Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Retkellä Seilin saarella

24 hengen ryhmämme kotiutui eilen keskiviikkona 13.7. maanantaina 11.7. alkaneelta retkeltämme, jonka pääkohde oli Nauvossa sijaitseva Seilin saari. Sää onneksi todella suosi Seilissä, vaikka reissun ensimmäisessä etapissa Turussa, missä yövyimme nostalgisella laivahostelli s/s Borella, osan porukastamme kasteli autoja parkkihalliin vietäessä hurja sadekuuro ja salamakin iski lähituntumaan.

Jos jollakulla on mielikuva karulla kalliosaarella nököttävistä asumuksista, joissa aiemmin leprasairaalana toimineen mielisairaalan hoidokit ovat viruneet epäinhimillisissä olosuhteissa, niin viimeistään saarella vieraillessa se kumoutuu. Monille potilaille elämä Seilissä oli kohtuullisen hyvää, heillä oli omat huoneet, sairaalan väki oli osa yhteisöä yhdessä vakituisten asukkaiden kanssa ja saarella on eletty tavallista arkea. Vehreä maalaisidylli, jossa Ala-, Ylä- ja Metsätalo- sekä Portti-majoitustiloissa asuneet retkeläisemme saattoivat ikkunoistaankin kuulla ja jopa nähdä laiduntavia lehmiä, oli ihastuttava ja maalauksellinen. Janita-opas kertoi saaren historiasta ja nykypäivästä loistavasti ja palvelut pelasivat muutenkin sujuvasti, vaikka heinäkuu onkin Seilillä sesonkiaikaa.

Löysin Seilin pieneltä hautausmaalta yhden Heinolasta kotoisin olleen potilaan hautakiven ja lisään kuvan siitä ennen retkeä aiheesta julkaisemaani jäsenartikkeliin. Kun vaan suinkin ehdin, kokoan jäsensivuillemme myös luetteloa henkilöistä, joiden muistomerkkejä hautausmaalla on.

Retken ensimmäisen yön vietimme Turussa laivahostelli s/s Borella
Osa porukastamme oli Seilillä nyt toista kertaa; yhdistyksemme teki pienemmällä joukolla retken saarelle heinäkuussa 2019
Janita-oppaan luotsaamana Seilin päärakennuksen sisäpihalla
Näkymä päärakennuksessa olevan museon potilashuoneeseen
Taustalla Engelin suunnittelema sairaala-aikana henkilökunnan asuintalona toiminut Fyyri, joka nykyään on majoitustiloina
Päärakennus taustalla
Vehreää maalaismaisemaa
Retkeläisiä oppaan kanssa Seilin kirkon edessä
Näkymää Seilin kirkon sisätiloista
Kirkon takana on pieni hautausmaa
Kotimatka on alkamassa