Lahden seudun sukututkijat ry


Kirjaudu ja siirry jäsensivuille tästä

Tulevia tapahtumia

voit katsoa avatun Tapahtumakalenterin Tapahtumat-näkymästä:


VIIMEISIMPIÄ UUTISIA

Uutiset ryhmiteltynä

Sisään ja uloskirjautuminen
(vain toimihenkilöille)

Kesäretket 2024

Teemme kesällä kolme retkeä, joista alla tarkempaa tietoa. Myös seuralaiset ovat tervetulleita retkelle, mutta laitathan heidän ilmoittautumistietoihin oman sähköpostisi, jotta tiedämme kenen seuralaisesta on kyse.  Ilmoittautuneille lähetetään ennen retkeä tarkemmat ohjeet retkistä ja maksamisesta sähköpostilla.
Ilmoittautumiset ilmoittautumislomakkeella tästä linkistä.

Keskiviikkona 19.6.2024 retki Hämeenlinnaan

Kohteena on vankilamuseo, vanha kaupunki ja Pyhän Ristin kirkko. Retkellä oppaanamme on dosentti Aino Katermaa, joka on tutkinut sekä Hämeenlinnan vankilaoloja että Hämeenlinnan kaupungin historiaa.

Kokoonnumme klo 10 Hämeenlinnan vankilamuseolle, josta retki alkaa. Aino kertoo meille vanhoista vankilaoloista ja vankilamuseon jälkeen hän esittelee vanhaa kaupunkia. Lounaan jälkeen siirrymme retken viimeiseen kohteeseen Rottien pyhimys -näytelmästä tuttuun Pyhän Ristin kirkkoon.

Retki toteutetaan kimppakyydein. Retken hinta on 40€/osallistuja. Ilmoittautumiset 14.6. mennessä. Mukaan mahtuu 25 henkeä.

Keskiviikkona 3.7.2023 retki Lammille – Hämeenkoskelle – Asikkalaan

Retken hintaan 40€ sisältyvät pääsymaksut ja opastukset kohteissa sekä aamukahvit, lounas ja iltapäiväkahvit. Retki toteutetaan kimppakyydein. Ilmoittautumiset 20.6. mennessä. Mukaan mahtuu 25 henkeä.

Klo 10.00 aloitamme päivän aamukahveilla Porkkalan kartanossa Lammilla. Kahvittelun lomassa emäntä Anniina Rikala kertoo kartanon pitkästä historiasta. Kartanon historia ulottuu ainakin 1300-luvulle ja kartano on aikojen kuluessa kuulunut mm. Tavast, Fincke ja Horn suvuille. Nykyisille omistajille tila siirtyi, kun esi-isä August Laurell osti kartanon 1800-luvun lopulla. Kahvien jälkeen näemme pihalla mm. yli 100 vuotta vanhat jättiagaavet, kasvihuoneen ja kappelin suunnatessamme kierrokselle kartanon noin 4 hehtaarin suuruiseen englantilaistyyliseen puistoon. Rikalat ovat tehneet pitkään työtä rakennetun kulttuuriympäristön monimuotoisuuden ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Heidät on palkittu vuonna 2020 Hämeenlinnan ympäristöpalkinnolla. Tutustu kohteeseen tästä: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/porkkalan-kartanon-puutarha

Klo 13.00 nautimme lounaan Valtatie 12 varrella olevassa vanhaan vilja-aittaan rakennetussa Myllyn kuppi & kakku lounasravintolassa. Lounaan jälkeen suuntaamme Putulaan. Tutustu kohteeseen tästä: https://myllynkuppikakku.fi/

Klo 14.15 tutustuminen yksityiseen Putulan kyläkirjastoon. Putulan kyläkirjasto on perustettu kyläläisten toimesta 1988 kunnan lopetettua sivukirjaston toiminnan. Putulan kirjastossa vietetään kulttuuriviikkoja 30.6.-21.7.2024 ja vierailupäivänä ohjelmassa on klo 15.00 Ilmatieteenlaitoksen Etelämanner-operaatioiden päällikkö Mika Kalakosken esitys. Kirjastolla iltapäiväkahvit. Tutustu kohteeseen tästä: https://www.facebook.com/Putulan.kirjasto/?locale=fi_FI

Klo 16.00 opastettu kierros Asikkalan Ruusumäessä. Ruusumäki on noin kolmen hehtaarin kokoinen yksityinen puutarha, jossa kasvaa kymmeniä erilaisia ruusulajikkeita sekä pioneja ja muita perennoja. Tutustu kohteeseen tästä: http://ruusumaki.fi/

Keskiviikkona 14.8.2024 retki Lohjalle, Inkooseen ja Siuntioon

Tämän vuoden pisin retkemme suuntautuu Länsi-Uudenmaanalueelle, kohteina mm. Pyhän Laurin kirkko, Kaarteen sotamuseo, Inkoon kirkko,Degerby Igor ja Suitian kartano. Osallistumismaksu 75 € sisältää pääsymaksut ja opastukset kohteissa sekä aamukahvit, lounaan ja iltapäiväkahvit. Retkellä on bussikuljetus, joka lähtee Lahdesta klo 7 aamulla ja paluu on noin klo 19. Reitti kulkee Mäntsälän ja Hyvinkään kautta, ja matkan varrelta pääsee nousemaan kyytiin. Ilmoittautumiset 2.8. mennessä. Mukaan mahtuu 30 henkeä.

LOHJA

Kahvila Liisa sijaitsee vanhassa lyseon talossa ja tiloissa on sijainnut myös lyseon rehtorin asumus. https://kahvilaliisa.fi/kahvila/

Harmaakivinen Lohjan Pyhän Laurin kirkko on kolmanneksi suurin keskiaikaisista kirkoistamme ja se mainitaan asiakirjalähteissä jo vuonna 1382. Kirkon 1500-luvulle ajoittuvat maalaukset ovat tiettävästi samojen maalareiden käsialaa kuin Hattulan Pyhän Ristin kirkossa. Pyhän Ristin kirkkoon tutustumme 19.6. Hämeenlinnan retkellä ja maalareiden tarinaan tutustuimme jo Hämeenlinnan teatterin Rottien pyhimys-esityksessä. Maalariryhmän johtajan arvellaan olleen Keski-Ruotsissa vaikuttaneen Albertus Pictorin opissa. Pyhän Laurin kirkko on 1500-luvun alkuun ajoitettujen maalausten vuoksi yksi merkittävimmistä keskiaikaisista kulttuurimuistomerkeistä. Kirkossa on nähtävänä myös krusifiksi ja veistos 1400-luvulta sekä vuoden 1642 suomenkielinen Raamattu, joka on ensimmäinen suomen kielellä painettu koko Raamattu.
https://www.lohjanseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/pyhan-laurin-kirkko

Kaarteen sotamuseo on suosittu ja palkittu yksityinen kotimuseo. Museossa pääsee tutustumaan muun muassa lottakanttiiniin, juoksuhautoihin ja korsuun. Museossa on esillä runsaasti erilaisia rintamaesineitä aidosta Mannerheim-rististä Molotovin koktailiin. 
https://kaarteensotamuseo.fi

DEGERBY

Syksyllä 19.9.2024 tulee kuluneeksi 80 vuotta Moskovan välirauhansopimuksesta.  Yksi monista raskaista rauhanehdoista oli Porkkalan alueen vuokraaminen Neuvostoliitolle 50 vuoden ajaksi. Alueen yli 7000 asukasta kotieläimineen määrättiin evakuoitavaksi kymmenessä päivässä 29.9.1944 mennessä, jolloin alue siirtyi Neuvostoliiton haltuun. 

Neuvostoliitto päätti kuitenkin palauttaa alueen aiemmin Nikita Hruštšovin tultua kommunistisen puolueen pääsihteeriksi. Alueen palautus oli lännelle osoitettu poliittinen viesti Suomen ja Neuvostoliiton rauhanomaisista suhteista. Alueen palautuksesta sovittiin virallisesti Paasikiven valtiovierailun aikana 19.9.1955 ja eduskunta ratifioi 4.lokakuuta 1955 Porkkalan vuokra-alueen palautuksen ja samalla sovitun YYA-sopimuksen jatkamisen 20 vuodella. Palautus toteutui 26.1.1956 luovutusasiakirjan allekirjoituksilla Neuvostoliiton suurlähetystössä Helsingissä. Suomen puolesta allekirjoittajina olivat silloinen pääministeri Kekkonen ja ulkoministeri Virolainen. Samana päivänä suomalaiset sotilaat marssivat Porkkalaan ja alueelta lähtemään joutuneet asukkaat pääsivät palaamaan alueelle 4.helmikuuta 1956.

Neuvostoliiton sotilastukikohdan sijainti yli kymmenen vuoden ajan pääkaupunkimme läheisyydessä on tärkeä osa suomalaista historiaa. Porkkalan vuokra-ajasta on juuri valmistumassa kaksiosainen dokumenttisarja Porkkala – Muistoja vuokra-ajalta, joka tulee esitykseen Ylellä tämän syksyn aikana. 

Degerbyn kyläyhdistyksen perustamassa Degerby Igor-museossa pääsemme tutustumaan Porkkalan alueen vuokra-aikaan Neuvostoliiton tukikohtana.

INKOO

Inkoon harmaakivikirkko on keskiaikainen ja sen vanhimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta Upeat seinämaalaukset ovat 1400-luvulta ja harvinainen seinämaalaus Kuolemantanssi on kuvaus mustan surman etenemisestä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Inkoon_kirkko

SIUNTIO

Suitian kartano mainitaan ensimmäisen kerran vuodelta 1420 olevassa rajankäyntiasiakirjassa, jossa omistajana mainitaan vouti Björn Ragvaldson. Hänen tyttärensä Elin meni naimisiin valtaneuvos Joakin Flemingin kanssa ja tila siirtyi Flemingin suvulle 1494. Flemingien aikana kartanon nimi oli Svidja, joka vääntyi muotoon Suitia. Tilan alkuperäinen nimi on ollut mahdollisesti Syrjä. Suomen käskynhaltija Klaus Fleming asui Suitiassa lähes koko ikänsä. Kartanon päärakennuksen rakennutti Erik Fleming 1540-luvulla ja nykyinen ulkoasu on peräisin 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suitian_kartano