Lahden seudun sukututkijat ry


Siirry jäsensivuille tästä


TULEVIA TAPAHTUMIA

Lisää tapahtumia näkyy kalenterissa

VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Kellokoskella kuin ulkomailla

Vierailimme tänään 33 hengen retkiryhmällä Tuusulan Kellokosken tavattoman mielenkiintoisissa käyntikohteissa.

Kellokosken sairaalamuseossa tutustuttiin Harri Nymanin opastuksella Kellokosken mielisairaalan ja ylipäätään mielisairaanhoidon historiaan museoesineiden avulla. Ennen 1950-luvulla käyttöön otettuja psyykelääkkeitä potilaiden hoitomuodot olivat sen verran puistattavia, että monilla ryhmämme jäsenillä nousivat “karvat pystyyn” lämpimästä kesäsäästä huolimatta. Hilpi Lyytikäinen opasti meitä ulkoalueella, missä kuulimme rakennusten historiasta, näimme Kellokosken Prinsessana tunnetulle potilaalle omistetun Rauni Liukon Prinsessa-veistoksen, kävimme sisällä sairaalan kappelissa ja sen alakerran ruumishuoneessa sekä tutustuimme ruokalan porraskäytävän seinämaalauksiin. Tässä linkki ainutlaatuisen Kellokosken sairaalamuseon opastusvideoon: Kellokosken sairaalamuseo traileri 2020 – YouTube

Seuraavaksi siirryimme vieressä olevalle Kellokosken ruukin alueelle. Kahvila-ravintola Kinuskillassa syödyn lounaan jälkeen tutustuimme Kellokosken ruukin museoon ja alueeseen Riitta Liskin opastuksella. Kellokosken ruukki eli Kellokosken Tehdas Oy, missä valmistettiin monille meistä tuttuja tuotteita, toimi vuodesta 1795 vuoteen 1963, jolloin se myytiin Fiskars Oy:lle. Tehtaan lähes 200-vuotinen toiminta päättyi vuonna 1979. Ruukkialueen rouheus ja pittoreskisuus teki vaikutuksen. Aivan kuin olisi tehnyt pikku matkan ulkomaille! Kellokosken v. 1800 valmistuneessa, Ruotsi-Suomen ajan vaikutteisessa lilliputtikirkossa suntio Tarja Seila täydensi opastuksellaan päivän historiallisen annin.

Hankimme tänään kirjastoomme myös Hanna Forssellin ja Gunilla Carlander-Reuterfeltin kirjan Ruukin elämää – Patruunoita ja työläisiä Kellokoskella. -Riitta