Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Mäntsälän sukututkimuspiiri kokoontui 25.9.2023

Mäntsälän sukututkimuspiirin syksyn toinen kokoontuminen oli maanantaina 25.9. Paikalle oli saapunut 20 innokasta tutkijaa. Illan aluksi jäljitimme yhteisiä esipolvia ja tutustuimme DNA-testin hyödyntämiseen perinteisen sukututkimuksen tukena. Tämän jälkeen vaihdoimme vapaamuotoisesti kuulumisia ja suunnittelimme tulevien iltojen aiheita.

Kuvassa alla on Hirvihaaran silta vuonna 1911. Keskellä tikkutehtaan makasiini ja taustalla omistajan asunto Iso-Koskela. Hirvihaaran kylän asutus on ollut vakiintunutta todennäköisesti jo 1400-luvulta lähtien. Vuoden 1540 maakirjassa Hirvihaarassa mainitaan kuusi isäntää, joista neljä maksoi täysveroa ja kaksi puoliveroa. Vuonna 1680 isäntien määrä on noussut kahdeksaan. Tuolloin taloista kolme oli läänitettynä vänrikki Fuldertonille. Tilojen määrä pysyy pitkään samana. Isojaon 1781-1789 jälkeen kylään on muodostunut kymmenen taloa, jotka ovat vuoden 1875 maakirjan mukaan edelleen olemassa perintötaloina.
Kuva: Mäntsälän museotoimi, kuvaaja tuntematon. Muut lähteet: Kansallisarkisto: Hämeen voutikuntien tilejä,  Uudenmaan ja Hämeen läänin tilejä, Maanmittaushallituksen uudistusarkisto, Maanmittaushallituksen maakirjat ja kruununmaaluettelot.

Vuoden 1745 kaunis kartta tilusselityksineen Hirvihaaran taloista löytyy maanmittaushallituksen uudistusarkistosta: Maanmittaushallituksen uudistusarkisto . MHA U Uudistuskartat ja -asiakirjat. B UUDENMAAN LÄÄNI. Mäntsälä. B30:3/1-2 Hirvihaara; Koskila och Hämäläis hemmanen: karta öfver egorne samt den öfriga byns bolåkrar och en del ängar med beskrifning  (1745-1745). Tiedosto 1. Kansallisarkisto. https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=4516301540&aineistoId=2529575784

– Päivi Valtonen

Hirvihaaran silta vuonna 1911. Keskellä tikkutehtaan makasiini ja taustalla omistajan asunto Iso-Koskela. Kuva: Mäntsälän museotoimi, kuvaaja tuntematon.