyttelyitä.

Esillä olleista teoksista on ajankohtaista nostaa esille Väinö Hämäläisen Koskenlaskija 1900-luvun alusta. Tässä öljyvärityössä on ikuistettu legendaarinen Iitin Mankalankoski, joka on tunnettu myös suomalaisista elokuvaklassikoista. Koski oli koitua jopa taannoisen suosikkinäyttelijän Tauno Palon kohtaloksi. Eilen 18.11.2021 julkistetussa Päijät-Hämeen Tutkimusseuran vuoden 2021 vuosikirjassa Janne Ridanpää kertoo artikkelissaan Vaienneiden kuohujen virta – Mankalan koskien kulttuurihistoriaa lisää tästä unohtumattomasta paikasta. Taiteilija Väinö Hämäläinen, joka oli vielä tunnetumman kollegansa Pekka Halosen lanko, asui elämänsä aikana niin Iitissä kuin Heinolassa ja oli myös Hollolan Oinassaaren pitkäaikainen kesäasukas.

Lounaalla ravintola Klaasissa

Suomen Lasimuseon aulassa

Suomessa toimineita lasitehtaita

Meitä päijäthämäläisiä sykähdyttää nähdä Mallasjuoman nimi. Mellevä mallas tuoksui vuosikymmeniä nenään Lahden Päijänteenkadulla. Vielä 1970-luvulla Mallasjuoma oli Suomen johtava panimotalo. Vuonna 1988 Mallasjuoma tuli osaksi Hartwall-yhtymää.

Antti Salmenlinna on Hämeen läänin Koskella v. 1897 syntynyt monipuolinen kuvataiteilija ja sisustusarkkitehti, jonka kädenjälki on nähtävillä myös Suomen Lasimuseon kokoelmassa.

Suomen Lasimuseossa on myynnissä monia kiinnostavia julkaisuja, mutta sukututkijoita hyödyttävin lienee tämä teos, johon on koottu Suomen vuosien 1748 – 1917 lasinpuhaltajien henkilötietoja. Julkaisun voi ostaa museosta 17 €:n hintaan. Julkaisut — Suomen Lasimuseo

Suomen Metsästysmuseossa tutustumassa metsästyksen historiaan. Susi on puhuttanut kautta vuosisatojen.

Metsästys on ollut esi-isillemme ruokatalouden perusta, myöhemmin lisäelanto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.