Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä

viimeisimpiä uutisia

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Hallitus vuonna 2022

Puheenjohtaja, verkko- ja facebook-sivustojemme pääasiallinen sisällöntuottaja, Sukuset-lehden päätoimittaja Riitta Kokko-Parikka o.s. Koskinen, puh. 040 7629225, riitta.kokko-parikka(at)phnet.fi

Olen aloittanut sukututkimusharrastuksen 1990-luvun alkupuolella sukututkijaenoni Raimo Nihtilän innostamana. Sukujuureni sekä isäni että äitini puolelta ovat pääosin Kärkölässä. Selvitettyäni omat juureni heti alkajaisiksi olen sittemmin tutkinut ystävien ja tuttavien sukuja. Viime vuoteni ovat kuluneet yhdistyksemme toimissa, mutta ehkä joskus on taas aikaa omille tutkimuksille.

Geneettinen sukututkimus on tuonut uutta tietoa sukuni taustoista. Veljeni näytteestä otetun isälinjani testin tulos on N-Y34058 ->N-BY40826 eli Dunkelin puun Fenno-Scandians -ryhmäläisiä ollaan. Äitilinjani tulos on H1T16189C!

Liityin Lahden seudun sukututkijat ry:n jäseneksi v. 1995 ja olin hallituksen jäsen ensimmäisen kerran vuosina 1998 – 1999, jälkimmäisen vuoden myös jäsensihteerinä. Toistamiseen tulin hallitukseen vuonna 2015 ja olin neljä vuotta sihteerinä ennen vuonna 2019 alkanutta puheenjohtajuutta.

Koulutukseltani olen HSO-sihteeri. Lisäksi olen opiskellut kulttuurihistoriaa Turun avoimessa yliopistossa.

Varapuheenjohtaja, kirjastonhoitaja Risto Ruohonen, puh. 050 3528266, ristapruo49(at)outlook.com

Olen ikäni asunut Lahdessa, vivahteina löytyy hämäläisyyttä, savolaisuutta ja karjalaisuutta vanhempien osalta.

Olen selvittänyt omaa sukuani isän puolelta, joka on pääosin Päijät-Hämeestä (Hämeenkoski, Lammi, Kärkölä), äidin puolelta Korhosten sukua 1600-luvulle saakka pääosin Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta (Nurmes, Valtimo, Sotkamo).

Aloitin sukututkimuksen satunnaisesti ruutupaperille kirjoittaen ja tein joitain hahmotelmia sukupuista. Vuonna 2009 sain isäni siskolta kirjoituksen, joka oli päivätty 7.4.1985, vanhemmista ja isovanhemmista. Sukututkimus alkoi enemmän kiinnostaa vuonna 2017, jolloin menin lisätiedon janoisena sukututkimus kursseille (sukututkimuksen jatkokurssi, vanhoihin käsialoihin, geneettinen sukututkimus jne.) Digitoidut kirkonkirjat ja muut kirjoitetut lähteet ovat tänä päivänä helposti luettavissa, mikä antaa lisää vauhtia kotitutkimukselle.

Geenitutkimus on myös antanut sukututkimukselle uutta ulottuvuutta menneisyyteen ja yhdistyy mainiosti perinteiseen sukututkimukseen. Geneettinen sukututkimus on tuonut uutta tietoa sukuni taustoista. DNA-testejä on tehty lähipiirissä ja isälinjani testin tulos on N-Z4998-> N-FT6102 ->N-Y84751 eli savolaisryhmässä ollaan, äitilinjani testin tulos on H11a1.

Liityttyäni Lahden seudun sukututkijoihin olen saanut monta ystävää ja uutta tietoa perinteisestä ja geneettisestä sukututkimuksesta tulee koko ajan lisää.

Hallituksen jäsen Hannele Mononen, puh. 0440 465477, rihamono(at)gmail.com

Olen syntynyt Asikkalan Reivilässä ja Helsingin ja Espoon kautta päätynyt Hyvinkäälle. Äidin puolelta kuulun Virmailan sukuun, hän on Padasjoen Mainiemen Niemisiä isänsä puolelta ja Kuhmoisten Sarkasia äitinsä puolelta.


Ensimmäisen sukututkimuskurssini olen käynyt Hyvinkäällä Teuvo Ikosen johdolla 2010-luvun alussa. Kurssille minua innosti isäni äidin puoleinen suku ja siellä muutama mamman serkku, joista aina lapsena kuulin, mutten koskaan mitään kysynyt ja sekös nyt ärsyttää. Liityin Lahden seudun sukututkijoihin ja sitä kautta on tietoni lisääntynyt hurjasti, mutta toisaalta minulle on myös selvinnyt, että miten vähän tiedän.


Isäni äidin isoisä oli Harvialan kartanon torpparin poika Vanajasta ja isänsä osti vanhimmalle pojalleen Reivilästä maatalon. Henrik Kustaan vaimo on Reivilästä. Näiden kahden kautta sukua löytyy hyvin paljon lähikunnista Hollola, Hämeenkoski ja Lammi.


Isän isä on Hollolan Heinlammilta Eskolasta, joka on 1600-luvulta lähtien Eskolan rustholli, välillä myös Sudennahkan rusthollina mainittu.


Tavoitteeni tällä hetkellä on saada selville Henrik Kustaan sisarusten perheet ja ainakin nämä mystiset serkut Aku Salo ja Usko Niinivaara ja liittymisensä Henrik Kustaaseen. Ongelmana on myös Henrik Kustaan äiti, joka on syntynyt Lammilla. Olisihan se hienoa päästä vanhempiinkin aikoihin.


Toissijaisesti yritän tutkia myös mieheni sukua Monoset. Hänen isänsä on syntynyt Viipurissa ja pappansa Savonrannassa ja mammansa Muolaalla. Evakkoina he asettuivat Hämeenlinnaan ja pappa Mononen jatkoi suutarina. Mamma-Mononen vastusti jyrkästi Neuvostoliittoa. Hän ei ilmeisesti koskaan toipunut sodasta. En häntä koskaan tavannut eikä mieheni siitä tiennyt tarkemmin.


Geenitutkimuksesta olen myös kiinnostunut ja olen 78 % suomalainen ja loput Itä- ja Keski-euroopasta. Testejä olen teettänyt myös sukulaisilleni.

Sihteeri Tuula Niskanen, tniskanen423(at)gmail.com, puh. 050 4368015

Olen savolaista syntyperää sekä isäni että äitini puolelta. Isäni suku eli Niskaset ovat tulleet Pielaveden Lammassaloon (nyk. Kirkkosaari) 1500-luvun alkupuolella. Tuolta ajalta löytyvät ensimmäiset kirjalliset merkinnät. Äitini suku polveutuu ruotusotilas Matti Tissarista (Blomberg) Pielavedeltä ja suvusta ensimmäiset kirjalliset tiedot löytyvät Kangasniemeltä 1500-luvulta. Olen asunut Lahdessa kuutisen vuotta ja vasta tänä aikana paneutunut sukututkimukseen. Pian olin Wellamo-opiston kursseilla, monet kurssit on vuosien mittaan tullut käytyä useampaan kertaan ja aina oppii uutta.

Eniten pidän perinteisestä sukututkimuksesta. Digitoidut kirkonkirjat ja muut kirjalliset lähteet ovat tänä päivänä netistä helposti luettavissa ja Kansallisarkiston aarteet antavat lisää vauhtia kotitutkimukselle. Koska olen tutkija luonteeltani ja kärsivällisyyttä riittää tarkkaan ja varmistavaan selvittelyyn, niin sukujen kanssa mennee nykyään kaikki aika. Isäni puhui jo vuosikymmeniä sitten suvuistaan, mutta asia ei silloin minua kiinnostanut. Nyt olen saanut häneltä monet asiat selvennettyä ja perimätietoa kirjoitettua muistiin sekä isän että äidin muisteluista.

Geneettinen sukututkimus on antanut perinteiselle sukututkimukselle uutta ”suolaa” ja DNA-testejä on tehty lähipiirille. Sekä isä- että äitilinjat ovat selvinneet ja ”serkkuja” on löytynyt reilusti yli 14 000.

Hallituksen jäsen Tarja Piitulainen, perinteisen sukututkimuksen neuvoja, Päijät-Hämeen talonhaltijaluettelot -hankkeen Hartolan sekä Heinolan täydennyksen työryhmien vetäjä, tarja.piitulainen(at)gmail.com

Muuttoauton mukana tulin taas Lahteen vuonna 1990 Savonlinnasta, jonne olin päätynyt Joutsan, Savonlinnan, Heinolan ja Lahden kautta. Isäni äidinpuoleinen suku on Hartolasta, isäni isän suku on vielä hämärän peitossa. Äitini vanhemmat muuttivat Juvalta Joutsaan 1920 ostettuaan Vanha-Holla -nimisen tilan. Äidinisän juuret ovat Joroisissa vahvistettuna vankoilla hämäläisillä naislinjoilla ja äidinäidin juuret ovat Pieksämäen Virtasalmella.

Sukututkimuksesta ja yleensä sukuasioista olen ollut kiinnostunut aivan pienestä pitäen mutta vasta vuonna 1985 oli mahdollisuus osallistua ensimmäiselle sukututkimuskurssille. Asuin silloin Savonlinnassa ja siellä oli opettajana monien tuntema Heikki Särkkä. Mikrofilmit ja -kortit tuntuvat museotavaralta verrattuna tämän päivän tutkimukseen. Lahden Seudun Sukututkijoihin liityin heti saman vuoden syksyllä ja menin myös Taisto Suontaustan vetämälle jatkokurssille paikalliseen kansalaisopistoon. Sukuset – toimikunnassa olin mukana vuosina 1993-1995.

Vuonna 1992 aloitin työt Sukutietotekniikka ry:n jäsensihteerinä ja 1999 siirryin Suomen Sukututkimusseuran palvelukseen. Tältä melkein 20 vuoden ajalta on jäänyt paljon hyviä muistoja ja paljon hyviä ystäviä, joita on mukava tavata erilaisissa tapahtumissa. Tällä hetkellä olen mukana kahden sukuseuran toiminnassa, Purasten ja Piitulaisten. Molemmilla seuroilla on meneillään sukukirjaprojekti, Purasten kirja valmistuu tulevana keväänä, Piitulaisilla menee vielä muutama vuosi aineistoa kootessa.

Hallituksen jäsen Päivi Valtonen, perinteisen sukututkimuksen neuvoja, valtonenps(at)gmail.com

Olen ollut kiinnostunut historiasta ja suvusta koko ikäni ja aloitellut sukututkimusta joskus 1990-luvulla. Kiinnostus heräsi aluksi Peuronius- ja myöhemmin Nyqvist-sukujen myötä, tutkimus kuitenkin jäi työkiireiden vuoksi. Palasin sukututkimuksen pariin reilut 10 vuotta sitten ja pian tutkimus veikin koko käden. Osallistuin useille sukututkimuskursseille, mm. Erkki Kiurun kursseille Wellamo-opistossa, mitä kautta päädyin myös Lahden seudun sukututkijat ry:n jäseneksi. Tiedonjanon kasvaessa aloin historian opinnot Tampereen avoimessa yliopistossa ja osallistun edelleen erilaisille sukututkimuskursseille. Itse opetan sukututkimusta ja vanhoja käsialoja Valkeakoski-opistossa.

Sukujuureni ovat isäni puolelta Kärkölässä ja naapurikunnissa sekä Iitissä. Äitini sukujuuret menevät Savoon ja Karjalaan. Olen tutkinut molempien vanhempieni sukulinjoja perinteisesti sekä ottamalla tueksi DNA-testit. Sukuseuroista kuulun tällä hetkellä Tynkkysen sukuseuraan ja selvittelen Tynkkysten sukulinjoja useamman kunnan alueella.

Vuoden 2021 syyskokouksessa hallitukseen valittu Risto Salli on ajankäytöllisistä syistä jättänyt hallituksen jo toimikautensa alussa. Hänen tilalleen valitaan seuraavassa syyskokouksessa toinen henkilö.