Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä


TULEVIA TAPAHTUMIA

Lisää tapahtumia näkyy kalenterissa

VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Kostonkierre-teemainen retkipäivä Lahdessa

Eilen perjantaina 11.11.2022 pitkä retkipäivämme Lahdessa alkoi klo 14 opastetulla bussikierroksella Timo Sandbergin Lahti-aiheisten historiallisten romaanien ja niistä dramatisoidun Kostonkierre-näytelmän todellisissa maisemissa. Lahti-opas Erja saunottaja-Lyytin hahmossa kertoi 26 hengen ryhmällemme tarinoita Lahdesta menneiltä ajoilta ja saimme nähdä omin silmin sekä vanhojen valokuvien avulla paljon, muun ohessa sen, että kuulu Kiirolan sauna sijaitsi vastapäätä Trio-kauppakeskusta Timanttiset-kauppaketjuun kuuluvan Lahden Kellokeskus -liikkeen paikalla ja Murhakuja sen vieressä. Monilta retkiltämme tutun Mobus-yhtiön kuljettaja Jani sompaili isolla bussilla taitavasti Lyytin osoittaessa opastuksen lomassa saunaharjallaan suuntia.

Tunti Lahden mielenkiintoisen historian parissa kului kuin siivillä ja Erja ja Jani hyvästelivät meidät kera kettukarkkitarjoilun Malvan edessä. Keväällä 2022 avattu Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on muodostunut nopeasti Lahden uudeksi ylpeyden aiheeksi ja yhdeksi suosituimmista museokorttikohteista. Tällä kertaa tutustuimme siihen omatoimisesti. Museossa on parhaillaan graafikkomestari Erik Bruunin sekä asikkalalaissyntyisen Nanna Suden ja sysmäläissyntyisen Marjatta Tapiolan näyttelyt. Tokihan piti katsastaa myös 5. kerroksen perusnäyttely, jossa on esillä paikallista muotoiluhistoriaa ja taideaarteita.

Erik Bruunin Jaffa-mainostuotantoa

Malvasta käveltiin omaan tahtiin Lahden kaupunginteatterille, missä illan näytelmään johdatteli vielä Lahden historiallisen museon ja Lahden kaupunginteatterin Reunanpalsta – Elämää kaupungin sylissä -näyttely. Ennen teatterin ylälämpiössä nautittua teemaruokailua, jonka alkupalat olivat erityisen maittavat,  joukkoomme liittyi vielä lisää jäseniämme ja heidän avecejaan niin että ryhmämme koko oli kaiken kaikkiaan 47.

Päivä huipentui Kostonkierre-näytelmään. Olen lukenut Timo Sandbergin koko Kekki-sarjan ja sen verkkolukupiirissämmekin käsitellyt Mustamäki- ja Kostonkierre-kirjat, joihin näytelmä perustuu, vieläpä kahteen kertaan ja onpa ne saatu hienosti dramatisoitua. Paikallishistorian ystävälle Lahti-aiheinen esitys on erityisen kutkuttava. Näyttelijäsuoritukset olivat kaikki tasaisen hyviä. Mieleeni jäi varsinkin Jori Halttusen esittämä August Tornin alkoholisoitunut roolihahmo ja Tapani Kalliomäki, jonka suuri yleisö tuntenee erityisesti televisiosarja Hovimäen Magnus sekä Felix Lindhofina, on aina takuuvarma, nyt Jepulis Benjamin ja sen lisäksi Freedy Kekäläisen rooleissa. Lavastus oli suorastaan mestarillinen. Väliajan jälkeen esiripun nosto ei tahtonut teknisistä syistä ensin onnistua, mutta henkilökunta sai mainiosti ”ongelman” nivoutumaan ikään kuin osaksi esitystä.

Käykääpä ihmeessä Lahden kaupunginteatterissa katsomassa Kostonkierre-näytelmä, jos se on jäänyt teiltä vielä kokematta. Seuraavan kerran Lahden seudun sukututkijoiden porukassa on mahdollista päästä Lahden kaupunginteatteriin lauantaina 4.2.2023. Olemme varanneet 20 lippua kirjailija Minna Canthin nuoruusvuosista kertovaan Rouva C -näytelmään, joka perustuu Minna Rytisalon samannimiseen, monesti palkittuun kirjaan, joka oli ilmestymisvuotensa 2018 myydyimpiä teoksia. Tämäkin Lahden kaupunginteatterin näytelmä on saanut hyvät arvostelut ja kerää loppuunmyydyt katsomot. Lippuja kauttamme varanneiden kesken arvotaan yksi ilmaislippu. Ilmoittaudu mukaan tästä: Ilmoittautuminen tapahtumiin (lahdenseudunsukututkijat.com) WordPress-pohjaisten verkkosivujemme tapahtumakalenteri ei tätä kirjoitettaessa taaskaan meistä riippumattomista syistä toimi, mutta näytelmään voi tutustua myös teatterin verkkosivuilla tästä: Rouva C. – Lahden Kaupunginteatteri