Sotakirjailija Kristian Kosonen lukupiirimme vieraana

Verkkolukupiirissämme eläydyttiin tänään suomalaissotilaiden kohtaloihin kesäkuussa 1944, kun kirjailijavieraana oli Kristian Kosonen ja hänen neljäs romaaninsa Viipurin menetys. Kiinnostavaa oli kuulla myös tuotteliaan sotakirjailijan teosten synnystä. Elokuussa ilmestyy hänen viides romaaninsa Verinen tie Tyrjään ja työn alla on jo seuraavakin, joka ajoittuu talvisotaan.

Viipurin menetyksen fiktiiviset päähenkilöt taistelevat 20. Prikaatin 4. Pataljoonan joukoissa, joten näkökulma on päijäthämäläisille erityisen mielenkiintoinen. Pataljoonan pidettynä komentajanahan toimi todellisuudessa orimattilalainen majuri Viljo Kirma, joka katosi taistelussa.

Pataljoonan muutkin henkilötragediat koskettavat ja puhuttavat edelleen. Joukkosidontapaikkana toimineesta Naistensairaalasta ei saatu evakuoitua vaikeimmin haavoittuneita potilaita ja pataljoonan lääkäri sekä lääkintävääpeli, Orimattilan Riihiojalta kotoisin ollut Eino Varjola jäivät heidän kanssaan venäläisten käsiin ja surmaamiksi. Vänrikki Eräsen joukkue piiloutui kirjaston kellariin ja joutui antautumaan vihollisille. Liikuntakyvyttömän haavoittuneen, sotamies Veikko Katajaisen Orimattilan Pyörähtälästä venäläiset ampuivat heti, pukkilalainen kersantti Vilho Rentola palasi vankileiriltä kotiin.

Kirjan aihe on vakava, mutta mukavassa joukossa hymyilytti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *