Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Hallitus vuonna 2023

Puheenjohtaja 22.8.2023 asti Riitta Kokko-Parikka (ero elämäntilanteen muuttumisen vuoksi)

Puheenjohtaja 13.9.2023 alkaen (varapuheenjohtaja 13.9.2023 asti) Juha Ilmoniemi, juha(at)ilmoniemi.fi, puh. 044 3093000

Olen syntynyt Keuruulla ja päätynyt Lahden seudulle joidenkin mutkien kautta 1988.
Minulle aivan vieras, vieläpä oudolla sukunimella oleva henkilö otti minuun yhteyttä 1980-luvulla ja kyseli, että olisimmeko sukua. Olimmehan me sukua ja hän on minun pikkuserkkuni. Tällöin ensimmäisen kerran tuli mieleen, että mistähän sitä on oikein tultu. Kuitenkin vasta 1990-luvun puolessa välin aloin kerätä aineistoa ja viedä sitä tietokoneelle. Sukujuureni äidin äidin puolelta ovat Muolaassa, Kuismia ja äidin isän puolelta Pohjois-Pirkanmaalta. Juuret isän isän puolelta Jyväskylän maalaiskunnassa ja isän äidin puolelta Vieremältä, Pehkosia. Juurieni tutkimista ja tuntemista on helpottanut se, että monet muutkin ovat tutkineet suvun eri haaroja.

Geneettinen sukututkimus asiana oli kiinnostanut pitkään, mutta vasta 2018 alussa pääsin käytännön toimiin. Kimmokkeena oli äitini vanhemmalla iällä lisääntynyt halu tietää, että kuka hänen isänsä oli. Otin hänestä DNA-näytteen ja muutamien mutkien jälkeen äidin isän suku löytyi. Valitettavasti äitini kuoli ennenkuin hän sai tämän tiedon. Olen teettänyt myös BIG Y-testin (R-FT196338) samoin mitokondriotestin (J1c5).

Olen jäsenenä Kuisman sukuseurassa ja samoin Voutilaisten & Smolanderien sukuseurassa sekä hallituksen jäsenenä Sukuseurojen keskusliitossa.

Lahden seudun sukututkijat on hieno yhteisö. Kiitos, että saan olla mukana.

Varapuheenjohtaja 13.9.2023 alkaen Päivi Valtonen, valtonenps(at)gmail.com

Olen ollut kiinnostunut historiasta ja suvusta koko ikäni ja aloitellut sukututkimusta joskus 1990-luvulla. Kiinnostus heräsi aluksi Peuronius- ja myöhemmin Nyqvist-sukujen myötä, tutkimus kuitenkin jäi työkiireiden vuoksi. Palasin sukututkimuksen pariin reilut 10 vuotta sitten ja pian tutkimus veikin koko käden. Osallistuin useille sukututkimuskursseille, mm. Erkki Kiurun kursseille Wellamo-opistossa, mitä kautta päädyin myös Lahden seudun sukututkijat ry:n jäseneksi. Tiedonjanon kasvaessa aloin historian opinnot Tampereen avoimessa yliopistossa ja osallistun edelleen erilaisille sukututkimuskursseille. Itse opetan sukututkimusta ja vanhoja käsialoja Valkeakoski-opistossa.

Sukujuureni ovat isäni puolelta Kärkölässä ja naapurikunnissa sekä Iitissä. Äitini sukujuuret menevät Savoon ja Karjalaan. Olen tutkinut molempien vanhempieni sukulinjoja perinteisesti sekä ottamalla tueksi DNA-testit. Sukuseuroista kuulun tällä hetkellä Tynkkysen sukuseuraan ja selvittelen Tynkkysten sukulinjoja useamman kunnan alueella.

Sihteeri, Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelohankkeen Hollolan ja Koski HL:n työryhmien vetäjä Pauli Helén, phelen(at)kolumbus.fi

Olen sukututkimuksen ja etelähämäläisen paikallishistorian harrastaja. Ensimmäiset muistiinpanot tein noin 50 vuotta sitten. Bucht- ja Huilla-suvuista olen tehnyt kaksi sukukirjaa. Olen Länsi-Hollolan kyläkirjan toimittaja ja Länsi-Hollolan paikannimistökirjan toinen kirjoittaja. Suku- ja kyläkirjan yhdistelmän olen tehnyt Hyrkkälän, Järvenpään ja Putulan kylistä. Kirjoituksiani on Hollolan kotiseutukirjassa, Tuisku-lehdessä ja Sukusissa. Olen myös Tuisku-Camenaeus sukuseuran entinen puheenjohtaja.

Hallituksen jäsen, Hyvinkään jäsentapaamisten vetäjä Aino Helle, aino.helle(at)elisanet.fi

Edellämainittujen tehtävien lisäksi toimin yhdistyksen verkkosivujen teknisenä ylläpitäjänä (yllapitaja(at)lahdenseudunsukututkijat.com) ja tarvittaessa entinen ylläpitäjä Matti Jaakkola on luvannut auttaa vaikeimmissa ylläpitoasioissa.

Olen syntynyt Helsingissä mutta asunut vuodesta 2014 lähtien Hyvinkäällä. Sukututkimusharrastuksen aloitin 1996, jolloin osallistuin sukututkimuskurssille ja olin mukana perustamassa sukututkimusyhdistystä Kirkkonummelle toimienuseita vuosia sen hallituksessakin. Tutkimuksissani keskityin aluksi äitini sukujuuriin, sillä isäni puoleista sukua oli jo tutkittu melko pitkälle.

Äitini poismenon jälkeen 2001 sukututkimusharrastus jäi vuosikausiksi vähemmälle kunnes amerikanserkkuni innostamana aktivoiduin uudelleen niin perinteisen kuin myös geneettisen sukututkimuksen pariin. 2018 teetin DNA-testit itselleni ja usealle lähipiiriini kuuluvalle ja aloin myös käyttää Geniä. Samana vuonna liityin Lahden seudun sukututkijoihin käytyäni ensin muutaman kerran Erkki Kiurun vetämissä DNA-illoissa. Siitä alkaen olen ollut taas kunnolla koukussa ja tutkimukset ovat laajentuneet kattamaan muitakin kuin omia sukujani.

DNA-testien avulla pyrin vahvistamaan muun muassa sen, oliko äitini tietoisästään oikea, mikä vie tutkimukset Ruovedelle. Äitini äidin puoleiset sukujuuret ovat Etelä-Pohjanmaalta samoin kuin myös isäni sukujuuretpääosin, ja välillä tuntuu, että siellä lähes kaikki ovat jollain lailla sukua keskenään. Isälinjani (R1a -> R-BY98049) vie Kauhajoen Havuseen Tyni Hannunpoikaan ja äitilinjani Teuvan Kauppilaan ja Hakalaan ToraOlavintyttäreen (H27), mutta sekalinjoja pitkin molemmat ovat esivanhempiani niin isäni kuin äitini puolelta.

Hämeeseen sukujuureni tulevat Ruoveden lisäksi isänpuoleisen isoisäni äidin kautta, joka oli syntynyt Asikkalassa ja jonka äiti oli syntyisin Lammilta. Isoisäni lapsuudenperhe asui Hollolan Lahdessa 1800-luvun lopulta alkaen ja Hollolassa on myös sukuhauta. Lisäksi lasteni isän suku on puoliksi Hämeestä.

Hallituksen jäsen, kirjastonhoitaja Hannele Mononen, rihamono(at)gmail.com, puh. 0440 465477

Olen syntynyt Asikkalan Reivilässä ja Helsingin ja Espoon kautta päätynyt Hyvinkäälle. Äidin puolelta kuulun Virmailan sukuun, hän on Padasjoen Mainiemen Niemisiä isänsä puolelta ja Kuhmoisten Sarkasia äitinsä puolelta.

Ensimmäisen sukututkimuskurssini olen käynyt Hyvinkäällä Teuvo Ikosen johdolla 2010-luvun alussa. Kurssille minua innosti isäni äidin puoleinen suku ja siellä muutama mamman serkku, joista aina lapsena kuulin, mutten koskaan mitään kysynyt ja sekös nyt ärsyttää. Liityin Lahden seudun sukututkijoihin ja sitä kautta on tietoni lisääntynyt hurjasti, mutta toisaalta minulle on myös selvinnyt, että miten vähän tiedän.

Isäni äidin isoisä oli Harvialan kartanon torpparin poika Vanajasta ja isänsä osti vanhimmalle pojalleen Reivilästä maatalon. Henrik Kustaan vaimo on Reivilästä. Näiden kahden kautta sukua löytyy hyvin paljon lähikunnista Hollola, Hämeenkoski ja Lammi.

Isän isä on Hollolan Heinlammilta Eskolasta, joka on 1600-luvulta lähtien Eskolan rustholli, välillä myös Sudennahkan rusthollina mainittu.

Tavoitteeni tällä hetkellä on saada selville Henrik Kustaan sisarusten perheet ja ainakin nämä mystiset serkut Aku Salo ja Usko Niinivaara ja liittymisensä Henrik Kustaaseen. Ongelmana on myös Henrik Kustaan äiti, joka on syntynyt Lammilla. Olisihan se hienoa päästä vanhempiinkin aikoihin.

Toissijaisesti yritän tutkia myös mieheni sukua Monoset. Hänen isänsä on syntynyt Viipurissa ja pappansa Savonrannassa ja mammansa Muolaalla. Evakkoina he asettuivat Hämeenlinnaan ja pappa Mononen jatkoi suutarina. Mamma-Mononen vastusti jyrkästi Neuvostoliittoa. Hän ei ilmeisesti koskaan toipunut sodasta. En häntä koskaan tavannut eikä mieheni siitä tiennyt tarkemmin.

Geenitutkimuksesta olen myös kiinnostunut ja olen 78 % suomalainen ja loput Itä- ja Keski-euroopasta. Testejä olen teettänyt myös sukulaisilleni.

Hallituksen jäsen 13.9.2023 alkaen, Hausjärven sukututkimuspiirin vetäjä Olli Pihlflyckt,
olli.ristonpoika(at)gmail.com

Olen syntynyt Hausjärven Hikiässä. Siellä olen myös asunut ja työskennellyt melkein koko ikäni. Viisi vuotta sitten muutin keskelle Hämeenlinnan kaupunkia. Äitini sukujuuret ovat Päijänteen itäpuoleisessa Suomessa ja isäni juuret länsipuoleisessa. Näin ainakin toistaiseksi, ellei sukututkimus tule muuta osoittamaan.

Ensimmäinen tutustuminen juuriini tapahtui jo lapsuudessa. Hollolalaisen rakuuna Erik Pihlflycktin ja hänen puolisonsa Esteri Juhontyttären jälkeläisistä käsin piirretty sukupuu oli lapsen mielestä ihmeellinen. Sittemmin olen saanut olla vetämässä tämän Pihlflyckt-suvun sukutapaamisia.

Varsinaisen sukututkimuksen aloitin 90-luvulla Hausjärven kansalaisopiston kurssilla. Yhdessä toimiminen vei minut jäseneksi Hyvinkään sukututkijoihin. Tämän yhdistyksen toiminta pettymyksekseni sammui kokonaan. Tällä hetkellä kuulun Lahden seudun sukututkijoiden lisäksi myös Hämeenlinnan sukututkimusseuraan.

Muutama vuosi sitten tekemäni DNA-testi on uusi vaihe harrastuksessani. Se on myös yllättänyt tuomalla uuden, ennalta tuntemattoman sukulaisen melkein perheenjäseneksi.

Toivon, että Hausjärven sukututkimuspiiri kokoaa yhteen hausjärveläisiä sukuja tutkivat, Hausjärvellä asuvat sukututkijat ja kaikki muutkin, jotka haluavat kokoontua Hausjärvellä sukututkimuksen parissa. Itselleni yhdessä muiden kanssa toimiminen antaa uutta potkua omille tutkimuksilleni. Oheisessa kuvassa, joka on vajaat kymmenen vuotta vanha, olen juuri päässyt tutustumaan ensimmäistä kertaa äitini suvun omistuksessa olleisiin peltoihin Viipurin läänin Uudellakirkolla.

Hallituksen jäsen Eira Sällinen, eira.sallinen(at)hotmail.fi, puh. 0440 473986

Olen syntynyt Heinävedellä. Lahteen tulimme 1970.

Isän suku on Savosta, isänisä syntynyt Kuopion msrk. Koposia ja isänäiti Heinävedeltä Karvisia.

Äidin suku on Salmista Palojärveltä, äidinisä on Länkimestareita, löytyy myös papan veljiä Ojala-nimellä ja papan isä Geroi.

Äidin äiti on os. Kuismin ja vanhemmat Tsoma.

2000-luvun alussa innostuin sukuni tutkimisesta, serkkuni kanssa. Työssäkäyvän aika valitettavasti on rajallista, enkä ole päässyt niin paljon tämän harrastuksen pariin kuin haluaisin.  LSST:n jäsenenä olen ollut kolmisen vuotta.

Dna-testejä suvussa on tehty vain yksi. 8 sisaruksesta kaikki veljeni ovat jo poisnukkuneet ja vanhin sisko.