Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Sukututkijat tutustuivat Mikkelin arkistoihin ja uusi tutkimusmatka yhteiskyydillä Mikkeliin ti 09.05.2017

Joukko Wellamo-opiston sukututkimusopiskelijoita Katri Karkisen johdolla täydennettynä yhdistyksemme jäsenillä tutustui tiistaina 28.03 Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikkaan ja Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistoon Elkaan Mikkelissä. Päivä oli mukava samanhenkisessä seurassa ja arkistojen henkilökunnan hyvässä opastuksessa.

Suunnittelemme Mikkeliin uutta matkaa ti 09.05., jolloin osallistujat pääsisivät kokopäiväisesti paneutumaan omiin tutkimuskohteisiinsa jommassakummassa arkistossa. Tuolloin Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikka on auki klo 9 – 18 ja Elka klo 8 – 16. Jos mielit matkaan, ota yhteyttä Riittaan riitta.kokko-parikka@phnet.fi.

../kuvat/042.JPG

Lahden seudun sukututkimusharrastajia Elkassa. Osa retkeläisistä oli tällöin omien tutkimustensa parissa Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikassa ja puuttuu kuvasta.

../kuvat/012.JPG

Kansallisarkisto Mikkelin toimipaikan Tytti Voutilainen esittelemässä, mitä tietoja luovutetun Karjalan kunnan Räisälän kirkonkirjoista löytyy kauppaneuvos Juho Lallukasta. Taustalla olevissa hyllyissä on luovutettujen alueiden seurakuntien Antrean, Harlun, Heinjoen, Hiitolan, Ihantalan, Ilmeen ja Impilahden kirkonkirjoja.

../kuvat/025.JPG

Viipurin maakunta-arkiston virkaa tekevänä johtajana toimineen Berndt Federleyn 14.06.1944 päiväämä kirje on viimeinen maakunta-arkiston Viipurista lähettämä kirje. Valtionarkistolle osoitetussa kirjeessä virastotyöntekijä Olga Kiurulle myönnettiin kahden kuukauden työloma lottatyöhön osallistumista varten. Varsinainen toiminta Viipurissa päättyi 16.06.1944 ja viimeiset virkailijat jättivät arkiston lopullisesti 18.06.1944. – Mainittakoon, että toukokuun kuukausitapaamisemme ma 15.05. aiheena on Viipurin menetys 20.06.1944, esitelmöitsijänä ekonomi, sotahistorian harrastaja Sirkku Rainio.

../kuvat/028.JPG

Esimerkkinä Kansallisarkiston Mikkelin toimipaikan yksityisarkistoista Tytti Voutilainen esittelee Henrik Luukkosen arkistosta tämän Vilho-pojan kirjeitä koulusta kotiin vuosilta 1873 – 1893. Kirjeissään Vilho Luukkonen raportoi säästä, mitä reittejä kulki kotoa opiskelupaikkoihin ja mitä tovereidensa kanssa teki. Kaikki kirjeet päättyivät lauseeseen: Jos isä rakas lähettäisit vähän rahaa. Kirjeet kertovat ajanjaksosta, jona koulupojasta tuli senaatin kopistin virkaa tavoitteleva juristi.

../kuvat/037.JPG

Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston Jarmo Luoma-aho esittelemässä mm. savonlinnalaisen kauppaliikkeen asiakasrekisteriä. Kundiregisteri sisältää myös mielenkiintoisia luonnehdintoja asiakkaista: ”ukko kuollut, poika linnassa”, ”kronklaajamies”, ”omistaa tuottavan talon” jne. Paksut tummakantiset kirjat pitävät sisällään mm. Forssan puuvillatehtaan saapuneita kirjeitä vuodelta 1900.

Julkaisija: Riitta Kokko-Parikka – 29.03.2017